هشدار به ديابتيها درباره چربي خون
هشدار به دیابتیها درباره چربی خون
در مبتلایان به دیابت، اختلالات چربی خون بیشتر از افراد عادی دیده میشود. به همین دلیل به همه دیابتیها توصیه میکنیم مراقب چربی خون خود باشند و مرتبا از این نظر توسط پزشک بررسی شوند.
نکته مهم آن است که میزان چربی خون طبیعی در دیابتیها نسبت به افراد غیر دیابتی، خیلی کمتر است، مثلا میزان LDL (کلسترول بد خون) افراد دیابتی باید کمتر از 100 و کلسترول کل خون باید کمتر از 160 باشد، در حالی که برای فرد غیردیابتی، میزان طبیعی LDL کمتر از 130 و کلسترول کل کمتر از 200 است.
از آنجا که دیابت، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را بالا میبرد و به خصوص همراهی آن با چربی خون بالا موجب تصلب شرایین میشود، برای پیشگیری از سکتههای مغزی و قلبی در بیماران دیابتی، علاوه بر کنترل قند خون، باید چربی خون نیز توسط پزشک کنترل گردد و پایین نگه داشته شود.
نکته مهم دیگر آن است که، در دیابتیها انواعی از اختلالات چربی خون دیده میشود، مثل بالا رفتن تریگلیسیرید، کاهش کلسترول خوب خون و افزایش کلسترول بد خون، که همه اینها به دلیل کمبود هورمون انسولین بروز میکند.
با افزایش LDL خون، این چربی مضر در دیواره ی رگها، بهخصوص رگهای قلب و مغز رسوب کرده و باعث سکته میشود.
چاره کار آن است که دیابتیهای بالای 40 سال، با هر میزانی از کلسترول خون، باید تحت درمان با داروهای استاتینی قرار بگیرند، مثل لوواستاتین، آترواستاتین و ... .
این داروها بر خلاف تصور مردم، عوارض کبدی یا عضلانی جدی ندارند و حتی دیده شده تجویز این داروها موجب افزایش طول عمر میشود.
اگر هنگام مصرف این داروها، آنزیمهای کبدی بیش از سه برابر حد طبیعی افزایش پیدا کردند، دارو موقتا قطع و با دوز کمتر شروع میشود.
هیچ عارضه جدی کبدی با مصرف این داروها گزارش نشده است، ولی بهتر است قبل از شروع مصرف دارو و ابتدای ماه بعد از مصرف آن، بیمار از این نظر بررسی شود.
ضمنا داروهای گیاهی مانند قرص آنتوم و... نمیتوانند جایگزین این داروها شوند.
دکتر محسن خوشنیت - فوقتخصص غدد و متابولیسم
عضو هیات علمی دانشگاه تهران
*مطالب مرتبط:
توصیه هاى طلایى به مبتلایان دیابت
مواد غذایی کاهش دهنده کلسترول خون
رژیم غذایی همانند دارو در كاهش كلسترول خون مؤثر است
بخش تغذیه و سلامت تبیان