نسب حضرت زینب (سلام الله علیها)(4)
علیا مخدره حضرت زینب، دختر بزرگ مولا امیرالمومنین (علیه السلام) است و مادرش حضرت صدیقه کبری فاطمه زهرا (سلام الله علیها) است.
بزرگترین خصلت نیک یک انسان، ایثار و مقدم داشتن دیگران برخود است که از حدیث، بحث قبل که امام سجاد (علیه السلام) فرمودند: عمه ام زینب (علیها السلام) سه شب طعام خود را بین اطفعال تقیسم میکردند، مقام ایثار حضرت زینت (علیها السلام) نیز معلوم می شود که چگونه سه شبانهروز بهگرسنگی صبر میکند و سهم غذای خود را به اطفال خردسال و امام معصوم (علیه السلام) میدهد! از این جنبه که بگذریم، خود همین مسافرت تاریخی و تحمل آن همه مرارتها و مصیبتهایی که در طول تاریخ بشریت کمنظیر و یا بینظیر است، و قیام در برابر طاغوتها و ستمگران زمان و رسوا ساختن و محکوم کردن آنها، با آن سخنان نافذ و خطبههای آتشین که اظهار هر جملهاش احتمال خطرهایی جانی برای خود او و دیگران داشت، و درک و رشد دادن به مردم جاهل و نادان و یا بزدل و ترسویی که یکسره خود را در برابر یاغی زمان باخته و یا با مشتی درهم و دینار، سعادت ابدی و آخرت خود را به دنیای ناپایدار و لذت زودگذر جهان فانی فروخته بودند، و بیدار کردن مردم بیبصیرت که گول تبلیغات دستگاه دیکتاتوری بنیامیه را خورده و حضرت سید الشهداء (علیه السلام) را به عنوان اخلالگر، ملحد و لازمالقتل میدانستند، و رساندن پیام مقدّس حجت زمان و سرور آزادگان حضرت اباعبداللَّهالحسین (علیه السلام) که جنایتکاران کوفه و شام خیال کردند آن ندای مقدس را در میان شن های تفتیده نینوا خاموش کردند، به اقصا نقاط جهان، حتی به گوش یهودیان و مسیحیان و بیگانگانی که در مجلس یزید (لع) برای تماشا یا تبریک آمده و اجتماع کرده بودند، و خلاصه انجام یک سلسله رسالتهای الهی و تاریخی که پشت مردان جهان در انجام آن خم میشد و از عهدهشان خارج بود، هر کدام از آنها عبادت بزرگی بود که این بانوی بزرگوار و تربیت شده مکتب امیرالمومنین علی بن ابی طالب (علیه السلام) و صدیقه کبری حضرت فاطمه زهرا (علیها السلام) انجام آن را به عهده گرفت و غایت خضوع و تسلیم خود را بدین وسیله به پیشگاه مقدس پروردگار خویش اظهار داشت.
فداکاری و جهاد در راه دین
ایمان به خدا آثار و لوازمی دارد و مسؤولیتها و تعهداتی بهدنبال میآورد که هرکس نمیتواند بدانها جامه عمل بپوشاند و به آثار و لوازم آن عمل کند. از جمله این لوازم، مبارزه و جهاد در راه پیشبرد این هدف مقدس و پیکار با بیدینان و گذشت و فداکاری در اینراه با مال و جان است. خدای جهانیان این حقیقت را در ضمن آیاتی از جمله این آیه شریفه بیان فرموده است:
وَالَّذینَ آمَنُوا وَ هاجَرُوا وَ جاهَدُوا فی سَبیلِاللَّهِ وَ الَّذینَ آوَوْا َو نَصَرُوا اُولئِکَ هُمُ المُؤْمِنُونَ حَقّاً... .
آنانکه ایمان آورند و مهاجرت کردند و در راه خدا پیکار و جهاد نمودند و همآنان که (مؤمنان را) پناه دادند و یاری کردند، مؤمن واقعی و حقیقی اینهایند.
در جای دیگر فرموده است:
اِنَّمَا المُؤمِنُونَ الَّذینَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ ثُمَّ لَمْ یرْتابُوا وَ جاهَدُوا بِأَمْوالِهِمْ وَ اَنْفُسِهِم فی سَبیلِ اللَّهِ اُولئِکَ هُمُ الصّادِقُونَ.
بهراستی مؤمنان تنها کسانی هستند که به خدا و رسول او ایمان آوردند و پس از آن شک نیاوردند و به وسیله مال و جان خود در راه خدا جهاد کردند، آنها راستگویانند.
به همین دلیل است که خدای تعالی با مراتبی مجاهدان را بر دیگران فضیلت و برتری داده و میگوید:
اَلَّذینَ آمَنُوا وَ هاجَرُوا وَ جاهَدُوا فی سَبیلِاللَّهِ بِاَمْوالِهِمْ وَ اَنْفُسِهِم اَعْظَمُ دَرَجَةً عِنْدَاللَّهِ.
آنانکه ایمانآوردند و مهاجرت کردند و در راه خدا با مال و جان خویش جهاد کردند، درجه آنان در پیشگاه خدا برتر و بزرگتر از دیگران است.
و در آیه دیگر فرموده است:
فَضَّلَ اللَّهُ المُجاهِدینَ عَلَی القاعِدینَ اَجْراً عَظیماً
خداوند مجاهدان را بر خانه نشینان به پاداشی بزرگ فزونی بخشیده است.
و منظور از جهاد همان جهد و کوشش و پیکار در راه خدا و فداکاری و گذشت در این راه است، و این کار از هر کسی بهنحوی ساخته است و تحت شرایط خاصی شایسته است، و به همین جهت است که جهاد با شمشیر در میدان جنگ از زنها برداشته شده و بر آنها واجب نیست؛ اما اگر از راههای دیگری که با ساختمان وجودی و عفت و شخصّیت آنان سازگار باشد بتوانند خدمتی در اینراه انجام دهند.
این یکی از نشانههای ایمان و کمال آنهاست و از اینرو در شرح زندگانی سیده زنان جهانیان حضرت صدیقه کبری (علیها السلام) خواندیم که آن بانوی بزرگوار در راه مبازره با بیدینان و بدعتگذاران از تمام فرصتهایی که پیش میآمد استفاده میکرد و تا جایی که مقدور بود، از طریق سخنرانی و تذکر و گفتگوی با صحابه ، خطرهایی را که بهدنبال انحراف در رهبری و نافرمانی و سرپیچی از دستور پیغمبر اسلام (صلی الله علیه واله وسلم) احساس میکرد و مسلمانان را تهدید مینمود گوشزد فرمود، و چون دید از این راه نتیجه مطلوب عایدش نمیشود، با سلاح اشک، نارضایتی خود را از نظام حاکم و انحرافاتی که پیش آمده بود اظهار میداشت.
ایمان به خدا آثار و لوازمی دارد و مسؤولیتها و تعهداتی بهدنبال میآورد که هرکس نمیتواند بدانها جامه عمل بپوشاند و به آثار و لوازم آن عمل کند. از جمله این لوازم، مبارزه و جهاد در راه پیشبرد این هدف مقدس و پیکار با بیدینان و گذشت و فداکاری در اینراه با مال و جان است
یادگار این بانوی بزرگ یعنی زینب کبری (علیها السلام) نیز وقتی احساس کرد مسئولیت بزرگ جهاد در راه دین و پیکار و مبارزه با بیدینان بهدوشش آمده و در اینراه باید از مال و همسر و فرزند بگذرد و حتی اگر لازم شود از دادن جان نیز دریغ نکند، با کمال شهامت و فداکاری از خانه و کاشانه و همسر و زندگی دست کشید و فرزند یا فرزندان خود را نیز برای قربانی بههمراه خود به قربانگاه نینوا آورد و در همه جا یاری مهربان و دلسوز برای رهبر عالیقدر این قیام و نهضت مقدس یعنی حضرت اباعبداللَّه الحسین روحی و ارواح العالمین له الفداء بود.
عصر عاشورا هنگامی که آن حجت الهی به درجه شهادت رسید و مسؤولیت عمده دیگری از این مبارزه مقدس بر مسؤولیت قبلی او افزوده شد و بار تازهای از این رسالت سنگین به دوش این بانوی شجاع نهاده شد که با کمال شهامت و بزرگواری و گذشت و فداکاری همچون کوهی پولادین و سدّی آهنین در برابر دشمنان منحرف و گرگهای خونخوار ضدّ دین و انسانیت قیام کرد و حتی در موارد چندی جان فرزند برومند برادر و حجتاللَّه زمان یعنی حضرت سجاد (علیه السلام) را از مرگ رهانید.
در سختترین شرایط و پرخفقانترین محیطها در برابر جنایتکاران و ستمگران بیدین بیمهابا و بدون هیچ واهمهای از دین و آیین خود و مسلمانان دفاع کرد. هر کلمه از سخنان پرمعنا و روحبخش او و نیز هر جمله از نطقها و سخنرانیهایش همچون تیر کاری و شهاب سوزانی بود که بر قلب دشمنان مینشست. او با کمال سرفرازی و موفقیت و بهخوبی این مسؤولیت سنگین را انجام داد و باری را که مردان بزرگ نمیتوانستند بهصورت دسته جمعی به منزل برسانند این بانوی با عظمت یک تنه و به تنهایی به منزل رسانید.
ازدواج با عبدالله بن جعفر
وقتی که حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) به سن ازدواج رسید، مولا امیرالمومنین (علیه السلام) برای او کسی را که در شرافت خانوادگی شایستگی همسری او را داشت برگزید. خواستگاران فراوانی از جوانان محترم و ثروتمند بنی هاشم و قریش برای علیا مخدره حضرت زینب کبری (سلام الله علیها) میآمدند، ولی برای نو گل خاندان پیغمبر (صلی الله علیه واله وسلم) و بانوی خردمند بنی هاشم، عبدالله بن جعفر از همه شایسته تر بود؛ زیرا عبدالله بن جعفر، پسر شهید جعفر طیار (علیهم السلام) است؛ شهیدی که پیامبر اسلام (صلی الله عله وآله وسلم) درباره اش فرمود: که با دو بال بهشتی در بهشت پرواز می کند. جعفر طیار (علیهما السلام) برادر تنی مولا امیرالمومنین (علیه السلام) و از پیشگامان در راه اسلام و از مجاهدان راه خدا بود.
جود و بخشش او سبب شد که مردم او را پدر مستمندان بنامند؛ چرا که او برای مردم فقیر، همانند پدری مهربان بود. این همان میراث معنوی است که بعدها به پسرش عبدالله رسید.منبع:کتاب ثمرات الزینب