کاشت ناخن شرعی است یا غیر شرعی؟
چند سالی است که آرایشهای جدیدی پدید آمده که طبعا احکامی بر آن مترتب هست. این آرایشهای نوپدید، طرفداران بسیاری نیز یافتهاند که البته از احکام آن بیخبرند. اکستنشن مو، اکستنشن مژه و کاشت ناخن مواردی از آرایشهای نوپدید هستند.
چند سالی است که آرایشهای جدیدی پدید آمده که طبعا احکامی بر آنها وجود دارد. این آرایشهای نوپدید، طرفدارانی هم دارند که عموما از احکام آن بیخبرند. اکستنشن مو، اکستنشن مژه و کاشت ناخن مواردی از آرایشهای نوپدید هستند. البته باید گفت کاری که الان بر روی ناخنها بهعنوان کاشت ناخن مطرح است، کاشت نیست بلکه کاور ناخن است. زیرا لازمه کاشت، رشد ناخن است که در این مورد صدق نمیکند. و این کاور انواع مختلفی دارد.
کاشت ناخن از نگاه پزشکی
بسیاری از آرایشگرها این کار را بدون ضرر معرفی میکنند حال آنکه ضررهای بسیاری دارد. مانند: تَرکخوردن و حساسشدن ناخن بواسطه استفاده از دستگاه uw یا همان لاک خشککن، چسبو مواد شیمیایی. ایجاد التهاب و خارش پوست اطراف ناخن و بروز بیمارهای عفونی. تغییر شکلوآسیب بهناخن اصلی بخاطر هوا نخوردن. بنابراین از نظر پزشکی کسی که به کاشت یا کاور ناخن اقدام میکند بهجسم خود ضرر میزند و از نظر شرعی، ضرررسانی بهبدن جایز نبوده و حرام است.کاشت ناخن از نگاه فقهی
گاها برخی از آرایشگرها، احکام نادرستی را به مشتریان ارائه داده و باعث تحریف میشوند. آنها صراحتا گویند این عمل اشکال شرعی ندارد و با این کاشت میتوان وضو گرفت و نماز خواند! برخی نیز از کاشت بهعنوان، کاشت نمازی یاد میکنند و افراد مقید را به سمت آن سوق میدهند.در مبحث وضو و غسل نکته مورد توجه اینست که در محل غسلو وضو نباید مانعی وجود داشته باشد و آب باید به آن نقاط برسد در غیر این صورت وضو و غسل باطل است و طبعا وقتی وضو و غسل، که مقدمه نماز هستند باطل شود، نماز نیز صحیح نیست.
کارکرد وضو و غسل جبیره
آرایشگرها برای حل مانعبودن کاشت ناخن، در وضو و غسل، جبیره را مطرح کردهاند. حال آنکه کارکرد جبیره غیر از چیزی است که آنها میگویند. نبود مانع در محل وضو و غسل از واجبات است و ناخن کاشتهشده مانند لاک، برای غسل و وضو مانع محسوب میشود. براساس احکام باید آن مانع برداشته شود ولو هزینهبر باشد. ولی اگر فرد ناخنکاشته، و نمازش در حال قضاشدن است، فقها اجازه دادهاند تا فرد بوسیله وضو و یا غسل جبیره، نمازش را ادا کند. ولی باید برای نماز بعدی مانع برداشته شود.استفتائات مراجع درباره کاشت ناخن
رهبرانقلاب:در صورت کاشت ناخن، برای وضو و غسل باید مانع ولو بهصرف هزینه، برطرف شود و در صورتیکه برطرفکردن آن ممکن نیست یا مشقت غیرقابل تحمل دارد باید وضو جبیرهای بگیرد.
آیت الله مکارم شیرازی:
کاشت ناخن حرام است و مانع رسیدن آب بهعضو میشود و وضو و غسل با آن باطل است.
آیت الله سیستانی:
کاشت ناخن جایز نیست. چراکه مانع از رسیدن آب به اعضا در وضو و غسل و تیمم خواهد بود.
چند نکته مهم از استفتائات مراجع
- کاشت ناخن بهخودیخود حرام نیستوممنوعیت شرعی ندارد. ولی زمانی مشکل پیدا میکند که باعث بطلان وضو و غسل و در نهایت نماز میشود.
- اگر مانع قابل برداشتن باشد(مانند لاک،چسب،قیر)باید حتما قبل از وضو و غسل برطرف شود ولی اگر غیرممکن بود از جبیره استفاده شود.
- اگر عمدا مانع از محل وضو و غسل برداشته نشود تمام نمازهای خوانده شده، باید دوباره خوانده شوند.
- این احکام در مورد مژه مصنوعی و اکستیشن مو نیز جاری میباشد.