خرید دل خوش ، با کمترین هزینه

متاسفانه در شهرهای بزرگ با وجود امکانات رفاهی بیشتر، چهره‌های افسرده و بی‌حوصله‌، قیافه‌های مغموم و در خود فرو رفته و افراد آماده برای نزاع و درگیری که با کوچکترین بهانه‌ای دعوا و داد و فریاد راه می‌اندازند به صحنه‌هایی عادی تبدیل شده که همه اینها نشانه ا
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خرید دل خوش ، با کمترین هزینه

دل خوش سیری چند(2)

در قسمت قبل گفتیم بزرگترها و افرادی که سن و سالی از عمرشان گذشته از گذشته‌های نه چندان دوری یاد می‌کنند که انگار مردم در آن دوره، شادتر و با صفا و لذت بیشتری زندگی می‌کردند. گفتیم که فراموش کرده‌ایم ما انسان‌ها غیر از جسم و نیازهای جسمانی، روح و روان و نیازهای روحی و روانی هم داریم.

 

متاسفانه در شهرهای بزرگ با وجود امکانات رفاهی بیشتر، چهره‌های افسرده و بی‌حوصله ‌، قیافه‌های مغموم و در خود فرو رفته و افراد آماده برای نزاع و درگیری که با کوچکترین بهانه‌ای دعوا و داد و فریاد راه می‌اندازند به صحنه‌هایی عادی تبدیل شده که همه اینها نشانه اینست که نیازهای روح و جان انسان‌ها تامین نیست.

 

گروهی که مشکلات و گرفتاری‌های اقتصادی را عامل اصلی بروز این ناهنجاری می‌دانند توجه داشته باشند که مشکلات معیشتی و اقتصادی، همیشه و همیشه همراه آدمی بوده است و به دلیل ویژگی‌های درونی انسان، او هیچوقت از وضعیت اقتصادیش رضایت کامل نداشته است.

امام صادق (ع) در این مورد فرموده‌اند: «اگر به کفاف زندگی اکتفا کنی کمترین مال دنیا بی‌نیازت می‌کند ولی اگر اکتفا نکنی تمام ثروت جهان نمی‌تواند تو را بی‌نیاز و مستغنی کند.»  

بنابراین در این مورد نمی‌توان همه تقصیرها را به گردن مشکلات اقتصادی انداخت. بر اساس روایات و احادیثی که از حضرات معصومین- درود خدا بر آنان باد- روایت شده می توان چنین تعبیر کرد که روح و روان، برای اینکه سالم و شاداب و کارآمد باشد مثل جسم احتیاج به غذا و تامین مایحتاج دارد و همچنین هر چند وقت یکبار باید به آن استراحت داد و روح و روان را هم مثل جسم- باید از مسمومیت‌ها و آنچه برایش مضر است دور کرد. اما چگونه می‌توان اینکارها را انجام داد و به چه صورت باید مایحتاج روح و روان را برآورده کرد؟

 

همانطور که می‌دانید یکی از غذاهای اصلی جان آدمی، علم آموزی و مطالعه و تجربه اندوزی و به طور کلی کسب آگاهی و معرفت است. یکی دیگر از غذاهای اصلی روح آدمی ایمان است. البته باید توجّه داشت ایمانی زندگی بخش روح و روان آدمی است که آگاهانه و از روی علم و معرفت، کسب شده باشد. ایمان واقعی به خداوند فقط در سایه تفکر و تدبر و مطالعه بدست می‌آید. پیامبر اعظم (ص) در این مورد فرموده‌اند: « لازمه اطاعت خداوند ، علم و آگاهی است و به وسیله دانش و علم، خداوند عبادت می‌شود و خیر دنیا و آخرت فقط به وسیله علم و دانش و آگاهی کسب می‌شود.» 1

 

اما وجود غیر جسمانی آدمی، نیاز مهم و اساسی دیگری دارد که مغفول مانده و به نظر می‌رسد برای نسل امروز، به خصوص در جوامع شهری تدریجاً تبدیل به بحران می‌شود. موضوعی که به تصور بعضی افراد ، نتیجه ی محتوم شهرنشینی و رشد فکری و پیشرفت تکنولوژی است. برای توضیح این نکته مغفول، نیاز به ذکر یک مقدمه است.

 

انسان‌ها برای اینکه زندگی بهتری داشته باشند و از امکانات و امنیت بیشتری برخوردار شوند ، ترجیج می‌دهند در بین سایر همنوعانشان زندگی کنند و همین امر باعث تشکیل اجتماعات کوچک و بزرگ مثل روستاها و قبایل و شهرها شده است. طبیعت و ویژگی این اجتماعات به گونه‌ای است که هر کس برای رفع نیازهای روزمره‌اش مجبور است با دیگران تعامل و همکاری داشته باشد. اما این تعاملات و برخوردها را می توان به دو صورت، انجام داد. یکی اینکه ارتباطمان با دیگران فقط محدود به برطرف کردن نیازهایمان باشد و فقط وقتی سراغ دیگران برویم که به آنها محتاجیم و وقتی برای انجام کاری با کسی مواجه شدیم، نوع رفتار و اعمالمان و شکل برخوردمان به گونه‌ای باشد که فقط کارمان انجام شود. این نوع تعامل و همزیستی با دیگران، همان وضعیتی است که زندگی نسل امروز به خصوص در شهرها رو به آن سمت، سوق پیدا می‌کند.

 

ولی همه ی ما بصورت فطری می‌‌دانیم و آیات و روایات هم موید این موضوع است که ما انسان‌ها موجوداتی وابسته به محبت و توجه هستیم. یعنی هم نیازمند به آنیم که مورد محبت و توجه قرار بگیریم و هم محتاجیم که دیگران را مورد لطف و محبت قرار دهیم. آیاتی در قرآن و احادیث فراوانی از ائمه اطهار(ع) در مورد تشویق به انجام کارهایی که محبت و مهربانی بین مردم را بیشتر می‌کند و پرهیز و انزار از کارهایی که رابطه انسان‌ها را سرد و عاری از محبت می‌کند ، به ما رسیده است. حتی در این منابع غنی و نورانی و آسمانی، عوامل ایجاد و افزایش محبت و مهربانی و یا زوال و کاهش آن بین مردم، معرفی و شرح داده شده. همه اینها نشانه‌ای ست برای اثبات اینکه اسلام علاوه بر اینکه سعی وافر داشته بین افراد، مهربانی و عطوفت و گذشت را حاکم کند ، تلاش بسیار کرده تا دامنه این ارتباطات محبت آمیز را از محدوده کوچک خانواده و بستگان درجه اول فراتر ببرد.

 

احادیث و روایات و آیات در مورد تاکید بر رفت و آمد با اقوام و بستگان دور و نزدیک (صله ارحام) و سفارش نسبت به ایجاد روابط دوستانه و محترمانه با همسایه‌ها و دوستان و برادران ایمانی، و توصیه به آگاه شدن از اوضاع و احوالشان و رفتن به عیادتشان، تلاش برای رفع مشکلات و گرفتاری‌هایشان و برقراری آشتی و صلح بین هر کدام از آشنایان که نسبت به هم رنجیده خاطر شده‌اند و اجر و پاداشی که برای هر کدام از این کارها تعیین شده به قدری زیاد است که نیازی به توضیح و یادآوری ندارد. همه این تشویق‌ها و تاکید ها و توصیه‌ها برای این است که روابط انسان‌ها از حالت خشک و سرد و بی‌روح ، خارج شده و افراد جامعه در مراودات با دیگران علاوه بر اینکه نیازها و مایحتاج زندگی شان را فراهم می‌کنند ، از نظر عاطفی و روحی و روانی، اغنا و سیراب شوند. در قسمت بعد، علاوه بر توضیح در مورد چگونگی پیاده کردن این دستورات، بحث درباره استراحت روح و روان و خفظ آن از خطرات و مسمومیت‌ها را ادامه خواهیم داد.

 

تبیان- احسان رادمند

 

پی نوشت:

1- مشکاة الانوار، صفحه 135

 

مقالات مرتبط :

تنها چرا؟ باما باش

سه راز برای زندگی بهتر

لذت ببر ،این یک دستور است!

دو کلید طلایی برای نفوذ در دلها

کلیدی برای تمام گنج های سعادت

در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت