به محبت ،نیازمندیم
به محبت ، نیازمندیم
"دل خوش" سیری چند؟
در قسمت قبل گفتیم که روح انسان هم، مثل جسم او نیاز به تغذیه و استراحت دارد و مثل بدن، روح را هم باید از خطرات و آلودگیها حفظ کرد. گفتیم که روح و روان انسان، با ایمان واقعی و آگاهانه و مطالعات سودمند و کسب علم و معرفت و دانش، تغذیه میشود. حضرت علی (ع) در این مورد فرمودهاند: «روح و جانتان را با مطالب عملی جدید ، تکمیل کنید چون همانطور که بدنها به خوراک احتیاج دارند ، روح و روان هم به خوراک احتیاج دارد.»
ما انسانها نیازمندیم محبت کنیم و مورد محبت قرار بگیریم. بنابراین باید مراودات و تعاملات و همکاریهایمان با همدیگر را طوری شکل دهیم که توأم با صفا و صمیمیت و مهربانی باشد.
خوشبختانه به خاطر رشد فکری جامعه ، اکثر مردم نسبت به این موارد آگاهی دارند. ولی آنچه غالباً مورد غفلت واقع میشود این است که ما انسانها نیازمندیم محبت کنیم و مورد محبت قرار بگیریم. بنابراین باید مراودات و تعاملات و همکاریهایمان با همدیگر را طوری شکل دهیم که توأم با صفا و صمیمیت و مهربانی باشد. این همان چیزی است که نسل جدید ، به خصوص در جوامع شهری به آن نیازمند است. محبت کردن به دیگران، سرزدن به آنها، جویای احوال بستگان و همسایگان و دوستان و برادران شدن و برقراری روابط توأم با مهربانی و صمیمیت و رعایت حقوق آنها، از سنتهای حسنه و سفارش شدهای است که به تدریج در حال بیفروغ شدن و فراموشی است. باید گفت متاسفانه رواج این وضع باعث میشود زندگیها سختتر و سردتر و توأم با گرفتاری و ناراحتی بیشتر شود.
بدیهی است مصادیق لطف و رحمت الهی می تواند افزایش برکت درزمان، اصلاح امور و بر طرف شدن گرفتاریهای زندگی باشد.
متاسفانه شاید برخی از کودکان و نوجوانان و احیاناً بعضی از جوانان مخصوصاً در تهران به یاد نداشته باشند که تا همین چند سال پیش مهمانی رفتن و دعوت مهمان به منزل و شب نشینی و دید و بازدید و عیادت از بیماران آشنا، جزو امور جدایی ناپذیر زندگی بود. گردشهای کوتاه مدت یک یا دو روزه چند خانواده در کنار هم و رفتن به نقاط خوش آب و هوا و سرزدنهای گاه و بیگاه اقوام و دوستان به یکدیگر، تا همین چند وقت پیش رواج فراوان داشت.
قبلاً گفتیم که روح و ذهن انسان، مثل جسم او علاوه بر نیاز به تغذیه، نیاز به استراحت و فراغت هم دارد. همین مهمانیهای کوچک و بزرگ و گردشها و تفریحات دست جمعی- به شرط آنکه گناه آلود یا مقدمهای برای گناه نباشد- باعث استراحت روح و ذهن و روان آدمی خواهد شد. حضرت امام علی(ع) در باره این موضوع فرمودهاند: «شادی و تفریح، وسیله انبساط و نشاط روح و ذهن آدمی است». کارهای تفریحی، ارزش اقتصادی ندارند ولی روی فعالیتهای اقتصادی و وظایف اجتماعی اثر بسیار مفید و کارآمدی دارند و آدمی برای کار و تلاش آماده میشود.
امام صادق (ع) فرمودند: «خوبست انسان عاقل بخشی از اوقاتش را برای ملاقات با اقوام و دوستان با ایمان و سلیم النفس اختصاص دهد و بخش دیگری از اوقاتش را به تفریحات سالمی که حرام خدا در آن نباشد اختصاص دهد، انجام این برنامهها، در انجام کارهای روزانه به انسان کمک میکند» .
احتمالاً شما هم این امر را تجربه کردهاید که بعد از هر مهمانی یا مسافرت و تفریح ، احساس خوب و مطبوع توأم با آرامشی به انسان دست میدهد و با روحیه بهتر آماده انجام کارهای روزمرهاش میشود. علاوه بر این، رفت و آمد با اقوام و ایجاد مراودات صمیمانه و دوستانه با آنها فواید و اثرات گرانبار دیگر هم دارد. به عنوان مثال، همین روابط با اقوام و بستگان باعث می شود بین کودکان و نوجوانان و جوانان فامیل رفاقت و دوستی ایجاد شود و این گروههای سنی از رفاقت غریبهها بینیاز شوند و تحت تاثیر رفاقتها ی مخرب و زیان آور و خارج از نظارت خانوادهها قرار نگیرند و بچههای هر خانواده، هماهنگ با فرهنگ و آداب و رسوم آن خانواده، تربیت شوند که همین امر بسیاری از تنشهای بین والدین و فرزندان را کاهش می دهد. یکی دیگر از فواید ارتباطات خانوادگی با اقوام اینست که در همین رفت و آمدها و همنشینیها، افراد با هم درد دل میکنند و از مشکلات و گرفتاریهایشان حرف میزنند و به اصطلاح غم و غصههایشان را سبک میکنند و از تجربیات هم بهرهمند میشوند.
شاید جالب باشد بدانید در بسیاری از همین مهمانیها و شبنشینیها و گردشهای چند خانواده در نقاط خوش آب و هوا، ماجراهای جذاب و جالبی اتفاق میافتاد که تبدیل به خاطرات خوب و شیرین میشد که در ذهنشان به یادگار میماند. به دلیل همین خاطرات خوب و زیباست که قدیمیترها هر وقت فرصتی دست بدهد با حسرت و اندوه از آن دوران یاد میکنند.
تبیان - احسان رادمند
مقالات مرتبط :