كسب شايستگي های لازم در دانش آموزان يكي از اهداف كليدی سند تحول است

دبيركل شوراي عالي آموزش پرورش گفت: در دنیای آينده فرهنگ در زندگي انسان ها بسيار موثر و نقش کلیدی دارد پس برای خوب زیستن در دنیای آینده امروز نظام تعلیم و تربیت باید مهارت های جدید را به نسل آینده بیاموزد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 زینب شاه مرادی - مرکز یادگیری تبیان
در ادامه سلسله برنامه های پاسخگویی دکتر مهدی نوید دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش با حضور در استودیو الفبای مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش به سوالات خبرنگاران در مورد مسائل جاری آموزش و پرورش پاسخ داد.
وی با اشاره به اجرای سند تحول در آموزش و پرورش اظهار داشت: بر اساس این سند و با هدف تحقق اهداف سند تحول بنیادین برنامه های آموزش و پرورش در حال تغيير و تحول است.
نوید گفت: مسئولان وقت آموزش و پرورش در دهه 80 با طرح چند پیش فرض از جمله تغییر نیازهای جامعه، مطلوب نبودن آموزش و پرورش فعلی ،عدم شکوفایی استعدادهای دانش آموزان ودغدغه های اولیا دراین خصوص و... ترغیب به باز خوانی  نظام تعلیم وتربیت وتدوین سند آموزش وپرورش شدند.
وی ادامه داد:در این سند نگرش و رویکرد ما از نوع نگاه به آينده است زيرا دانش آموزان قرار است در جامعه آینده زندگی کنند و نیاز به فراگیری مهارت های زندگی در آينده دارند بنابراین ما سعي كرديم در تحولات صورت گرفته از حداكثر فناوري استفاده كنيم.بنابراین اگر موفق شویم مفاد موجود در سند را اجرایی کنیم آموزش و پرورش خوبی را خواهیم داشت.
دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش، دنياي آينده را دنياي فناوري و اطلاعات خواند و خاطرنشان کرد:دانش آموزان باید مهارت استفاده از فناوری های جدید را بیاموزند و به علم روز مجهز شوند زیرا این یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.
وی افزود: در دنیای آينده فرهنگ در زندگي انسان ها بسيار موثر و نقش کلیدی دارد پس برای خوب زیستن در دنیای آینده امروز نظام تعلیم و تربیت باید مهارت های جدید را به نسل آینده بیاموزد و دانش آموزان بايد مهارت هاي لازم را براي زندگي در دهكده جهاني دارا باشند و از آنجا که جامعه ما يك جامعه ديني است آموزش مهارت هاي اخلاقي در مدارس از اهمیت بالایی برخوردار است.
نوید اجرای کامل سند تحول بنیادین و تحقق اهداف سند را نیازمند عزم جدی جامعه و همکاری سایر نهادها با آموزش و پرورش عنوان و اعلام کرد: تهیه زير ساخت هاي اجرای سند در زمينه هاي مختلف؛ از جمله تغييرات كتب درسي آموزش معلمان و زيرساخت اقتصادي در حال انجام است.
وی ابراز داشت: یکی از مشکلات در راه اجرای سند زیرساخت اقتصادی و کمبود اعتبارات لازمه است که در این راستا به مجلس شورای اسلامی برای دیدن اعتبارات لازم صحبت کرده ایم.
دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش تنوع بخشي به محيط هاي يادگيري را ازجمله زيرساخت تجهيزاتي سند تحول برشمرد و تصریح کرد: فرآیند یادگیری باید علاوه بر محیط های کلاسی در خارج از کلاس ها نیز صورت گیرد بنابراین نوع تجهیزات و فضای فیزیکی مدارس در یادگیری دانش آموزان موثر است.
وی از افزايش بيش از دو برابری پژوهش سراهای دانش آموزی رد دولت یازدهم خبر داد و عنوان کرد: حركت به سمت كسب شايستگي ها و تقویت آن در دانش آموزان يكي از اهداف و از كليد واژه هاي سند تحول است.
نوید موضوع هویت را یکی از بحث های اصلی سند خواند و بیان کرد: موضوع هويت در دانش آموزان باید تقويت شود و این موضوع بايد از دوران دبستان آغاز شود تا دانش آموز به ايراني بودنش افتخار كند و همواره به كشورش وفادار باشد.
وی وضعیت اجراي سند تحول در آموزش و پرورش را رشد يابنده توصیف کرد و افزود: وزير آموزش و پرورش همانطورکه در برنامه های ارائه شده به مجلس شورای اسلامی نیز تاکید کرده بود در برنامه های مختلف، اجراي سند تحول را اساسی ترین وظیفه خود می داند و بر عملیاتی کردن آن اصرار دارد، بنابراین اگر عزم ملی در اجرای
این سند در سطح کشور وجود داشته باشد با تمرکز براجرای آن طی چندسال، می توان شاهد شکل گیری آموزش و پرورشی تاثیرگذار و در خور و شایسته ایران اسلامی داشته باشیم.
دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش در پاسخ به سوالی در خصوص تجهیز همه مدارس کشور به فناوری های نوین گفت: آموزش و پرورش براي به روز شدن و مجهز شدن همه مدارس به تجهيزات و فناوري هاي نوين، زير ساخت هاي لازم در اغلب مناطق كشور وجود دارد و اميدواريم با تخصيص منابع بيشتر مدارس را به فناوری های روز تجهيز كنيم، البته در راستاي توسعه عدالت اين زيرساخت ها در برخی مناطق محروم ايجاد شده و با تامین اعتبارات لازم در سایر مناطق نیز این زیرساخت ها فراهم می شود.
وی با اشاره به بحث های مطرحه شده در خصوص تعطيلات زمستاني گفت: آموزش و پرورش به تعطيلات مدارس از منظر تعليم و تربيت و اهداف آموزش وپرورش می نگرد و آغاز سال تحصیلی از نظر سند تحول بنیادین آغازش مهرماه و پايانش شهريور ماه است.
دبیرکل شورای عالی آموزش ورورش به آخرین مصوبه مجلس شورای اسلامی در سال 76در خصوص تقویم آموزشی اشاره و ابرازکرد: معتقدیم ساماندهی تقویم آموزشی باید به آموزش و پرورش تفویض شود و در نگاه ما سه ماه تعطيلي تابستان، هيچ توجيه اقتصادی، اجتماعی و... ندارد؛ مصوبه مجلس شورای اسلامی دست آموزش و پرورش را برای کاهش اين نوع تعطيلات بسته است، بنابراين مصوبه مجلس شورای اسلامی بايد در خصوص تقويم آموزشي اصلاح شود.
وی ادامه داد: با توجه به اقليم هاي متفاوت در سطح کشور نيازمند تقويم آموزشی مختلف هستیم و برای انجام این موضوع می توان مثلا استان ها را در چهار گروه تقسیم بندی کرد و متناسب با اقلیم هر گروه تقویم آموزشی ارائه کرد بنابراين آموزش و پرورش با تعطيلات زمستاني مخالف نيست بلکه تحقق آن را منوط به اجازه مجلس شورای اسلامی و ساماندهی تقویم آموزشی توسط خود آموزش وپرورش می داند .
نوید در خصوص آموزش زبان های خارجي در مدارس گفت: موضوع تدریس رسمی زبان های خارجی مخصوصاً زبان انگلیسی موضوع جدیدی نیست و مصوبه ای در این خصوص نداشته ایم. از گذشته تدریس رسمی زبان های خارجی در مدارس دوره ابتدایی ممنوع بوده و تدریس آن از دوره متوسطه آغاز می شود، اما در دوره متوسطه تلاش ما همواره بر ارائه با کیفیت درس زبان بوده و موفقیت هایی نیز در این زمینه داشته ایم.
وی افزود: در فرایند تغییر کتاب های درسی که در راستای اجرای سند تحول صورت گرفته است سعی کردیم در کتاب های جدید زبان مطالب مفيدي در خصوص تقويت مهارت هاي شنيداري ،گفتاري و ديداري به بچه ها آموزش داده شود و ما معتقدیم زبان دريچه ورود به يك فرهنگ است البته سن خاصي برای آموزش زبان مشخص نشده و این مورد در كشورهاي مختلف متفاوت است و ما ادعا می کنیم تغييرات ایجادشده در كتاب هاي آموزش زبان مفيد بوده است و اين موضوع را كارشناسان مربوطه نیز تایید کرده اند.
دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش اظهار کرد: در سند تحول سرمايه گذاري ما بيشتر روي هويت دانش آموزان است بنابراين اگر بنيه زبان فارسي در دانش آموزان خصوصا در دوره ابتدایی تقويت شود این موضوع بر فراگيري ساير درس ها موثراست.
وی در پاسخ به سوالی در خصوص تغییر نام وزارت آموزش و پرورش گفت: واژه آموزش و پرورش يك واژه نو ظهور در كشور ماست كه قدمتی حدود صد ساله دارد  و ما قبل از آن اين واژه را نمي بينيم، بنابراین زماني كه ما با نظام آموزشی بين المللی مواجه شديم واژه خارجی مربوطه را به زبان فارسی آموزش و پرورش ترجمه کردیم این در حالی است که زمان قبل از آن تنها از یک واژه استفاده می شده است.
دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش اظهار داشت:از ابتدا در اين موضوع كژتابي وجود داشت و مخالفيني هم داشت البته دو واژه آموزش و واژه پرورش لازم و ملزوم يكديگرند ،در سند تحول نیز به اين نتيجه رسيده ايم كه يك‌ واژه انتخاب كنيم كه هر دو مفهوم را برساند و پس از بررسي های انجام شده به اين نتيجه رسيديم كه واژه تربيت پيشنهاد شود زيرا واژه تربيت، آموزش را نيز در بر دارد البته این پيشنهاد را شوراي عالي انقلاب فرهنگی نیز تاييد كرده اما تصويب نكرده است بنابراين قرار نيست فعلا اين تغييرات انجام شود.


منبع: پایگاه جامع اطلاع رسانی وزارت آموزش و پرورش
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت