این روزها که دنیای مجازی، عرصه را بر دنیای حقیقی تنگ کرده، کمتر کسی به این تقویمهای ستارهشناسی مراجعه میکند، چه بسا که جوانترها اصلا درباره آن نشنیده باشند.
وقوع دو ماه گرفتگی، دو خورشید گرفتگی و دو بارش شهابی ازجمله رخدادهای نجومی سال جاری است؛ ضمن آنکه در آبان ماه نیز سیاره تیزپای "تیر" از مقابل خورشید عبور خواهد کرد.
نخستین ماه کامل در ۲۰۱۹ همراه خسوف کامل خواهد بود. همزمان با این رویداد فاصله ماه تا زمین به کمترین میزان می رسد و پدیده ابرماه در آسمان قابل مشاهده است.
هفتهی گذشته بسیاری از نشریات، مقالات زیادی دربارهی دو همسایهی ماه منتشر کردند و تیتر زدند که زمین اکنون سه ماه یا دو ماه پنهان اضافی دارد. حال محققان پس از یک هفته بررسی به این نتیجه رسیدهاند که دو جرم آسمانی مذکور با این که در تعریف فضایی قمر میگنجند اما پایداری لازم برای این عنوان را ندارند و بهتر است به نامی دیگر خوانده شوند.
محققان دانشگاه انگلیا راسکین انگلیس با استفاده از اطلاعات به دست آمده توسط کاوشگر رباتیک Opportunity و تکنیک Data Sonification توانستند صدای طلوع خورشید را در مریخ ضبط کنند.
اگر به علم نجوم و پدیدههای فضایی علاقهمند هستید، ماه آبان فرصتی مناسب برای رصد ستارههای دبران و خوشه کندوی عسل و دهها پدیده دیگر است. در ادامه، تقویم نجومی آبان ماه 97 را بررسی میکنیم.
دومین ماه از سومین فصل سال با رویدادهای نجومی همچون وقوع بارش شهابی ثوری و اسدی و وقوع بدر کامل همراه است که موقعیت های مناسبی را برای رصد و عکاسی نجومی توسط علاقمندان به آسمان فراهم می آورند.
بارش شهابی اژدهایی، بارشی است که بر اثر عبور زمین از میان رد دنبالهدار ایجاد میشود. این بارش شهابی هر ساله در اواسط مهر ماه روی به اوج میرسد. بهترین شرایط برای رصد بارش شهابی اژدهایی، آسمان صاف و آلودگی نوری کم است. امسال نیز آسمان مهرماه میزبان این پدیده نجومی است.