مصرف تنقلات در کودکان
مصرف تنقلات در کودکان
چاقي در کودکان
با توجه به نزديک شدن تعطيلات عيد، معمولا افراد به مصرف تنقلات روي مي آورند. تنقلات يکي از چيزهايي است که در همه سنين براي بدن مضر مي باشد. اگر بزرگسالان از تمام مضرات آن ها آگاهي داشته باشند، نه تنها خود طرف آنها نمي روند، بلکه براي ساکت کردن بچه هايشان تنقلات نمي خرند.
تمام والدين مي خواهند بچه هايي شاداب و سرزنده داشته باشند. بعضي از آنها سرزندگي را در چاق بودن فرزندان شان مي دانند. در حالي که تحقيقات نشان مي دهد که چاقي در کودکي خود عامل بسياري از بيماري ها در بزرگسالي است.
پس چه بهتر است که به جاي سعي در چاق کردن فرزندان مان، به فکر سلامت آنها باشيم.
تحقيقات نشان مي دهد، بيشتر کودکاني که خيلي چاق هستند، بدن شان نسبت به انسولين مقاومت دارد و اين زمينه اي است براي ابتلا به بيماري ديابت و امراض قلبي (انسولين هورموني است که وظيفه تنظيم قند خون و حمل گلوکز يا قند به اندام ها و بافت هاي بدن براي تامين انرژي را به عهده دارد).
تقريبا نصف کودکان چاق در بزرگسالي نيز افزايش وزن، بيماري فشار خون، بيماري گرفتگي عروق و همچنين ديابت خواهند داشت.
اما منظور از چاق بودن کودک اين است که کالري بيش از نياز براي تامين رشد او فراهم باشد. اين کودکان غذاهاي شان بسيار چرب و شيرين مي باشد و هيچ گونه ورزش يا تحرکي ندارند و دائما در مقابل تلويزيون يا ويدئو و کامپيوتر مي نشينند.
حال چگونه مي توان سلامتي کودک را رقم زد؟
کودکان از والدين خود ياد مي گيرند که چگونه حرف بزنند، راه بروند و سالم زندگي کنند. پس سعي کنيم راهنما و مثال خوبي براي فرزندان مان باشيم.
با انجام کارهاي خيلي کوچک به فرزندان مان راه درست زيستن را بياموزيم؛ مثلا به جاي اين که سوار ماشين شويم، منتظر بمانيم تا اتوبوس بيايد يا قسمتي از مسير را پياده روي کنيم و به جاي اين که با آسانسور به طبقه بالا رويم از پله استفاده کنيم و ... .
بچه ها بازي و تفريح را دوست دارند، بنابراين پيدا کردن وسايل شادي بچه ها آن قدرها هم سخت نيست. پياده روي ، دويدن ، دوچرخه سواري ، شنا ، اسکيت و ... سبب مي شوند تا کودکان تحرک داشته باشد و از غذاهاي سالم استفاده کنند. در اين ميان وجود شما پدر و مادرعزيز بسيار مهم است که چه نوع غذايي را به کودک تان مي دهيد، پفک و چيپس، و يا ميوه و سبزي!؟
واقعيت اين است که بيشتر بچه هاي چاق از غذاهاي پُرکالري استفاده مي کنند و مواد غذايي شيرين(داراي قند) و نوشابه هاي گازدار مورد علاقه آنها مي باشد که تمام اين غذاها عامل هاي خطر براي چاق شدن بچه هاست و هيچ گونه ارزش غذايي ندارند، به جز آن که داراي انرژي بسيار بالايي باشند.
اگر کودک اضافه وزن داشت، چه بايد کرد؟
اگر کودک شما چاق است و از اضافه وزن او براي سلامتي اش مي ترسيد، هيچ راهي وجود ندارد به جز اين که، در عادات غذايي اش تغييري سالم ايجاد کنيد.
بچه ها نبايد از رژيم هاي غذايي مختلف استفاده کنند. آنها دوست ندارند که برخي غذاها را نخورند. ولي اگر دچار اضافه وزن خطرساز شدند، چه بايد کرد؟
در اين مرحله نياز به يک متخصص تغذيه است تا کودک را به وزن مطلوب برساند و به او روش درست و سالم غذا خوردن را آموزش دهد. بچه ها عاشق نقاشي و شعر و تفريح هستند، شما نيز مي توانيد با استفاده از هر کدام از اين ها تمايل کودک را به مواد غذايي مفيد افزايش دهيد و آنها را از غذاهاي خطرناک دور کنيد و به طور کلي کودک را براي زندگي سالم آماده کنيد.
به کودکان مان غذاهاي چرب ندهيم و به آن ها آموزش دهيم که غذاهاي چرب براي سلامت بدن بسيار بد است و بهتر است به جاي اين مواد، از غذاهاي کربوهيدرات دار نظير: نان ، برنج ، ماکاروني و سيب زميني استفاده کنند.
سعي کنيد در رژيم غذاي کودک تان همه نوع مواد مغذي را بگنجانيد. تنوع غذايي در رژيم بسيار مهم است. چه بهتر است که شما به عنوان يک مربي خوب خودتان هم اين نوع رژيم را رعايت کنيد، تا کودک از رژيم گرفتن خسته نشود، بلکه او به شما بگويد که چربي غذا زياد است!!
شما مي توانيد برنامه غذايي يک روز کودک را بر اساس الگوي زير تهيه کنيد:
* 4 واحد از مواد غذايي کربوهيدرات دار
* 5 واحد از ميوه جات و سبزيجات
* 4 واحد از مواد غذايي پروتئيني مثل انواع گوشت ها، تخم مرغ ، شير و فراورده هاي آن
* 3 واحد از چربي و روغن (چربي براي سلامت بدن لازم است، زيرا براي سوخت و ساز و ترميم بافت ها و انتقال مواد غذايي مهم است. اما مقدار آن بايد به ميزاني باشد که سالم باشيم و از امراض مختلف در امان بمانيم.)
لازم به ذکر است که بچه ها غذاهايي که در دهان شان صدا دهد را دوست دارند، به آنها آجيل، تخمه و ميوه هاي خشک بدهيد، اما آنها را از خوردن چيپس، پفک و شکلات دور کنيد.
فقط دور کردن بچه ها از غذاهاي پر خطر کافي نيست، بلکه بايد براي آنها توضيح دهيم که چرا چيپس پر خطر است.
بچه ها زود ياد مي گيرند و اگر چيزي را قبول کردند، زود فراموش نمي کنند. بهتر است که از همان کودکي به آنها ياد دهيم که "هيچ گفته اي را قبل از فهميدن آن، قبول نکن!"
فراموش نکنيد که سالم زيستن موجب آينده اي روشن و به دور از بيماري خواهد شد.
به اميد آن که بچه هايي سالم و تندرست داشته باشيم.
مريم سجادپور- کارشناس تغذيه
*مطالب مرتبط :
رفتارهاي نادرست غذايي در نوروز
هنگام تعطيلات، تغذيه مناسب را تعطيل نکنيد
تغذيه کودکان دبستاني و پيش دبستاني
بهترين ميان وعده براي دانشآموزان