كفش، به قیمت سلامت
كفش، به قیمت سلامت
وقتی به بازار كفش میروی، جدای از قیمتهایی كه سر به فلك میزند، با مدلهایی روبرو میشوی كه هوش را از سرت میپراند.
به سختی میتوانی كفشی پیدا كنی كه پاهایت در آن راحت باشد و وقتی چنین كفشی را بعد از ساعتها جست و جو پیدا كنی، دیگر مجبوری با قیمت آن، هرچه باشد، كنار بیایی.
عجیب اینجاست كه با تمام اینها مردم كوچه و خیابان را با كفشهای پاشنه آنچنانی میبینی كه بدون هیچ احساس ناراحتی در حال قدم زدن هستند. البته نمی خواهیم منكر فواید كفشهای پاشنه بلند شویم، بالاخره همین پاشنهها میتواند قد كوتاه ما را چند سانتی متری بلندتر نشان دهد! اما حتی گاهی خانمهای بلندقد هم تنها بهخاطر پیروی از مد، چنین كفشهایی به پا میكنند.
جالب است بدانید آمار نشان داده در آمریكا 42 درصد از زنان اعتراف به پوشیدن كفشهایی كردهاند كه در آن احساس راحتی نمیكنند؛ فقط چون از آن كفشها خوششان آمده. متاسفانه 73 درصد از این زنان مبتلا به یكی از آسیبهای وابسته به كفش بودهاند.
این مساله باعث شده كسانی كه دغدغه سلامت مردم را دارند، درباره همین كفشها، بررسیهایی انجام دهند. جدید ترین این مطالعات كه در ماه اخیر منتشر شد نشان میدهد بین پوشیدن كفش پاشنه بلند و بیماری اسكیزوفرنی در زنان ارتباط وجود دارد.
گروهی از دانشمندان از دانشگاه مالمو در سوئد در تحقیقات خود نشان دادند که اولین موارد بیماری اسكیزوفرنی در حدود هزار سال قبل و همزمان با اختراع کفش پاشنه بلند مشاهده شد.
در حقیقت اولین کفشهای با پاشنه بلند در بین النهرین (میان رودان) تولید شد و اولین کسانی که به این بیماری روحی روانی مبتلا شدند نیز در این زمان و دراین منطقه زندگی میکردند.
بر اساس گزارش روزنامه انگلیسی دیلی میل، در انگلستان از سال 1700 به بعد زنان کفش پاشنه بلند را کشف کردند و همزمان با این کشف موارد بیماران اسكیزوفرنی نیز در این کشور دیده شد. در آمریکای شمالی هم تا زمانی که بومیان این قاره از کفشهای پوستی صاف استفاده میکردند، هیچ مورد اسكیزوفرنی وجود نداشت اما از زمانی که کفش پاشنه بلند قدم به این سرزمین گذاشت، اسكیزوفرنی هم شکل گرفت.
این دانشمندان برای توضیح این ارتباط یک تئوری را مطرح کردند كه بر اساس آن، حرکات پا با افزایش فعالیت سلولهای مغزی، گیرندههای انتهایی ترین قسمت بدن را تحریک میكنند. با بلند شدن پاشنهپا، گیرندهها کمتر تحریک شده و در تولید داخلی هورمون شادی آور دوپامین که در مغز ترشح میشود، تغییر ایجاد میکنند. کاهش سطح دوپامین نیز در بروز بیماری اسكیزوفرنی نقش کلیدی دارد.
اورژانسها شلوغ شده
برای خانمهایی كه كفش پاشنه بلند میپوشند، خبرهای بد دیگری هم هست. یكی از پزشكان اورژانس در بیمارستان دانشگاهی ولز در كاردیف معتقد است آسیبها و صدماتی كه در اثر این گونه كفشها برای زنان ایجاد میشود میتواند مشكلات طولانیمدت ایجاد كند.
دكتر ایوانز میگوید بهدلیل مد شدن كفشهای باپاشنه بسیار بلند، تعداد زنانی كه در اثر این آسیبها در بیمارستان بستری میشوند افزایش پیدا كردهاست. این آسیبها از پیچ خوردگی مچ پا گرفته تا شكستگی و دررفتگی استخوان در بعضی موارد ممكن است صدمات جبران ناپذیری ایجاد كند. او معتقد است خانمها برای پیشگیری از چنین وقایعی باید كفشهایی بپوشند كه پاشنه آن از 4 سانتی متر كمتر بوده و در ضمن پشت آن بسته بوده یا بند داشته باشد.
پهن بهتر از باریك
شاید باورتان نشود، اما واقعا در این زمینه تحقیقات جالبی صورت گرفته است. مثلا در مطالعهای كه محققان تایوانی انجام دادهاند اثر بلندی پاشنه كفش بر احساس راحتی و عملكرد بیومكانیكی زنان در حین راه رفتن بررسی شده. این محققان متوجه شدند كه با بلند شدن پاشنه، احساس ناراحتی این خانمها بیشتر میشود.
توجیه آنها هم این بود كه در كفش پاشنه بلند، فشار پاشنه و قسمت میانی پا، به قسمت جلویی پا منتقل شده و نیروی عكس العمل زمین در جهت عمودی و قدامی-خلفی بیشتر میشود. جالب این جاست كه با اضافه كردن بخشی به پاشنه بهطوری كه پاشنه یكسره شده و به بخش جلویی متصل شود، این فشار در كفش پاشنه بلند كمتر شده و میتواند از ناراحتی آن كم كند.
یكی از مشكلاتی كه پاشنههای بلند میتواند ایجاد كند، درد در انگشتان پاست. تنگ بودن جلوی كفش هم ممكن است این درد را ایجاد كند، اما بلند بودن پاشنه هم مزید بر علت شده و به جای اینكه فشار به كل كف پا توزیع شود، فقط به قسمت جلوی پا وارد شده و با افزایش فشار به این قسمت از پا، درد هم بیشتر میشود.
حتی ممكن است این فشارها باعث ترك خوردگی و شكستگیهای ریزی در استخوانهای جلوی پا شود. البته این مشكلات یك شبه ایجاد نمیشوند، بلكه با گذشت زمان كمكم خود را نشان میدهند.
ادامه دارد...
دكتر مهشید چایچی
*مطالب مرتبط: