تاثیر ورزش و تغذیه در جلوگیری از سرطان سینه
در قسمت اول این مطلب با عنوان " شناخت سرطان سینه" درباره ی علائم تشخیص این سرطان و راه های درمان آن برای شما صحبت کردیم. حال در مورد نقش ورزش و تغذیه صحیح در جلوگیری از این بیماری مطالبی را بیان می کنیم.
ورزش کردن باعث بهبودی سرطان سینه می گردد
افزایش هورمون استروژن در بدن، خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش می دهد. ورزش کردن باعث کاهش استروژن در بدن می گردد.
تحقیقات نشان داده است افرادی که سرطان دارند، اگر ورزش مرتب و منظم داشته باشند، روحیه آنها تقویت می شود و اندام مناسبی خواهند داشت و اعتماد به نفس بیشتری در برابر بیماری خود خواهند داشت.
از همه مهم تر اینکه بیماری های ناشی از سرطان مانند بیماری قلبی و دیابت، با ورزش کردن از بین می رود.
مؤسساتی که درباره سرطان تحقیق می کنند، در گزارشی آورده اند که زنان یائسه ای که ورزش را به طور مرتب و منظم انجام می دهند، خطر ابتلا به سرطان سینه در آنها تا حدود 20 درصد کاهش می یابد.
زنانی که با جراحی، اشعه درمانی، شیمی درمانی درمان شده اند، می توانند فعالیت بدنی داشته باشند. این فعالیت ها شامل: پیاده روی آرام، پیاده روی سریع، دویدن، دوچرخه سواری ، تنیس و شنا می باشد.
زنان دارای سرطان سینه که 1ساعت در هفته و با سرعت 4-3 کیلومتر در ساعت پیاده روی می کنند، نسبت به آنهایی که کمتر از 1 ساعت در هفته ورزش می کنند، کمتر دچار عوارض وخیم سرطان سینه می شوند.
چاقی و ورزش و سرطان سینه
زنان سرطانی که BMI آنها کمتر از 13/24 است، 30 درصد کمتر دچار عوارض ناشی از سرطان می شوند. ولی در زنان سرطانی که BMI آنها 44/28می باشد، ورزش کردن تأثیر چندانی بر بهبود بیماری شان ندارد. البته این بدان معنی نیست که دیگر ورزش نکنند، بلکه باید با ورزش وزن خود را کم کنند.
لازم به ذکر است که اگر BMI بین 5/18 تا 25 باشد، نشان دهنده وزن سالم و طبیعی است. بیشتر از 25 نشان دهنده افزایش وزن و بیشتر از 30 نشان دهنده چاقی پرخطر می باشد.
افزایش وزن سبب افزایش مقدار هورمون های بدن مانند: استروژن و انسولین می گردد.
تغذیه درمانی
برای جلوگیری از سرطان سینه از این مواد غذایی استفاده کنید: سویا، گوجه فرنگی ، حبوبات، مغزها و آجیل ، سبزیجات و میوه ها، سیر، نان و غلات سبوس دار، لبنیات کم چرب.
ویتامین های A ، E ، D ، اسید فولیک ، سلنیوم و منیزیوم نیز در این مورد نقش دارند.
رژیم غذایی
تحقیقات نشان داده است، رژیم غذایی کم چرب که برای بیماری های قلبی مفید شناخته شده بود، برای بیماران مبتلا به سرطان سینه نیز بسیار مفید است. زنانی که از این رژیم استفاده کرده اند، خطر کمتری در بدتر شدن سرطان داشته اند و حتی زنانی که سرطان سینه داشته اند و درمان شده اند، برای آنها هم مفید بوده برای اینکه از دوباره دچار شدن به سرطان جلوگیری کرده است.
چربی زیاد موجود در غذا، در ساخت هورمون استروژن نقش دارد و استروژن باعث پیشرفت و ایجاد سرطان می شود.
9 راهکار ساده برای جلوگیری از سرطان سینه
1- وزن خود را متعادل کنید.
زنانی که از سن 18 سالگی به بعد، دچار اضافه وزنی بیشتر از 9 کیلوگرم بوده اند، احتمال ابتلا به سرطان سینه در زمان یائسگی در آنها بیشتر است.
2- مقدار زیادی میوه و سبزی مصرف کنید.
سبزیجات شامل: هویج، گوجه فرنگی، سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج و انواع کلم (کلم بروکلی ،کلم قرمز،کلم قمری، گل کلم، کلم پیچ).
میوه ها شامل: مرکبات ، انواع توت، توت فرنگی و گیلاس.
نکته قابل توجه این است که سبزیجات را یا خام مصرف کنید و یا بخارپز کنید.
3- مرتب ورزش کنید.
روزانه 30 دقیقه و یا بیشتر ورزش انجام دهید.
4- چربی غذاها را از نوع خوب انتخاب کنید.
چربی های خوب شامل چربی های غیر اشباع امگا 3 و امگا 6 است. چربی های اشباع و جامد مثل چربی ها و روغن های حیوانی و روغن نباتی جامد مضر هستند.
امگا 6 در روغن هایی از قبیل ذرت و آفتاب گردان یافت می شود.
امگا 3 در روغن هایی نظیر روغن ماهی سالمون، روغن ماهی قزل آلا و روغن ماهی ساردین یافت می شود.
چربی های غیر اشباع در روغن های گیاهی نظیر: کانولا، زیتون، آجیل و دانه های روغنی یافت می شود.
5- کربوهیدرات مناسب و خوب را مصرف کنید.
نان ها و غلات سبوس دار، لوبیا، باقلا و بنشن را مصرف کنید.
6- غذاهایی که با سویا درست شده اند را مصرف کنید.
فراورده های سویا مانند آجیل سویا، شیر سویا و سویا سس، توفو و خود سویا در کاهش سرطان سینه کمک می کنند.
7- به طور مرتب و روزانه مکمل دریافت کنید.
8- ویتامین C و E و سلنیوم را هر روز مصرف کنید. این مواد مغذی، خاصیت آنتی اکسیدانی قوی دارند و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهند.
9- روحیه خود را بالا ببرید.
نگاه مثبت به زندگی داشته باشید. با دوستان و خانواده باشید. خواب کافی داشته باشید (8-7 ساعت خواب در شب). استرس را از خود دور کنید.
چاقی مادر همه دردهاست. وزن مطلوب داشتن و ورزش کردن باعث دوری تمام دردها و رنج ها می شود. پس بیایید سالم و با نشاط بمانیم و از زندگی خود لذت ببریم.
*مطالب مرتبط:
راه های درمان سرطان پستان در زنان
تغذیه و پیشگیری از سرطان ( قسمت اول ) و ( قسمت دوم ) و ( قسمت سوم )