زردي چشمانتان را جدي بگيريد

آیا تا کنون هپاتیت گرفته‌اید یا کسی را در اطرافیانتان می‌شناسید که دچار این بیماری شده باشد؟! چه کسانی بیشتر در معرض این بیماری...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

زردی چشمانتان را جدی بگیرید


آیا تا کنون هپاتیت گرفته‌اید یا کسی را در اطرافیانتان می‌شناسید که دچار این بیماری شده باشد؟! چه کسانی بیشتر در معرض این بیماری هستند؟ و رفتار شما با این افراد چگونه است و چطور می‌توانید خود را از سرایت این بیماری ایمن کنید؟!


برای آشنایی بیشتر با این بیماری، دکتر محمد کعبه‌منور، متخصص بیماری‌های عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه، توضیح می‌دهد.

 

هپاتیت به معنی التهاب بافت کبد است که این التهاب می‌تواند از علل مختلفی نشأت بگیرد، ولی آنچه که به صورت عام مورد توجه است التهاب ویروسی بافت کبد است که عاملش ویروس‌ها هستند. داروها، بیماری‌های عروقی و باکتری‌ها نیز می‌توانند کبد را دچار التهاب کنند.

 

هپاتیت به چند نوعA ،B ،C ،D ،E ،F و G تقسیم می‌شود. از میان هپاتیت‌ها، انواعD ،E ،F  و G  از شیوع کمتری برخوردارند.

آمار نشان می‌دهد که 90 درصد از افراد، قبل از این که به سن 18 سالگی برسند، هپاتیت‌های A  وB  را بدون این که از آن مطلع شوند، تجربه کرده‌اند و اکنون با توجه به وضعیت بهداشتی، این روند روبه کاهش است.

 

رعایت بهداشت، بیماریابی و درمان بیماری از راه‌های جلوگیری و پیشرفت بیماری هپاتیت است.

 

هپاتیت A

شاید باور نکنید اگر بگوییم هپاتیت A یکی از بیماری‌های شایعی است که بیش از 90 درصد مردم به آن مبتلا می‌شوند. بله آمار بالایی است، ولی برای راحت کردن خیال شما باید گفت که این نوع هپاتیت ، خود به خود با گرفتن زردی مختصر و بدون مصرف دارویی بهبود می‌یابد و به دلیل مزمن نبودنش جای هیچ گونه نگرانی باقی نمی‌گذارد.

هپاتیت نوع A با خوردن غذا یا نوشیدن آبی که با ترشحات انسانی آلوده شده باشد، ایجاد می‌شود. این نوع هپاتیت از طریق دهان انتقال می‌یابد و با رعایت اصول بهداشتی می‌توان از این بیماری مصون ماند. تنها مورد خطر این نوع هپاتیت در زنان باردار مشهود است.

افراد با رعایت نکات بهداشتی، عدم مصرف آب و غذای آلوده و عدم استفاده از سوزن مشترک در خالکوبی‌ها و سایر مواردی که باعث خونریزی می‌شوند، هیچ‌گاه دچار بیماری مهلک هپاتیت نخواهند شد
هپاتیت B

در هپاتیت نوعB  بیشترین راه انتقال از طریق انتقال خون (مادر به جنین)‌ و سرسوزن‌های آلوده صورت می‌گیرد که خوشبختانه با اجرای طرح واکسیناسیون اجباری این واکسن، آمار بالای 4 درصدی مبتلایان به 2 درصد کاهش یافته است.

گفتنی است، می‌توان با غربالگری مادران باردار تا حد زیادی از این بیماری پیشگیری کرد و حتی با تجویز دارو پس از تولد نوزاد، از پیشرفت این بیماری در مادر و کودک جلوگیری به عمل آورد.

 

هپاتیت C

انتقال خون، سرنگ و سوزن‌های مشترک و تماس‌های جنسی از راه‌های انتقال این نوع از هپاتیت است که متاسفانه بیشترین آمار هپاتیتC  به افرادی که اعتیاد تزریقی دارند یا با سوزن‌های مشترک، اقدام به خالکوبی می‌کنند، اختصاص دارد.

 

هپاتیت D

این نوع هپاتیت، همزمان با هپاتیتB  منتقل می‌شود و فردی که دچار هپاتیتB  است و بیماری وی از کنترل خارج شده است، مستعد هپاتیتD  می‌شود.

علائم بیماری بسته به شرایط متفاوت است و در صورتی که بیماری به صورت حاد تظاهر کند، شروعش با بی‌اشتهایی، آبریزش بینی، کوفتگی بدن و علائمی شبیه سرماخوردگی است که پس از گذشت چند روز ادرار پررنگ می‌شود و ناحیه سمت راست قسمت فوقانی شکم، دردناک و فرد دچار تهوع و گاه زردی سفیده چشم می‌شود.

 

عوارض هپاتیت

تحقیقات نشان می‌دهد که از هر چند هزار نفر فرد مبتلا به هپاتیت، یک نفر دچار کمای کبدی و اغما و تظاهرات خونریزی‌دهنده و تهوع می‌شود.

آنچه در هپاتیت‌ها خطرناک است، «مزمن» شدن آنهاست که بیشتر در هپاتیت نوعC مشهود است، در صورتی که عامه مردم اشتباها فکر می کنند که هپاتیت نوعB این حالت را به وجود می‌آورد

تقریبا 60 درصد از مبتلایان به هپاتیت نوعC  به سمت مزمن شدن می‌روند که با علائم درگیری کبد به صورت کوچک شدن کبد، بزرگ شدن طحال و آب آوردن شکم و بدون اطلاع از بیماری، با مزمن شدن هپاتیت به پزشک مراجعه می‌کنند.

 

هپاتیت B یا سرطان کبد؟!

درمان بیماری بستگی به درجه و نوع آن دارد؛ ولی معمولا وقتی هپاتیت مزمن شده باشد، با تکه‌برداری از کبد و با توجه به شدت بیماری، مراحل درمان آغاز می‌شود.

اکثر مردم فکر می کنند که با ابتلا به هپاتیتB ، دچار سرطان کبد شده‌اند؛ در صورتی که در 90 درصد مواقع افراد مبتلا به این نوع هپاتیت، درمان می‌شوند و فقط 10 درصد از بیماران به سوی مزمن شدن می‌روند که از این آمار نیز 3 درصد (3 نفر از مبتلایان)‌ دچار هپاتیت مزمن و «سیروز کبدی» می‌شوند.

هپاتیتC  نیز همانند سایر انواع بیماری، درمان‌های خاص خود را دارد و این در حالی است که فرد در مراحل انتهایی بیماری مراجعه نکرده باشد؛ ولی اگر نسج کبد از بین رفته باشد و علائم سیروز ظاهر شود، دیگر کاری جهت درمان نمی‌توان انجام داد.

سیروز به مرحله انتهایی بیماری کبدی گفته می‌شود که سطح کبد، چروک و نهایتا از بین می‌رود.

 

خود را در برابر هپاتیت واکسینه کنید

در حال حاضر واکسنی که در کشور ما مورد استفاده است، واکسن هپاتیت نوعB  است که طی سه نوبت (حال، یک ماه بعد و 6 ماه بعد)‌ تزریق می‌شود که در صورت لزوم، فرد 10 سال بعد احتیاج به تزریق مجدد آن دارد.98 درصد از افراد با این واکسیناسیون ایمن خواهند شد.

بخش سلامت تبیان


منبع : جام جم

 

مطالب مرتبط:

هپاتیت B را جدی بگیرید

هپاتیت C و عوامل ایجاد آن

علایم هپاتیت C

راه های درمان هپاتیت C

توصیه هایی به مبتلایان هپاتیت C

در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت