اجتماع زیبای سیارات در آسمان: تقارنی کم نظیر
اجتماع زیبای سیارات در آسمان: تقارنی کم نظیر
اواسط شهریورماه کمی پس از غروب خورشید در افق غربی هیاهویی برپا است! در این بخش از آسمان زیبای شب، سه سیاره شامگاهی در کنار یکدیگر منظرهای بسیار زیبا را پدید خواهند آورد.
اجتماع یا مقارنه
زمانی که چند سیاره یا ماه با زمین تقریباً روی یک خط قرار گیرند، از دید زمین آن اجرام بسیار به هم نزدیک دیده می شوند. در چنین زمانی می گوییم مقارنه یا اجتماع سیارات روی داده است. در حال حاضر سیارات مریخ، زهره و عطارد با زمین به یک خط بسیار نزدیک شده اند به همین دلیل در افق غربی بعد از غروب خورشید یک مقارنه یا اجتماع زیبا از این سه سیاره دیده می شود.
اگر 30 الی 45 دقیقه پس از غروب خورشید نگاهی به افق غربی بیندازید می توانید سه جسم تقریباً نورانی را در این بخش از آسمان مشاهده کنید. سیاره های زهره، مریخ و عطارد، این روزها در نزدیکترین فاصله زاویهای از یکدیگر قرار دارند.
زهره
پس از غروب خورشید نورانی ترین جسم آسمانی در این منطقه سیاره زهره از قدر منفی 3.9 است که رصد آن به آسانی امکان پذیر است. زهره پرنورترین سیاره در آسمان شب است. البته این روزها در پرنورترین حالت خود نیست، ولی تا چند ماه دیگر بسیار پرنورتری خواهد شد.
عطارد
اگر با چشمان تیزبین خود کمی به سمت چپ پایین زهره نگاه کنید در فاصله زاویه ای تقریبی 3 درجه ای آن می توانید، سیاره ی عطارد را از قدر صفر مشاهده کنید که در حال نزدیکشدن به بیشترین کشیدگی خود از خورشید است. این سیاره در روز پنجشنبه 21 شهریور ماه به بیشترین کشیدگی شرقی که برابر با 26 درجه و 52 دقیقه است خواهد رسید و پس از این روز شروع به نزدیک شدن به خورشید خواهد نمود. و این بهترین زمان برای دیدن این سیاره است.
مریخ
سیاره دیگر در این جمع مریخ است که در 3.5 درجهای بالای چپ سیاره زهره و 2.7 درجهای بالای سیاره عطارد قرار دارد.
همانطور که در تصویر مشاهده میکنید، این سیارهها شکل مثلث را تشکیل خواهند داد. پس فرصت را از دست ندهید. سیاره مریخ نیز در حال نزدیک شدن به خورشید (از دید ناظر زمینی) و نقل مكان به آسمان صبحگاهی است. و تا اواخر شهریور فرصت دیدار آن را خواهید داشت و پس از آن میبایست 35 روز دیگر منتظر بمانید تا از افق صبحگاهی طلوع کند.
مقارنه های قبلی
معمولا هر چند وقت یکبار رصدگران آسمان شب شاهد مقارنه های مختلف و زیبایی هستند. ولی پدیده ی اجتماع سیارات بسیار نادر تر است. در نتیجه جذابیت و اهمیت آن نیز بیشتر می گردد.
منبع:
http://nojumnews.com/ - خسرو جعفری زاده
تألیف و تنظیم:
ا.م.گمینی