مراقب گرمازدگي باشید

هر سال به ويژه در فصل گرما افراد زيادي دچار اختلال در تنظيم حرارت بدن مي‌ شوند که اصطلاحا به آن گرمازدگي مي‌ گويند...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

مراقب گرمازدگي باشيد

هر سال به ويژه در فصل گرما افراد زيادي دچار اختلال در تنظيم حرارت بدن مي‌ شوند که اصطلاحا به آن "گرمازدگي" مي‌ گويند.

دكتر عليپور، رئيس انجمن فوريت‌ هاي پزشكي ايران در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان ايسنا، گرمازدگي را پاسخ عمومي بدن به گرما عنوان كرد که چنان چه فرد براي مدت زيادي در معرض گرما به ويژه همراه با رطوبت بالا قرار گيرد، ايجاد مي‌ شود.

همچنين گرمازدگي در صورت عدم کنترل، مي ‌تواند خيلي سريع به سمت درجات وخيم‌ تر گرمازدگي به صورت افزايش درجه حرارت بدن تا حدود 41 درجه سانتيگراد پيشرفت کند.

وي تصريح كرد: در حالت طبيعي دامنه تغييرات دماي بدن انسان محدود است. همواره در بدن فعل و انفعالات شيميايي در حال وقوع است و اين امر منجر به توليد حرارت مي ‌شود. بدن در صورت افزايش گرماي دروني، از طريق به کارگيري مکانيزم‌ هاي جبراني مانند تعريق و يا گشاد کردن عروق سطحي، سعي به دفع آن مي ‌کند.

 

به گفته وي، افرادي که به آب و هواي گرم عادت ندارند، افراد سالخورده، مبتلايان به بيماري ‌هاي مزمن مانند ديابت يا اختلالات گردش خون و افرادي که داروهاي خاص مانند آرام بخش‌هاي قوي مصرف مي کنند، از جمله افرادي هستند که بيشتر در معرض خطر گرمازدگي قرار دارند.

 

دكتر عليپور، سردرد، گيجي، خستگي و بي اشتهايي، تهوع، استفراغ و تشنگي را از جمله تظاهرات گرمازدگي، عنوان كرد و ادامه داد: تعريق(به اين صورت كه پوست در ابتدا سرد و مرطوب بوده، سپس با تشديد گرمازدگي گرم و خشک مي ‌شود)، گرفتگي ‌هاي عضلاني و هذيان، تشنج و کما(بسته به شدت بيماري) از ديگر تظاهرات گرمازدگي است. اين در حالي است كه ممکن است همه اين علايم در يک فرد ديده نشود.

 

وي با اشاره به انجام اقدامات لازم براي بهبود حال فرد مبتلا به گرمازدگي، ادامه داد: چنان چه فرد هوشيار نباشد يا دچار هذيان و تشنج باشد، بايد سريع با اورژانس 115 تماس گرفته و يا بيمار را به بيمارستان منتقل كرد.

اما در صورتي كه فرد از هوشياري لازم برخوردار باشد ابتدا بايد وي را از مکان گرم خارج کرد و سپس در حالت درازكش، پاهايش را بالاتر از سر او قرار داد.

حتي الامکان لباس ‌هاي بيمار را خارج كرد و از حوله خيس يا کيسه ي يخ بر روي گردن، کشاله ران و نواحي زير بغل او استفاده كرد.

 

رئيس انجمن فوريت ‌هاي پزشكي ايران، در اين باره ادامه داد: همچنين از قرار دادن بيمار مبتلا به گرمازدگي در آب سرد بايد پرهيز کرد، زيرا اين امر مي ‌تواند سبب بدتر شدن وضعيت بيمار شود.

از خنک کردن بيمار در حدي که باعث لرز او شود نيز بايد خودداري کرد. چنان چه بيمار هوشيار بوده و قادر به مصرف مايعات است، مصرف محلول "او آر اس" و يا محلول آب و نمک و شکر(1 قاشق چايخوري نمک با 8 قاشق چايخوري شکر در يك ليتر آب) مي‌ تواند موثر باشد.

چنان چه بيمار با اين اقدامات بهبود نيافت و يا علايم او وخيم ‌تر شد، لازم است كه هر چه سريع ‌تر او را به مراكز درماني رساند.

*مطالب مرتبط:

گرمازدگي و راه هاي درمان آن

شدت گرمازدگي

گرمازدگي در تابستان

چطور گرمازده نشويم؟

راه هاي پيشگيري از گرمازدگي

علائم گرمازدگي و درمان آن

گرما براي قلب مضر است

براي فرار از گرماي تابستان چه بايد کرد؟

بخش تغذيه و سلامت تبيان

 

در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت