تهدید کننده های سلامت در آرايشگاه
تهدید کننده های سلامت در آرایشگاه
برای بیشتر خانم ها و آقایان، رفتن به آرایشگاه، به معنای زیبایی و به دست آوردن چهرهای تازه تر و زیباتر است، ولی در صورت عدم رعایت بهداشت، گاهی وجود خطراتی در این مکان، سلامت شما را تهدید میکند. خطراتی که به چشم نمیآیند.
چهار خطر زیر را میتوان بهعنوان مشت نمونه خروار ذکر کرد:
1) رژه قارچها و میکروبها در آرایشگاه!
اولین خطری که در آرایشگاه سلامت شما را تهدید میکند، میکروبها و بیماریهای مربوط به آنهاست. این بیماریها را میتوان به دو دسته تقسیمبندی نمود: بیماریهای خونی و بیماریهای پوستی.
بیماریهای خونی عبارتند از بیماریهایی كه از طریق خون (حتی به مقدار اندك) و خراشهای پوستی از فرد مبتلا به فرد سالم منتقل میشوند، مانند ایدز و هپاتیت كه توسط وسایل مورد استفاده در آرایشگاهها (مانند تیغ و قیچی) و هر نوع وسیلهای كه میتواند پوست را خراش دهد و یا سوراخ كند، منتقل میشوند.
بیماریهای پوستی مانند بیماریهای قارچی و جوشهای پوستی توسط وسایلی مانند شانه، برس، پیشبند و حوله ی آلوده قابل انتقال است. از مهمترین قارچهای پوستی، قارچ كچلی میباشد.
برای اینکه از خطر میکروبها در آرایشگاهها در امان بمانید، بهترین کار، استفاده از وسایل اختصاصی برای خودتان است، مانند قیچی، شانه، برس، پیشبند، حوله، تیغ و دسته تیغ و ماشین اصلاح. بنابراین بهتر است لوازم آرایش خودتان را به آرایشگاه ببرید.
در برخی از آرایشگاهها، وسایل اختصاصی هر فرد نگهداری میشود و با شمارهگذاری روی كیف یا كیسه پلاستیكی حاوی وسایل و تهیه دفتر اسامی مشتریان، هر مشتری از وسایل اختصاصی خود استفاده مینماید. البته در نگاه اول، این کار مناسب به نظر میرسد، ولی معایبی نیز در بر دارد، از جمله اینكه مشتری، وسایل خود را به منزل نمیبرد تا آنها را بشوید و ضدعفونی نماید.
متصدی آرایشگاه نیز به دلیل اینكه وسایل اختصاصی است، آنها را نمی شوید. همچنین در پارهای از موارد مشاهده شده که حولههای مورد استفاده، بدون هیچ پوششی روی یكدیگر گذاشته شده و در قفسه یا كمد نگهداری می شوند. این موضوع باعث انتقال بیماریهای قارچی و پوستی از یك حوله به یك حوله ی دیگر میشود. در صورتی هم كه حولهها در پوشش پلاستیكی قرار بگیرند، به دلیل بالا بودن رطوبت داخل آن، انواع قارچها و میكروبها رشد مینمایند. بنابراین ضروری است هر مشتری وسایل اختصاصی خود را پس از پایان كار با خود ببرد و شستشو و ضدعفونی نماید.
2) غفلت از ضدعفونی مناسب وسایل
در صورت ناچار بودن آرایشگر به استفاده از وسایل مشترك، باید اقدامات ضدعفونی کردن وسایل كار در حضور مشتری و قبل از شروع به كار انجام شود. آرایشگر باید همچنین دستهای خود را بعد از پایان اصلاح هر مشتری و قبل از شروع كار مشتری بعدی، با صابون و آب شستشو دهد.
برای ضدعفونی کردن وسایل فلزی مانند قیچی و تیغههای ماشین اصلاح بهتر است از حرارت مستقیم استفاده شود(حداقل به مدت زمان 30 ثانیه، به طوری كه وسیله مذكور كاملاً داغ شود). چراغ الكلی وسیله مناسبی برای این كار است، ولی برخی از آرایشگران ترجیح میدهند كه یك شعله كوچك گاز، مانند شعلههای آزمایشگاهی به طور دایم روی میز آنها روشن باشد تا مرتب از آن استفاده كنند. برای ضدعفونی کردن وسایل پلاستیكی میتوان از محلول رقیقشده ساولن و یا الكل 70 درجه استفاده نمود كه البته وسایل باید كاملاً در محلول غوطهور شوند. وسایل استفاده شده برای هر مشتری باید در ظرفی مجزا قرار گیرد تا در اولین فرصت شسته شده و در ظرف محلول ضدعفونی قرار گیرند.
برای ضدعفونی کردن سطح میز كار، پس از اصلاح هر مشتری باید الكل 70 درجه به وسیله آبفشان روی میز پاشیده و با دستمال تمیز و مناسب پاك شود. كف محل كار نیز لازم است روزانه به وسیله مواد ضدعفونیكننده، مانند آب ژاول شستشو و گندزدایی شود.
3) استفاده از مواد آرایشی و بهداشتی تقلبی
پوست و ریشه مو از سلولهای زنده تشكیل شدهاند كه نسبت به هر نوع تحریك و مواد خارجی واكنش نشان میدهند. مواد آرایشی مورد استفاده میتوانند اثرات مستقیم روی پوست و مو داشته باشند و همچنین با نفوذ به بافتهای بدن، از طریق جریان خون به كبد و كلیه رسیده و برخی از این مواد (به ویژه مواد تقلبی) باعث بروز آسیبهای خطرناكی در اندامها شوند.
استفاده مداوم و زیاد از مواد آرایشی، حتی اگر از بهترین مواد استاندارد نیز باشند، فرد را دچار عوارضی مانند تیرگی و تغییر رنگ پوست، از بین رفتن شفافیت پوست و ایجاد حساسیت مینماید. كرمهای غیراستاندارد و دستساز كه در برخی از آرایشگاهها استفاده میشوند، مثال خوبی از این نوع مواد است.
رنگ موی تقلبی باعث تكهتكه شدن كراتین كه پروتئین اصلی تشكیل دهنده مو است، میگردد و در صورت استفاده ی مداوم، باعث ریزش مو میشود.
همچنین گاهی باعث به وجود آمدن موخوره، شكستن مو، كدورت مو، خشك شدن غدد چربی كنار موها، ایجاد حساسیت و خارش سر و گردن میشود.
استفاده از ریمل نامرغوب و تقلبی باعث آسیب رسیدن به پلكها و ریختن مژهها می شود. همچنین ورود این مواد به چشم، بیماری التهاب ملتحمه چشم را ایجاد مینماید و به قرنیه چشم نیز آسیب می رساند، ضمن اینكه با ایجاد التهاب لبــه پلك، باعث قرمزی و كلفت شدن پلكها میگردد. كسانی كـه بیماریهای قبلی پوست با سابقه حساسیت جلدی، مخصوصاً بیماریهای كلاژن كه پوست را درگیر میكنند، داشته باشند، در برابر اثرات مخرب این مواد آسیبپذیرترند. این مواد با تحریك سیستم ایمنی بدن، بیماریهای پنهان را شعلهور میسازند. به عنوان مثال افرادی كه به بیماری «لوپوس اریتماتوز» پنهان مبتلا میباشند حتی با یك بار مصرف مواد آرایشی تقلبی بیماری آنها شدیدتر میشود.
امروزه با تولید بسیار زیاد مواد آرایشی، تشخیص مواد آرایشی اصلی از تقلبی به ویژه مواد ساخت خارج از كشور، مشكل شده است. سودجویان و متقلبین با ساخت برچسبها و ظروف مشابه اصلی، مواد تقلبی را روانه بازار مینمایند كه ناخالصی آنها باعث ایجاد عوارضی همچون افزایش حساسیت در مصرفكننده میشود. معمولاً این مواد، قیمت كمتری نسبت به مواد اصلی دارند، ولی بهترین راه تشخیص این است كه مواد ساخت كارخانههای داخل، برچسب با مشخصات كامل (پروانه ساخت و بهرهبرداری- آدرس- تاریخ تولید و انقضا- تركیبات) داشته باشند و مواد ساخت كشورهای خارجی نیز دارای تاریخ تولید و انقضا، نام كشور سازنده و همچنین برچسب فارسی شماره مجوز ورود از وزارت بهداشت باشند.
4) طبابت در آرایشگاه!
ممكن است در بعضی از آرایشگاهها و مكانهای فاقد مجوز لازم، اقداماتی صورت گیرد كه دخالت در امور پزشكی بوده و خطراتی را برای مشتریان به همراه داشته باشد.
به طور كلی تبلیغ و انجام اقداماتی كه به منظور زیبایی صورت میگیرند و جنبه درمانی دارند، در این اماكن ممنوع است.
برخی از این اقدامات عبارتند از: الكترولیز، لیپولیز، هیدرودرمی، كوتریزاسیون پوست، كاشتن مو، پیلینگ (برداشتن قشر سطحی پوست)، كارهایی مانند خالكوبی (تاتو) و حالت دادن ناخنهای دست و پا (مانیكور و پدیكور) در صورتی كه با وسایل آلوده و توسط افراد غیرمتخصص (در امور پزشكی) انجام شود، میتواند ضمن اینكه در برخی موارد موجب آسیب زدن به زیبایی و لطمات جبرانناپذیری گردد، خطر بروز عفونتهای سطحی و عمقی و همچنین انتقال بیماریهای خطرناكی مانند ایدز و هپاتیت را در بر داشته باشد که این موارد باعث شكایت به مراجع قضایی میشود.
نازنین دربندی
هفته نامه سلامت
*مطالب مرتبط:
خداحافظی با لوازم آرایش در 5 مرحله
زیبایی قلابی در بستههای ارزان آرایشی
کرم هاى آرایشى و زیبایى هاى ظاهرى
اثرات و عوارض مواد آرایشی یا درمانی و حساسیت های پوستی
فر کردن مو در خانه یا آرایشگاه؟