اخبار ادبی و هنری 25 آذر ماه 1382
طالبوف، مراغهیی، دهخدا و جمالزاده، پیغمبران نویسندگی معاصر ایران هستند
در نشستی كه دیروز با عنوان «پیامبران نویسندگی معاصر» در سالن شهید باهنر دانشكده ادبیات دانشگاه كرج برگزار شد، به بررسی آثار چهار نویسنده بزرگ معاصر پرداخت.
به گزارش خبرنگار ایسنا، در این نشست كه به همت اداره پژوهش دانشكده ادبیات برگزار شد، جعفری عنوان كرد: به اعتقاد اكثر صاحبنظران در نویسندگی معاصر، چهار پیغمبر بزرگ داریم كه نویسندگان موفق امروزی معاصر به گونهای غیرمستقیم متاثر از این چهار نفر بودهاند؛ صرف نظر از بزرگی كارشان، «علیاكبر دهخدا» ، «میرزا محمدعلی جمالزاده» كه پدر قصهنویسی لقب گرفته است، «زینالعابدین مراغهیی» و «میرزا عبدالرحیم طالبوف». جعفری در ادامهی سمینار افزود: به اعتقاد من، نسل امروز پویاتر از شهر ما حركت میكند؛ چارهای نداریم جز شناختن این پیامبران در تاریخ.
او با اشاره به ادبیات معاصر، در توضیح ادبیات معاصر گفت: اصولاً یكصد سال اخیر را معاصر میگویند، نویسندگان معاصر این مملكت از تاسیس مدرسه دارالفنون كه توسط امیركبیر رقم خورد و چند سال بعد از پیروزی مشروطیت و امضای فرمان مشروطه تقریبا این دوره را شروع ادبیات معاصر گویند.
این استاد ادبیات گفت: طی این دوره چهار پیغمبر از نویسندگان ادبیات به ترتیب ظهور كردند كه یكی میرزا عبدالرحیم طالبوف است كه مهندس انشای جدید این مملكت است و نوشتههای طالبوف را الفبای آزادی نامیدهاند.
جعفری در بخش دیگری از سخنانش تاكید كرد: در ادبیات، گفتن مهم نیست؛ بلكه چگونه گفتن مهم است. سبك و روش گفتار است كه چقدر آدمی را تكان میدهد.
وی با برشمردن ویژگیهای شخصیتی طالبوف افزود: طالبوف در آزادی افكار عمومی و اطلاع رسانی پیش قدم میشود و برای آگاهی ایرانیان تلاشهایی زیادی میكند و تنها راه نجات كشور ایران را در نوشتن قانون و آزادی نمیداند و معتقد است كه پیروزی مشروطیت راه نجات مردم ایران نیست؛ بلكه طالبوف اعتقاد داشت باید ما آنقدر اطلاع و آگاهی به افراد بدهیم كه اینها خودشان را ملزم به اجرای قانون بكنند كه اگر این را بپذیرند، موفق میشوند.
وی همچنین اشارهای به مهندس انشای جدید فارسی- زینالعابدین مراغهیی داشت و عنوان كرد: مراغهیی در مدتی كه در قفقاز اقامت داشته، در آنجا تاجر راستگوی ایرانی لقب میگیرد، زبان روسی را نیز فرامیگیرد و از این زبان اندیشههای آزادیخواهانهاش را مطرح میكند و آزادی و آزادگی را با نوشتن آثارش برای ایرانیان بیان میكند.
در ادامه این نشست، جعفری افكار دهخدا و آثارش را مورد بررسی قرار داد و اعلام كرد كه دهخدا در حكم سرباز فداكار ملت ایران در انقلاب بزرگ مشروطه است كه در تمام جنبهها، چه سیاست، ادب و روزنامهنگاری، یك اعجوبه و شخصیت چندبعدی در ادبیات فارسی است. دهخدا در نوشتن مقالات روشنفكرانه فعال بود و در عظمت آزادیخواهی و روشنفكری این شخصیت، همین كافی است كه اشعارش در تمام كوچه و پس كوچهها شناخته شده بود.
وی در پایان عظمت نویسندگی جمالزاده را بررسی كرد و گفت: مبنای داستان های جمالزاده بر طنز استوار است.
عدد زیر را وارد کنید