"گوته" 258ساله میشود
"یوهان ولفگانگ فون گوته" كه به "حافظ" دلبستگی زیادی داشت، 258 سال پیش در 28 اوت 1749 در فرانكفورت چشم به جهان گشود.
گوته یكی از شخصیتهای مطرح ادبیات آلمان و جنبش "ویمار كلاسیسیسم" در اواخر قرن هجدهم و اوایل قرن نوزدهم بود. آثار او در حوزههای متعددی چون: ادبیات، شعر، نمایشنامه، علوم، نقاشی، نظریهپردازی و انسانشناسی برجسته هستند. شاهكار او كه بهعنوان یكی از بهترینهای ادبیات جهان محسوب میشود، شعر دراماتیك «فاوست» است. از دیگر آثار برجستهی او از رمان نامهوار «غصههای ورتر جوان» یا رمان نیمه شرح حال «خویشاوند اختیاری» میتوان نام برد.
تأثیر گوته در سرتاسر اروپا گسترش یافته بود و آثارش در قرن بعد از او، منبع اولیهی اطلاعات در زمینههای موسیقی، شعر، نمایشنامه و فلسفه بودهاند. از او به عنوان مبتكر مفهوم ادبیات جهانی نام میبرند، كه در ادبیاتهای انگلیس، فرانسه، ایتالیا، یونان كلاسیك و ایران علاقهمندان زیادی داشت.
تأثیری كه گوته در فلسفهی آلمان داشت، قابل سنجش نیست؛ بخصوص تأثیری كه بر نسل كسانی چون: "هگل" و "شلینگ" داشت. او در زمینهی علمی نیز بسیار فعالیت داشت و "داروین" را از خود متأثر كرده بود.
گوته از همان كودكی تحت آموزش پدر و معلمان خصوصیاش، به فراگیری درس در همهی زمینهها، بویژه زبانهای لاتین، یونانی، فرانسوی و انگلیسی پرداخت. گرچه علاقهی فراوانش او را به سمت نقاشی برد؛ اما خیلی زود به ادبیات گرایش پیدا كرد و به آثار "هومر" و "فردریش گوتلیب كلوپشتوك" علاقهمند شد.
گوته بین سالهای 1765 تا 1768 به تحصیل در رشتهی حقوق در لایپزیك پرداخت؛ اما بیشتر در كلاسهای شعر "كریستیان فورشتگوت گلرت" شركت میكرد. در سال 1770، اولین مجموعهی شعرش را با نام «Annette» به صورت بینام منتشر كرد.
مهمترین اثر گوته قبل از آنكه در سال 1806 به "ویمر" برود، تراژدی «گوتس فون برلیشینگن» در سال 1773 بود، كه اولین كاری بود كه برای او شهرت به ارمغان آورد.
آثار شعری گوته نیز بهعنوان یك الگو برای جنبش شعر آلمان بهنام «برونگرا» استفاده میشدند و سرودههای وی، الهامبخش موسیقیدانان بزرگی چون "موزارت" و "بتهوون" شدند.
گوته سرانجام روز 22 مارس 1832 در سن 82سالگی در ویمر درگذشت. او الهامبخش افرادی چون: گونتر گراس، شوپنهاور، هگل، نیچه، كاسیرر، ویتگنشتاین و چارلز داروین بود.
منبع : ایسنا
مطالب مرتبط :