مصرف زیاد سویا مضر است

تحقیقات نشان داده است که مصرف بیش از اندازه سویا می تواند موجب از دست دادن حافظه و آلزایمر گردد...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مصرف زياد سويا مضر است

تحقيقات نشان داده است که مصرف بيش از اندازه سويا مي تواند موجب از دست دادن حافظه و آلزايمر گردد.

در اين تحقيق به افراد هر روز توفو (tofu) مي دادند. لازم به ذکر است که توفو، يک غذاي ژاپني مي باشد که با دانه سويا درست مي شود. مشخص شد افرادي که از اين رژيم استفاده مي کردند، کم حافظه شده اند( مخصوصا افراد در رده سني 65 سال).

سويا يکي از منابع پروتئيني در دنيا شناخته شده است، تا جايي که بعضي ها به جاي گوشت از سويا استفاده مي کنند.

محصولات سويا غني از ماده اي به نام "فيتواستروژن" مي باشد. فيتواستروژن اثراتي مشابه هورمون زنانه ي استروژن در بدن دارد. محققان به اين نتيجه رسيده اند که فيتواستروژن نيز مي تواند باعث نقصان در حافظه گردد.

استروژن و فيتواستروژن، رشد سلولي را افزايش مي دهد. اما اگر بيش از اندازه در بدن وجود داشته باشند، موجب تخريب سلول ها مي گردند.

البته اگر مقدار کافي فولات در بدنتان وجود دارد، هيچ نگران از دست دادن حافظه نباشيد، زيرا فولات باعث افزايش قدرت حافظه مي گردد.

فوايد سويا

در سال هاي اخير، تعداد مصرف کنندگان سويا افزايش چشمگيري داشته است. زيرا سويا:

1- براي سلامتي مفيد است.

2- به جلوگيري از بيماري هاي قلبي کمک مي کند.

3- سرطان پروستات را دور مي کند.

4- موجب کاهش عوارض يائسگي مي گردد.

5- از بيماري پوکي استخوان و از دست دادن کلسيم استخوان ها جلوگيري مي کند.

6- به عنوان آنتي اکسيدان نيز شناخته شده است.

7- تحقيقات ديگري نشان داده است که خوردن سويا در حد متعادل ممکن است از بيماري آلزايمر پيشگيري کند. همان طور که مي دانيد، هورمون استروژن در بدن باعث تاخير در مراحل پير شدن مي شودد.

محققان مي گويند که هنگامي که توليد هورمون استروژن در بدن کم شود، استروژن گياهي موجود در سويا مي تواند به عنوان يک آنتي اکسيدان، از تخريب مغز جلوگيري کند.

مضرات سويا

اما زياد مصرف کردن سويا موجب بروز مشکلات جدي در سلامتي مي گردد. غير از فيتواستروژن، ساير ترکيبات موجود در سويا عبارتند از: فيتات و چند ترکيب ناشناخته.

* اين ترکيبات مانع جذب آهن گياهي مي گردند. فيتات از جذب روي و ديگر عناصر مغذي جلوگيري مي کند. پس مي توان گفت که گياهخواراني که به مقدار زياد سويا مصرف مي کنند، به مرور زمان دچار کمبود عناصر مغذي مي شوند.

* اگر سويا را به همراه گوشت مصرف کنيد، مطمئن باشيد که دچار کمبود آهن و کم خوني ناشي از آن نخواهيد شد، زيرا گوشت موجب جذب آهن مي گردد.

* محققان گفته اند که اگر ويتامين C به مواد غذايي داراي سويا افزوده شود، ممکن است باعث جذب آهن گردد. به همين خاطر به گياهخواران، مکمل عناصر معدني و ويتامين ها مي دهند.

* اخيرا گزارش شده است که سويا باعث تورم در غده تيروئيد مي شود. در نوزاداني که فقط با شير سويا تغذيه مي شدند، کم کاري غده تيروئيد مشهود است.

آلزايمر

مهم ترين دليل بيماري آلزايمر، فراموشي مي باشد که با عملکرد کم حافظه خود را نشان مي دهد. اين بيماري به علت جريان کم خون در مغز به وجود مي آيد، با وجود اين هنوز عملکرد بيماري آلزايمر در افراد ناشناخته مي باشد، اما بيشتر محققان، علت وجود اين بيماري را وجود يک پلاک يا توده اي در مغز مي دانند که در اثر استرس، موجب تخريب سلول هاي مغزي و مرگ آن مي شود.

مشخص شده که مصرف بيش از اندازه سويا موجب افزايش استروژن گياهي در بدن مي گردد و ممکن است اين تخريب را به وجود آورد. براي جلوگيري از بيماري آلزايمر، مصرف کردن اسيد فوليک بسيار مفيد مي باشد.

کاهش قدرت حافظه يکي از علامت هاي مهم در بيماري آلزايمر مي باشد. در اين بيماري صحبت کردن به سختي صورت مي گيرد، شخص افسرده و عصبي مي شود که اين افسردگي به علت تغييرات و نامتعادل بودن عناصر در مغز روي مي دهد. فرد توهم دارد و خيال بافي مي کند، راحت به خواب نمي رود، در شخصيت فرد تغيير ايجاد مي شود، فرد به سختي مي تواند کارهاي خود را انجام دهد و به يک فرد ديگر براي کمک نياز دارد، مثلا: در هواي سرد، فرد لباس گرم نمي پوشد و يا کليد را درون فر قرار مي دهد و غيره.

عواملي که موجب پيشرفت پديده فراموشي مي شوند:

* ضربات وارده به مغز( شامل، تخريب مغز به دليل سکته)

* سوء تغذيه

* عفونت

* مسموميت

* سرطان مغز

* واکنش و يا اثرات برخي داروها

* افسردگي

موارد زير براي کمک به افزايش حافظه موثرند:

* مصرف ويتامين هاي گروه B

* مصرف غذاهايي که داراي آنتي اکسيدان مي باشند، مانند: ميوه جات و سبزيجات.

* ورزش منظم

*مطالعه و حل کردن جدول

* مصرف کم چربي

* مصرف روغن ماهي و ماهي. تحقيقات نشان داده است افرادي که در هفته، يک بار ماهي مصرف مي کنند، 60 درصد بيماري آلزايمر را از خود دور مي کنند.

* مصرف کافي سويا

مصرف چه مقدار سويا بدون خطر است؟

شما مي توانيد 2 يا 3 واحد سويا بخوريد، بدون هيچ گونه نگراني! لازم به ذکر است که 1واحد سويا برابر است با نصف ليوان توفو، يا نصف ليوان دانه سويا، يا 1 ليوان شير سويا.

اگر شما بيماري هاي زير را داريد، کمتر سويا مصرف کنيد:

* مشکلات تيروئيد يا گواتر. سويا باعث بزرگ شدن تيروئيد مي گردد.

* فراموشي

* سرطان سينه

* سنگ کليه(مخصوصا بيماراني که داراي سنگ هاي اگزالات مي باشند، زيرا سويا داراي اگزالات زيادي مي باشد)

تمام نعمت هايي که خداوند به ما داده است، براي سلامتي مفيد است. به ياد داشته باشيد که در مصرف هيچ نوع ماده غذايي، هر چند مفيد، نبايد زياده روي کنيد.

مريم سجادپور- متخصص تغذيه

* مطالب مرتبط :

مواد غذايي که از سويا به دست مي آيند

سويا از تعريق شبانه در خانم ها جلوگيري مي‌کند

فوايد سويا براي بدن

فوايد سويا براي بيماري هاي مختلف

نقش سويا در كاهش عوارض دوران يائسگي

سويا و کاهش پوکي استخوان

تهيه شير و پنير از سويا

مردم به تاثير سويا شک دارند!

در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه : نان و غلات
آخرین مطالب سایت