6 توصیه برای پیشگیری از سرطان سینه
6 توصیه برای پیشگیری از سرطان سینه
متأسفانه سرطان سینه در بین زنان بسیار شایع است و باید بدانید که حداقل هشت نفر از ده خانمی که به سرطان سینه مبتلا میشوند بالای 50 سال دارند. برای همین لازم است که از جوانی به فکر پیشگیری باشید. درست است که نمیتوان از همهی انواع این سرطان زنانه پیشگیری کرد به خاطر این که در بیشتر موارد پای ژنتیک در میان است اما با این حال میتوان این بیماری را کنترل و یا اینکه برخی از عوامل خطرناک را کاهش داد. در این مقاله 6 توصیه برای کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه را ارائه میدهیم با ما همراه باشید.
وزنتان را کنترل کنید
لازم است که به فکر وزن ایدهآل و کنترل آن باشید یعنی اینکه شاخص تودهی بدنتان 18.5 تا 24.5 باشد. باید تمام تلاشتان را برای از بین بردن یا کاهش چربیهای دور شکمتان انجام دهید. توجه داشته باشید هر چه سلولهای چربی بیشتری داشته باشید بدنتان هورمون استروژن بیشتری تولید میکند و ترشح زیاد این هورمون نیز خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد. با متخصص تغذیه مشورت کنید و یک رژیم غذایی متناسب با سن و وزنتان در پیش بگیرید.
مصرف دخانیات را ترک کنید
حتماً میدانید که مصرف دخانیات یکی از عوامل اصلی ابتلا به سرطان ریه میباشد اما باید بدانید موضوع به همین جا هم ختم نمیشود و با مصرف دخانیات خطر ابتلا به سرطان نیز بیشتر میشود. نتایج پژوهشی که به مدت 30 سال در دانشگاه هاروارد انجام شده نشان میدهد که مصرف دخانیات خطر ابتلا به سرطان سینه را بالا میبرد. خوشبختانه خانمهای ایرانی خیلی اهل دخانیات نیستند اما اگر سیگار میکشید حواستان باشد که به خودتان آسیب جدی میزنید.
تغذیهی سالم را جدی بگیرید
تغذیه روی تکتک سلولهای ما تأثیر میگذارد برای همین باید یک رژیم غذایی سالم و متنوع داشته باشید که سرشار از میوه، سبزیجات و فیبرهای غذایی بوده و در عوض میزان چربیهای اشباعشده، گوشت قرمز و سوسیس کالباس پایین باشد. محققان معتقدند که تأثیر مستقیمی بین چربیهای اشباعشدهی موجود در گوشت قرمز و لبنیات و خطر ابتلا به برخی از سرطانها مانند سرطان سینه وجود دارد. توصیه میکنیم تا جایی که میتوانید مصرف چربیهای اشباعشده را به حداقل برسانید. حواستان باشد که غذاهای سرخ کردنی احتمال ابتلا به انواع سرطانها مثل سرطان کلیه، معده و سرطان سینه را افزایش میدهد.
توجه داشته باشید هر چه سلولهای چربی بیشتری داشته باشید بدنتان
هورمون استروژن بیشتری تولید میکند و ترشح زیاد این هورمون نیز خطر ابتلا
به سرطان سینه را افزایش میدهد
اگر عاشق سیبزمینی سرخکرده، چیپس، ناگت و غیره هستید باید تجدیدنظر کنید. دلیلش هم این است زمانی که گلوسیدهای نشاستهای مثل سیبزمینی، آرد، برنج، پاستاها و غیره با روغن و در حرارت زیاد سرخ میشوند ترکیبات سرطانزا و سمی تولید میکنند. مصرف این مواد غذایی را به هفتهای یک مرتبه کاهش دهید. توجه داشته باشید که اسنکها نیز خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند. در حالت کلی تا جایی که میتوانید مصرف مواد غذایی سرشار از قند، چربی و نمک را کاهش دهید. میوه و سبزیجات را در الویت برنامهی غذاییتان قرار دهید.
ورزش را فراموش نکنید
لازم است که روزانه 30 دقیقه ورزشهایی مانند پیادهروی یا شنا را در برنامهی روزانهتان بگنجانید تا قلبتان قویتر شود. نتایج پژوهشها نشان میدهد که خطر سرطان سینه در بین خانمهایی که به طور مرتب فعالیت بدنی انجام میدهند و ورزش میکنند کمتر است. برای همین لازم است که هر هفته چند ساعت ورزش کنید. به عقیدهی متخصصان خطر ابتلا به این سرطان در بین خانمهای یائسه که تحرک بدنی بیشتری دارند به میزان 30 تا 40 درصد کمتر است. این هم یک دلیل خوب برای اینکه تنبلی را کنار بگذارید و ورزش کنید.
حواستان به سینههایتان باشد
درست است که این بخش، بخش تغذیه است و همهی توصیهها باید حولوحوش مواد غذایی باشد اما برای پیشگیری از سرطان سینه نمیتوان صرفاً به مصرف مواد غذایی اکتفا کرد. توصیه میکنیم هرگونه تغییری در ناحیه سینه را جدی بگیرید. علائمی مانند برآمدگی اضافی در زیر بغلها، تغییر اندازه و شکل سینهها، ترشح مایع و ضخیم شدن پوست این ناحیه که مانند «پوست پرتقال» میشود از مواردی هستند که باید حواستان به آنها باشد. در صورت مشاهدهی هر کدام از این علائم به پزشک مراجعه کنید. البته در بعضی موارد نگرانی برخی از خانمها بیمورد است اما کار از محکمکاری عیب نمیکند.
هر سال ماموگرافی انجام دهید
در یکی از شهرهای کانادا خانمهای 50 ساله نامهای دریافت میکنند که از آنها دعوت شده است ماموگرافی انجام دهند. البته در ایران از این خبرها نیست و بهتر است خودتان به فکر سلامتیتان باشید. توصیه میکنیم همهی خانمها به خصوص آنهایی که سابقهی این بیماری را در خانواده دارند حتماً هر سال ماموگرافی انجام دهند.
فاطمه مهدی پور
بخش تغذیه و آشپزی تبیان
مطالب مرتبط:
پیشگیری از سرطان سینه با فیبرها
پیشگیری از سرطان سینه با تغذیهی مناسب
تاثیر ورزش و تغذیه در جلوگیری از سرطان سینه