تبیان، دستیار زندگی

علت مرگ؛ یخ زدگی...

به گزارش میدل‌ایست‌آی به نقل از تبیان؛ روزهای سرد غزه فرا رسید و کابوس مردم غزه و کارشناسانی که نسبت به فرا رسیدن فصل سرما در این باریکه می‌ترسیدند و هشدار می‌دادند به حقیقت تبدیل شد. تنها در دو هفته گذشته 5 کودک بر اثر سرما و یخ‌زدگی جان خود را از دست داده‌اند. متن زیر به روایتی از شرایط این روزهای غزه می‌پردازد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : برزو صدری
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
علت مرگ در غزه یخ زدگی، سرما و یخ‌زدگی ، اسرائیل، جنگ ، غزه ، کودکان غزه، فلسطین،
قطره‌ای شبنمی از پشت بام چادر بر روی بینی یحیی محمد البتران افتاد و او را از خواب بیدار کرد. این بیداری خبر دردناکی به همراه داشت، یکی از دوقلو‌هایش به خاطر شدت یخ‌زدگی از دنیا رفت. همسر البتران، اهل بیت لاهیا در شمال نوار غزه، یک ماه پیش زایمان کرده بود. خانه اول این کودکان، یک چادر موقت برای آوارگان بود که با پتو به‌هم‌دوخته شده بود و در دیرالبلح واقع در مرکز غزه قرار داشت. حفاظت ابتدایی در برابر سرمای زمستان و کمبود لباس مناسب، به این معنا بود که این دو قلو از همان ابتدای تولد در معرض خطر جدی قرار داشتند.

باتران با یادآوری آن لحظات گفت: همسرم بیدار بود. از او پرسیدم چه مشکلی دارد، او به جمعه اشاره کرد و سرش را تکان داد.

همسرم گفت: انگار علی با مرگ دست و پنجه نرم می‌کند. اما جمعه(نام فرزند دیگر بتران) بیدار نمی‌شود.

او گفت که سر او مانند یخ است. رنگ پریده و کاملاً بی‌جان بود.

بتران پسرش را در پتو پیچید و سریع به بیمارستان شهدای الاقصی در دیرالبلح برد.

وقتی به آنجا رسیدم، دکتر گفت: «خدا بهتون صبر بده، اون مرده.»

علی؛ پسر دوقلوی بتران هم وضعیت خوبی ندارد، در واقع وضعیت او بحرانی‌ است و از هیپوترمی(افت دمای بدن) رنج می‌برد.

اسرائیل اکثریت قریب به اتفاق ساختمان‌ها در غزه را ویران و جریان سوخت و برق را نیز قطع کرده است.

بیش از 2.3 میلیون فلسطینی در منطقه‌ای کوچک‌تر(جنوب غزه) دور هم جمع شده‌اند، چرا که اسرائیل در حال پاکسازی قومی نیمه شمالی غزه است.

تجربه خانواده بتران منعکس کننده تجربه صدها هزار نفر دیگر است که در حالی که اسرائیل کارزار کشتار و ویرانی خود را انجام می‌دهد، از خانه‌ای موقت به خانه موقت دیگری کوچ می‌کنند.

برای مردم غزه فراری از مرگ وجود نداشته است.(یعنی هیچ امان‌نامه‌ای برای زنده‌ماندن ندارند... هر لحظه در غزه یا یکی جان خود را از دست می‌دهد... یا جان دادن و مرگ عزیزان و اطرافیان خود را تماشا می‌کند... از مرگ فراری نیست)

باتران به میدل ایست آی گفت: «ما به مرکز غزه آمدیم تا از خود و فرزندانمان در برابر وضعیت شمال غزه (کشتار بی‌وقفه در شمال و همان مسئله پاکازی قومی که در خطوط بالا بدان اشاره شد) محافظت کنیم.

او افزود: «ما در مدرسه‌ای در المغازی اقامت داشتیم، اما پس از بمباران آن، به دیر‌البلح گریختیم و در یک چادر ماندیم.»

دو نفر از برادرزاده‌هایم و سه نفر از اقوام همسرم چند هفته پیش شهید شدند. یک هفته پس از کشته شدن برادر‌‌زاده‌هایم، خداوند دوقلوهایم را به من عطا کرد.

اسامی آن‌ها را به خاطر عمو و برادر‌زاده‌ شهیدم جمعه و علی گذاشتم.

جمعه و علی در هشت ماهگی نارس به دنیا آمدند اما وضعیت آن‌‌ها پایدار بود.

مرگ جمعه تعداد کل کودکانی را که طی دو هفته گذشته در غزه یخ زده‌اند به (حداقل) پنج نفر رساند.

از جمله عایشه القصص که 21 روزه بود. علی عصام صقر که 23 روزه بود; علی حسام عزام که چهار روزه بود; سیلا محمود الفصیح که 14 روزه بود; و جمعه البتران که یک ماهه بود.

ششمین قربانی که البته فردی بالغ بود، احمد الزهارنا نام داشت. پرستاری که در چادر خود به دلیل افت شدید دمای بدن در مواسیِ خان‌یونس جان باخته بود.

عدم مراقبت پس از زایمان

بر اساس گزارش صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA) تا ماه سپتامبر، بیش از 525000 زن فلسطینی در غزه دسترسی از خدمات حیاتی مراقبت‌های دوران بارداری و پس از زایمان، تنظیم خانواده و درمان عفونت محروم شده‌اند.

از این تعداد، بیش از 17000 زن باردار با گرسنگی مواجه هستند و تقریباً 11000 نفر از کمبود شدید مواد غذایی رنج می‌برند زیرا قحطی ساخته دست بشر، جانِ آسیب پذیرترین قشر را تهدید می‌کند.

UNFPA در وب سایت خود اعلام کرد: «این عدم تغذیه مناسب - همراه با استرس شدید - منجر به افزایش زایمان‌های زودرس، نوزادان کم وزن و افزایش خطر مرده‌زایی و تاخیر در رشد آن‌ها می‌شود.»

دوقلوهای بتران به دلیل محدودیت ظرفیت بیمارستان‌ها و تعداد زیاد موارد، زودتر از موعد از انکوباتور خود ترخیص شدند و خانواده آن‌ها مجبور شدند آنها را به چادر خود برگردانند.

پدرشان گفت: «‌پولی نداشتم که برای آن‌ها لباس یا پتو بخرم. برخی از همسایه‌ها چند لباس اهدا کردند، اما دوقلوها به اینکوباتور بیمارستانی با نایلون [برای عایق بندی] نیاز داشتند تا آن‌ها را گرم نگه دارد».

من حتی توان خرید نایلون را نداشتم. به خدا قسم آن‌ها را با تنها پتوی خود می‌پوشانم و خودم تا صبح از سرما یخ می‌زدم.

من به UNRWA آژانس ملل متحد برای پناهندگان فلسطینی] رفتم و آن‌ها دستگاه  شارژی دادند تا نوزادان را گرم نگه دارد. اما فقط سه ساعت کار می‌کند و برای همین دلیل هر نوزاد یک ساعت و نیم از آن استفاده می‌کردم.

برای شارژ مجدد دستگاه، باتران روزی دو بار به بیمارستان می رفت و از برقی که توسط ژنراتورهای برق آن تامین می شد استفاده می کرد.

اما در شبی که جمعه یخ زد و فوت کرد، شارژ دستگاه تمام شده بود.

آستانه جنون

اسرائیل از زمان شروع جنگ خود علیه غزه در اکتبر 2023، برق را قطع کرده، ورود سوخت را به شدت محدود کرده و بسیاری از زیرساخت‌های برق را بمباران کرده است.

در نتیجه، ساکنان غزه 14 ماه است در خاموشی به سر می‌برند.

البته بعضی‌ها از انرژی خورشیدی استفاده می‌کنند اما میزان تولید آن برای رفع‌ کامل نیاز‌ها کافی نیست.

دکتر هانی الفلیت؛ متخصص اطفال در بیمارستان ناصر در خان یونس، گفت تاکنون مواردی وجود داشته که کودکان نزدیک به مرگ توانستند زنده بمانند.

فالیت گفت: «وضعیت عمیقاً غم انگیز است زیرا اگر گرمایش، لباس و تغذیه مناسب وجود داشت آن‌ها زنده می‌ماندند.»

وی افزود: سرمای شدید به طور قابل توجهی بر عملکرد اندام‌های بدن تأثیر می‌گذارد و قلب و سیستم گردش خون را مختل می‌کند.

با افزایش موارد هیپوترمی و کاهش دما در غزه، والدین از ترس تبدیل شدن فرزندانشان به عنوان قربانیان بعدی سرما دچار پارانوئید(سوءظن و بدبینی) شده‌اند.

نور، یک مادر آواره فلسطینی در مرکز نوار غزه، در پستی در شبکه اجتماعی X، نوشت: «نمی‌توانم بخوابم. در تاریکی نفس‌گیر، نفس‌هایشان را زیر بینی‌شان احساس می‌کنم تا مطمئن شوم که تا حد مرگ یخ نزنند. هنوز نمی‌توانم بخوابم، من در آستانه جنون هستم.»

در الزوایده در مرکز غزه، حامد احمد، پدر سه فرزند، هنگام خواب پای نوزادش را با سنجاق می‌خاراند تا مطمئن شود که هنوز آن را احساس می‌کند.

چادر من از تکه‌های نایلون و پارچه ساخته و در نزدیکی دریا نصب شده است. او به MEE گفت: در شب، دما آنقدر کاهش می‌یابد که ما بزرگسالان می‌لرزیم و یخ می‌زنیم - حال بچه‌ها را در این شرایط تصور کنید.

«معمولاً، در آغاز زمستان، ما برای بچه‌‌ها لباس نو می‌خریدیم. اما اکنون با داشتن سه فرزند، همسرم و خودم، به بودجه هنگفتی برای خرید لباس نیاز داریم.

امروز، یک جفت پیژامه زمستانی40 تا 50 دلارقیمت دارد و برای من که بیکار هستم امکان خرید آن وجود ندارد.

بیش از یک سال است که اسرائیل اجازه ورود کالاها به غزه را که لباس‌های زمستانی را هم شامل می‌شود به شدت محدود کرده و تنها منابع محدودی به عنوان بخشی از کمک‌های بین المللی وارد غزه می‌شود.

در نتیجه، نوار غزه مرکزی و جنوبی که در حال حاضر حدود 2 میلیون ساکن و آواره را در خود جای داده با کمبود لباس و پتو زمستانی مواجه است.

برخی از اقلامی هم کهتوسط بازرگانان از شمال غزه آورده می‌شود، به بیش از سه برابر قیمت قبل از جنگ به فروش می‌رسد.

«پس از شنیدن خبر کودکانی که از سرما جان باختند، دیگر شب‌ها نمی‌توانیم بخوابیم و مدام بررسی می‌کنیم که آیا سرپوشیده و گرم هستند یا خیر.

من و همسرم نوبتی بیدار می‌مانیم تا مطمئن شویم دختر 22 روزه‌مان هنوز زنده است.

ما مرتب پاهای او را حس می کنیم تا از گرمای آن‌ها مطمئن شویم...

منبع:

https://www.middleeasteye.net/news/born-heat-war-dead-cold-gaza-newborns-freeze-death