حس زیبا شناختیتان را تربیت کنید!
حس زیبا شناختیتان را تربیت کنید!
اولین کسانی که در شناخت زیبایی فرد تاثیر گذارند، بدون شک والدین می باشند، مثلا لباس زیبا بر تن کودک خود می کنند، دخترکشان را با انواع و اقسام گلسرها، لباس ها و کلاه ها می آرایند، برای پسر کوچکشان ساعت مچی می گیرند، موهای او را شانه زده و می گویند که چه زیبا شده است ، در مهمانی ها سعی می کنند که زیباترین لباس را به او بپوشانند، خلاصه کلام این که حس زیبا دوستی خود را به او انتقال می دهند. در نوجوانی خود فرد دوست دارد که مورد توجه دیگران باشد و می داند که یکی از راه های جلب توجه دیگران، ظاهر آراسته است. بعضی از نوجوانان این قدر در ظاهر خود حساس و دقیق می شوند که خود را به تکلف انداخته و صدای پدر و مادر خود را در می آورند!
پس از گذر از مقطع كودكی و نوجوانی، توجه انسان از خود، به دیگران و محیط اطراف انتقال مییابد. مثلا می فهمد که خانه دوستش چقدر زیباست و یا فلان معلم مدرسه اش، خوش پوش و محبوب است، در این مقطع این فرصت و قدرت برای شخص ایجاد میشود كه بتواند زیباییهای دیگری را همچون زیباییهای طبیعت ببیند و از آن لذت ببرد.
متأسفانه امروزه به علت مشغلههای زیاد زندگی در شهر و مهمتر از آن محیط شهری بهرهگیری از این نوع زیبایی كم رنگ شده است. شاید در سالهای آینده درك عدهای از جوانان شهری از آسمان پرستاره شب، محدود به چیزی شود كه در تلویزیون دیدهاند. پرداختن به زیباییهای طبیعت به عنوان یكی از غنیترین منابع زیبایی باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
با حضور جوان در عرصه اجتماع و ارتباط با همشهریان و هم وطنان خود و آشنایی با تاریخ ایران و تمدن كهن آن، وجهی دیگر از زیباییها كه عبارت است از زیباییهای ملی پیش روی او ظاهر میگردد. توجه، لذت، احساس غرور به سنبلهای ملی این سرزمین، تجربهای است كه هر جوانی در سنی خاص بدان دست مییابد. لرزش خاصی كه به هنگام شنیدن سرود ملی در مسابقات مختلف جهانی به جوان دست میدهد، ناشی از یك نوع حس زیبایی شناختی است كه پیوند وثیقی با ملیت دارد.
نوع دیگری از زیبایی كه در پرتو تعلیم و تربیت دینی و در سنین جوانی و پس از آن بر شخص جلوه میكند، زیباییهای مذهبی است. درك این نوع زیباییها نشان دهنده رشد تفكر فردی و اجتماعی شخص میباشد. لذتی كه در پرتو مناجات با خدا، زیارت معصومین علیهم السلام، حتی تماشای اجتماع عظیم مسلمانان در مراسم حج به انسان دست میدهد، ناشی از درك زیبایی این پدیدهها میباشد.
گرایش انسان به هنر ،مانند نقاشی، خطاطی، مجسمه سازی و موسیقی نوع دیگری از حس زیبا دوستی انسان است که دوست دارد خود، خالق زیبایی باشد. شاید آنچه بیش از همه زیباییها را برای ما زیبا كرده، آرامش خاطر و احساس آزادی و تعالی روحیای است كه در پرتو نزدیكی با زیباییها به انسان دست میدهد. چنین خاصیتی به همراه احساس نیاز روحی به این خاصیت را میتوان عامل اصلی گرایش به زیباییها در انسان دانست. البته باید توجه داشت كه این گرایش درونی میتواند دچار انحراف شده و به سمت ناصحیحی تمایل پیدا كند.
تربیت حس زیبایی، چرا؟
با توجه به اینكه زیبایی یك مفهوم متغیر بوده و به شدت تحت تأثیر عوامل مختلف قرار میگیرد، بر ما ضروری است كه جهت بهره مندی هر چه بیشتر و بهتر از این حقیقت به تربیت زیبایی شناختی خود و فرزندانمان اقدام نماییم.
یكی از علل و دلایلی كه میتواند در توجیه تربیت زیباییشناسی اثر داشته باشد آن است كه درك صحیح زیبایی میتواند به عنوان یكی از موانع اصلی پیدایش و رشد گرایشات انحرافی در جامعه ایفای نقش كند. اگر درك درستی از زیبایی در نظام تعلیم و تربیتی، رسانههای جمعی و... وجود داشته باشد، توجه جوانان ما را از مدهای زودگذر لباس و آرایش و... كه ابزار دست قدرتهای جهانی اقتصادی هستند، به سمت زیباییهای حقیقی و با ثباتتر كه دارای آثار مثبت روحی و معنوی هستند سوق خواهد داد. جوانی كه با زیباییهای موسیقی شرق و اثار روانی آن آشنا نباشد و در معرض كمیت بالا و هیجان فراوان موسیقی جاز غربی قرار گیرد، قدرت توجیهی مناسبی برای اخذ و طرد این دو گونه نخواهد داشت و بالطبع به ملاكهای دیگری همچون مد، تبلیغات و... تكیه خواهد كرد.
تربیت حس زیبا شناختی انسان با ایجاد الگوهای ایرانی اسلامی برای کودکان در کتب مخصوص آنها، تلویزیون و رسانه ها می تواند آینده ای بهتر برای جامعه ای معنا گرا و مفهومی رقم بزند و انسان را از اسارت ظواهر نجات بخشد.
فرآوری: زینب عشقی
بخش زیبایی تبیان
با نگاهی به smtmabtahi
مطالب مرتبط:
این زیبایی را دیری نپاید
چگونه همه زندگیمان زیبا شود
زیبایی در چشمان توست
دورهمی فیلسوفان اولیه در یک مجلس زیبا
وقتی زیبایی در قالب مد در می آید
وقتی ادم برفی ها قهر می کنند
جراحی زیبایی روی ذهن
رمز داشتن یک زندگی زیبا
چرا بعضی ها همه چی دارند
خوشتیپی به نیت خدا
دستان زیبای تو یک دنیا حرف دارد