جشن تولد گوگل
تولد ماشین جستجوگر اینترنتى گوگل، انقلابى در دنیاى اطلاعات بود؛ جستجوگرى كه به سرعت جاى خود را میان كاربران اینترنتى باز كرد و تبدیل به یكى از مهمترین مراجع براى کسانی شد كه بهدنبال اطلاعات مىگشتند.
امروز ده سالهمىشوى. بزرگ شدهاى. اینقدر بزرگ كه هر چه دم دستت برسد، قورت مىدهى! با سرمایه 146 میلیارد دلارى. بعضىها مىگویند، اگر همینطور پیش بروى، به بیست سالگى نرسیده جوانمرگ خواهی شد.
به این مىگویند رویاى آمریكایى: همه چیز از یك اتاق دانشجویى و پاركینگ آشنایى كه جاى خرتوپرتهایش بود، شروع شد. ده سال پیش لارى پیج و سرگى برین بیست و دو سه ساله، دو دانشجوى دانشگاه استنفورد، كه دومینى به نام «گوگل دات کام» ثبت كرده بودند، در یك نقطهی مشترك به تفاهم رسیدند. آن نقطهی مشترک، نوشتن برنامهاى بود براى ماشین جستجوگرى كه اطلاعات مورد نیاز را از لابهلاى میلیونها صفحهی اینترنتى فیلتر كند.
بدین ترتیب بود كه بچهغولى به نام گوگل متولد شد. اسم این بچه، هنوز به ده سالگى نرسیده وارد فهرست لغتنامههاى معتبر دنیا از جمله "دودن" آلمانى شد. حالا «گوگل كن» تبدیل به فعل، آن هم در 116 زبان زندهی دنیا شده است.
شركتى كه بیست هزار كارمند دارد، رویاى بهترینها و خلاقترینهاست: بهترین برنامهنویسان، خلاقترین طراحان و گرافیستها و در یک کلام هر شغلى كه به نوعى سر از اینترنت در مىآورد.
كارمندان گوگل، كه اجازه دارند حیواناتشان را هم با خودشان سر كار ببرند، هر وقت كه بیشتر حوصله داشته باشند كار مىكنند. ساعات كار قابل تغییر است و براى كارفرما، كه بهترینها را در امپراتورىاش استخدام مىكند، بازده مطلوب كار مهم است.
شاید درست همین نكته، كلید موفقیت گوگل باشد كه اوراق سهامش در بازار بورس به 750 دلار هم رسیده است. هر چند كه برخى، مثل اسكات كسلر، یكى از كارشناسان خبرهی آنالیز صفحات اینترنتى معتقدند، این امپراتورى اینقدر عظیم شده كه ممكن است فرو بریزد.
كسلر مىگوید: "براى شركتهایی در اندازهى گوگل، حفظ كردن سیر صعودى رشد، بزرگترین چالش است. مجلهی «هفتهی تجارت» یکبار در مقالهی جالبى پرسیده بود: آیا گوگل زیادى قدرتمند نشده؟ كم نیستند شركتهایى كه بعضى از برنامههاى گوگل را بلوكه كردهاند."
این البته براى گوگل، موضوع چندان غمانگیزى نیست. این جستجوگر اینترنتى، كه اطلاعات فیلترشده از سراسر دنیا را تا اتاقنشیمن، آن هم به زبان دلخواه، تحویلتان مىدهد، تصمیم گرفته است که بازارهای محلى را تسخیر كند. این روزها با برنامهی «نقشهی گوگل» مىشود آدرس خانهاى در كوچه پس كوچههاى آن سر دنیا را هم گوگل كرد.
اسکات كسلرهم تایید مىكنند كه پتاسیل فوقالعاده بزرگى پشت این طرح خوابیده است، هر چند كه او مىگوید: "ولى گوگلىها هنوز راهى براى پول درآوردن از این طرح پیدا نكردهاند و مشكل اصلى هم همین است."
گفته مىشود كه گوگل به فكر تبلیغات ویدیویى است كه چندان هم نباید سخت باشد، چون دو سال پیش بود كه گوگل پرتال ویدیویى "یوتیوب" را هم قورت داد. كسلر مىگوید: "یوتیوب در این عرصه پیشتاز است. ولى مسئله اینجاست كه آیا شركتهاى بزرگ هم به این کار علاقه دارند؟"
باید منتظر ماند و دید. هر چند كه مىگویند به تولد بیستسالگىات نمىرسى، اما در هر حال: تولدت مبارك!
كروم
گوگل در حال توسعه است، زیرا اینترنت در حال رشد است. در حالی كه وسایلی نظیر یخچال، قابهای عكس دیجیتالی و تلفنهای همراه به ابزار اتصال به دنیای اینترنت تبدیل میشوند، هنوز آخرالزمان اینترنت در هالهای از ابهام قرار دارد.اما گوگل باز هم گامهای آهسته ولی مداوم خود را برمیدارد، چنانچه هفته گذشته باز هم برگ تازهای را در فضای مجازی رو كرده است؛ مرورگر كروم.
گوگل اعلام كرده كه مرورگرهای امروزی تنها برای نمایش صفحات وب طراحی شدهاند و هنوز به یك پلاتفورم برای عملكردهای پیچیده تبدیل نشدهاند. گوگل با عرضه كروم قصد دارد، انسجام را به تجربیات آنلاین ما اضافه كند. با این مرورگر جدید، گوگل میتواند میزان رایانش خود را بالا برده و اطلاعات بیشتری را جمعآوری كند. قدم بعدی گوگل نیز، عرضه نرمافزاری تحت عنوان Android، یا سیستم عامل گوگل (مبتنی بر لینوكس) است كه برای تلفنهای همراه با قابلیت اتصال به اینترنت ارایه میشود.گوگل، هدف تجاری مشابهی را برای كروم اتخاذ كرده است: تلفنهای همراه هوشمند امروزی، برای استفاده در اینترنت طراحی نشدهاند، پس گوگل نیز در این راه، اولین گام را برداشته است.
شبنم نوریان
مطالب مرتبط:
عدد زیر را وارد کنید