چرا انسان عجول نمی تواند تصمیم های درستی بگیرد؟ پیام‌های آسمانی پایه هفتم

از قدیم می گفتند که عجله کار شیطان است زیرا عجول بودن باعث بروز اشتباهات زیادی در امور زندگی انسان می شود که گاه جبران این اشتباهات بسیار دشوار است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
انسان عجول قابلیت درست فکر کردن را ندارد و از هر تصمیمی که به ذهنش خطور کرده، پیروی می‌کند. به همین دلیل ممکن است، راهی برای جبران تصمیم‌های اشتباه خود نداشته باشد.

در قرآن کریم از صفات بدی که به انسان نسبت داده شده؛ صفت "عجول بودن" است. خداوند می فرماید: کان الانسان عجولا؛ این صفتی زشت است و انسان در برابر آن توبیخ و سرزنش می شود.

زیرا عجول بودن او به این معناست که او وقتی چیزی را طلب می کند صبر و حوصله به خرج نمی دهد، به نتیجه و سرانجام کار نمی اندیشد و هنوز راه خیر و شر برایش مشخص نگردیده و مطمئن به خیر بودن آن نشده به خواست آن اقدام می کند.

انسان عجول؛ به محض اینکه چیزی را مطابق میل خود ببیند با عجله و شتابزدگی به سویش می رود و در نتیجه گاهی مایه خسارت و زحمتش می شود. طبق روایات؛ انسان ها بر اساس جهل شان عجله می کنند و در تشخیص خیر و شر دقت لازم را به خرج نمی دهند.

هرچه انسان به حقایق و معارف الهی و روایات صحیح معصومین اطلاع داشته باشد و بر مبنای سخنان آنان رفتار کند، از عجله و پیامدهای بد آن در امان خواهد بود.

اگر انسان با شتاب پا را از حدود خویش فراتر نهد، دچار لغزش می شود که یکی از مصداق های آن شتاب در گفتار است. زبان انسان منشأ راستی ها و کژی ها و نشان دهنده شخصیت و تیپ اجتماعی اوست و اگر استفاده از آن به همراه شتاب باشد، چه بسا زیان های جبران ناپذیری نصیب انسان شود.

حضرت علی علیه السلام می فرماید: المرء مَخبوءٌ تَحتَ لِسانه؛ آدمی در زیر زبان خویش پنهان است. اگر خصلت شتاب زدگی در وجود انسان کنترل نشود، نتیجه ای جز پشیمانی و اندوه نخواهد داشت و او را از مسیر اصلی زندگی دور خواهد ساخت. 

کارهایی که نباید در انجام آن ها عجله کرد

معامله های عجولانه: یکی از عجله های مذموم، خرید و فروش عجولانه است. 

قضاوت های سریع و بی اساس درباره مستجاب نشدن دعاها از طرف خداوند، سبب سستی و کوتاهی در اعمال شایسته و نیک می شود و انسان را از درگاه الهی ناامید می کند.



داوری عجولانه: حضرت علی (ع) می فرماید؛ عجله مانع درست فهمیدن و قضاوت صحیح می باشد.

عجله در گفتار و عمل: شتاب زدگی در گفتار و عمل؛ چه بسا زیان های جبران ناپذیری نصیب انسان کند. عجله در هنگام غذاخوردن: مستحب است انسان غذا خوردن را طول بدهد و عجله در خوردن غذا نکند.

عجله در رانندگی: سرعت زیاد، نداشتن دقت و احتیاط لازم در رانندگی نیز از شاخصه های عجله محسوب می شود.

عجله در پاسخ گویی: حضرت علی (ع) می فرمایند؛ کسی که شتاب زده پاسخ می دهد، مناسب و صحیح پاسخ نمی دهد.

عجله در انتقام: بدترین عکس العملی است که برخی از مردم در برابر بدی ها از خود نشان می دهند، عجله کردن در انتقام گیری است.

عجله در انتقاد کردن: بسیارند کسانی که بدون دقت و فکر، از رفتار دیگران انتقاد می کنند و بعد از توضیح، کسانی که مورد انتقاد قرار گرفته اند، سخت از انتقاد خود پشیمان می شوند.

عجله در انتخاب همسر: یکی از نمادهای عجله منفی، انتخاب عجولانه و نسنجیده همسر است که برخی افراد با یک نگاه و پسندیدن یک شخص، بدون تحقیق و بررسی های لازم، تصمیم به ازدواج با او می گیرند، اما پس از گذشت زمان کوتاهی از ازدواج پشیمان می شوند.

عجله در پذیرش خبر: در قرآن آمده است که اگر شخص فاسقی خبری برای شما آورد، درباره آن تحقیق کنید، مبادا به گروهی از روی نادانی آسیب برسانید و از کرده خود پشیمان شوید. بدین معنا که قضاوت درباره یک حادثه و برداشت از یک جریان، متوقف بر دست یابی به پاره ای قرائن، شواهد و مدارک است که به منزله مقدمات قضاوت و برداشت هستند.

عجله در استجابت دعا: اگر دعایی مستجاب نمی شود، شاید به مصلحت ما نیست. قضاوت های سریع و بی اساس درباره مستجاب نشدن دعاها از طرف خداوند، سبب سستی و کوتاهی در اعمال شایسته و نیک می شود و انسان را از درگاه الهی ناامید می کند.

سوالات درس پیام های آسمانی پایه هفتم

چرا انسان عجول نمی تواند تصمیم های درستی بگیرد؟
زیرا نمی تواند خوب فکر کند و اشتباهاتش زیاد می شود.

دو راه مقابله با عجله و شتاب زدگی را بنویسید.
- فکر کردن به نتیجه پایان کارمان (اگر خوب است انجام دهیم،اگر بد است انجام ندهیم).
- به سمت خدا رفتن و پرورش آرامش در روح و وجودمان.

توضیح دهید شخص تنبل چگونه دنیا و آخرت خود را از دست می دهد؟
انسان تنبل، عمر، سلامتی و بقیه نعمت هایش را بیهوده هدر می دهد و از آن ها کمتر استفاده می کند و همیشه وقتش را بیهوده سپری می کند و به کارهای اخروی خود و فراهم کردن توشه نمی پردازد و به این دلیل در آخرت هم از نعمت هایی که خداوند پاداش در نظر گرفته است محروم می شود.

اخلاق ما به وسيله چه چيزهايی تهديد می شود؟
رفتارها و عادت های ناپسند.

چه چيزهايی همانند ميکروب به جان اخلاق ما می افتد و اگر دير بجنبيم و با اين عادت ها و رفتارهای نادرست مبارزه نکنيم ممکن است زندگی خود را تباه نماييم و به بهشت زيبای خداوند نرسيم؟
رفتارهايی همچون دروغ گويی، تنبلی، غيبت، ناسزا گفتن و…

عامل اصلی انتشار ميکروب های اخلاقی كيست؟
شيطان.

شيطان به وسيله چه چيزهايی به درون روح ما نفوذ می کند و در صورت مقابله نکردن، ما را در دست يافتن به رستگاری و بهشت جاويدان شکست می دهد؟
ميکروب های اخلاقی.

دو مورد از رفتارها و عادت های ناپسند را بنويسيد.
- عجله
- تنبلی

سربازان نفوذی شیطان در وجود انسان را نام ببرید.
عجله و تنبلی

نتيجه شتاب زدگی چيست؟
نمی توانيم خوب فکر کنيم و به همين دليل از تصميم گيری صحيح باز می مانيم و هر تصميمی می تواند يک اشتباه بزرگ باشد.

حضرت علی (ع) در مورد انسان عجول چه می فرمايد؟
پشيمانی انسان عجول از همه مردم بيشتر است؛ زيرا عقل او وقتی به کمکش می آيد که ديگر کار از کار گذشته باشد.

دوباره کاری را كه يكی از مشكلات انسان عجول است را توضيح دهيد.
کاری که با عجله و بدون دقتّ انجام  می دهد، بی نتيجه خواهد بود و دوباره مجبور است وقت و نيروی خود را صرف انجام درست همان کار کند. پيامبر اکرم (ص) انديشيدن به عاقبت كار چه فرمود؟
هرگاه تصميم گرفتی کاری کنی، اوّل به نتيجه و عاقبت آن خوب بينديش. اگر ديدی نتيجۀ خوبی دارد، به تصميمت عمل کن و اگر ديدی نتيجه اش تباهی و بدی است، از آن صرف نظر کن.

دو مورد از موراد عجله كردن كه عاقبت خوبی دارد را بنويسيد.
انسانی را تصور کنيد که می خواهد پولی را به عنوان صدقه به مستمندی بدهد. اگر او بعد از تصميمش، فوراً اين کار را نکند، شيطان به سراغش می آيد و يا وقتی صدای اذان را می شنويم، بهترين کار اين است که کارهای ديگر را متوقّف کنيم و به نماز بايستيم.

زيرا اگر نمازمان را برای انجام کارهای ديگر به تأخير بيندازيم، شيطان به طمع می افتد و ما را به کارهای ديگر مشغول می کند. به همين دليل است که در انجام کارهای نيک هرگز نبايد تأخير و کوتاهی کنيم؛ بلکه بايد در اوّلين فرصت آن ها را به انجام برسانيم.


چرا انسان عجول نمی تواند تصميم های درستی بگيرد؟
وقتی دچار شتاب زدگی می شویم نمی توانیم خوب فکر کنیم و به همین دلیل از تصمیم گیری صحیح باز می مانیم و هر تصمیمی می تواند که اشتباه بزرگ باشد.

دو راه مقابله با عجله و شتابزدگی را بنويسيد.
هر گاه  تصمیم گرفتی کاری کنی اول به نتیجه و عاقبت آن خوب بیاندیش اگر دیدی نتیجه ی خوبی دارد به تصمیمت عمل کن و اگر دیدی نتیجه اش تباهی و بدی است از آن صرف نظر کن.

چرا پشیمانی انسان عجول از همه بیشتر است؟
زیرا عقل او وقتی به کمکش می آید که دیگر کار از کار گذشته باشد.

در چه کارهایی عجله وشتاب می تواند خوب باشد؟
در انجام کارهای نیک، مانند: صدقه دادن و نماز خواندن.

نتیجه تحمل سختی های زندگی برای انسان چیست؟
آسایش شیرین و گوارای آینده.

چگونه دوستی با افراد پر تلاش و کوشا می تواند جلوی تنبلی ما را بگیرد؟
 همراهی با چنین دوستانی باعث می شود با دیدن سعی و تلاش آنها ،انگیزه ما  برای کار وتلاش و فعالیت دو چندان شود.

یکی از گام های اساسی مبارزه با تنبلی .. .. است.
برنامه ریزی

منظور از اولویت بندی چیست؟ توضیح دهید.
برای برنامه ریزی، باید دید کارهایی که در یک شبانه روز باید انجام داد چیست؟ سپس کارهای مهم تر را از بقیه جدا کرد. واضح است که باید اول کارهای مهم تر را انجام داد و اگر وقتی باقی ماند به کارهای دیگر پرداخت. به این اصل مهم برنامه ریزی ،اولویت بندی می گویند.

این مطلب صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر شده و محتوای آن لزوما مورد تایید تبیان نیست .
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت