نگاهی به «مسافر ری»
نگاهی به «مسافر ری»
همزمان با رحلت حضرت عبدالعظیم حسنی
«مسافر ری» را خود میرباقری در ژانر تاریخی و مذهبی به نگارش درآورده است؛ داستان فیلم قرن سوم هجری را به تصویر میكشد. مقارن با خلافت عباسی و امامت دهمین پیشوای شیعه امام هادی (ع)، عبدالعظیم حسنی یكی از شاگردان و مریدان امام هادی (ع) مغضوب دستگاه خلیفه است....
(شنبه)، 5 آبان ماه مصادف با سالگرد رحلت حضرت عبدالعظیم حسنی یكی از شاگردان و مریدان امام هادی (ع)بود ؛ به مناسبت این روز به یكی از سریالهای ایرانی مرتبط با این شخصیت كه توسط داوود میرباقری كارگردانی شده، نگاهی داشته است كه در ذیل میخوانید:
داوود میر باقری پس از ساخت سریال موفق امام علی (ع)، با «مسافر ری» سعی كرد به كوشش خود مبنی بر ساخت آثار جذاب مبتنی بر داستانهای مذهبی ادامه دهد. او در این فیلم ـ سریال، داستانی قدیمی را كه در هالهای از رمز و ابهامات تاریخی قرار داشت، انتخاب كرد و برای جذاب تعریف كردن آن و تحمیل الزامات دراماتیك این وقایع، تلاش بسیاری به خرج داد. حضور بازیگرانی كه در سریال امام علی (ع) موفق جلوه كرده بودند، تمهید دیگر داوود میرباقری برای موفقیت «مسافر ری» بود.
«مسافر ری»، پس از فیلمهای «آدم برفی» و «ساحره» كه به ترتیب طی سالهای 1373 و 1376 ساخته شدند، سومین فیلم بلند داود میرباقری بود که از حال هوایی كاملا متفاوت نسبت به دو فیلم اول این كارگردان برخوردار بود.
فیلمبرداری سینمایی «مسافر ری» در سال 1379 انجام شد و فیلم در همان سال و در مدت زمان نسبتا طولانی دو ساعت كه ویژگی اغلب فیلمهای تاریخی است، آماده نمایش شد.
***
فیلمنامه «مسافر ری» را خود میرباقری در ژانر تاریخی و مذهبی به نگارش درآورده است؛ داستان فیلم قرن سوم هجری را به تصویر میكشد. مقارن با خلافت عباسی و امامت دهمین پیشوای شیعه امام هادی (ع)، عبدالعظیم حسنی یكی از شاگردان و مریدان امام هادی (ع) مغضوب دستگاه خلیفه است. پس از تخریب بارگاه امام حسین (ع) در كربلا به دستور عمال خلیفه، عبدالعظیم به توصیه امام هادی (ع)، به مهاجرتی طولانی به سمت ایران و شهرری میزند. این هجرت از نظر سیاسی بسیار پر اهمیت است و عبدالعظیم طی این مسافرت حامل پیام امام هادی (ع) به علویان ایرانی است. او در این مسافرت طولانی با خطرات و حوادث گوناگونی روبرو میشود.
***
در فیلم - سریال «مسافر ری» كه پس از اكران در سینماها نسخه سریال آن از تلویزیون پخش شد، داریوش ارجمند به ایفای نقش پرداخته است؛ بازیگری كه 9 سال قبل از این كار با ایفای نقش در سریال «امام علی (ع)» به كارگردانی میرباقری و ایفای نقش مالك اشتر محبوبیت بسیاری را در میان مردم به دست آورده بود. ارجمند پیش از ایفای نقش در «مسافر ری» در سینمایی «اعتراض» به كارگردانی مسعود كیمیایی بازی كرده بود و بلافاصله پس از بازی در فیلم میرباقری و درست در همان سال مقابل دوربین سینمایی «سگ كشی» به كارگردانی بهرام بیضایی رفت و نقشی كاملا متفاوت را بازی كرد.
ویشكا آسایش دیگر بازیگر این فیلم است كه او هم در سریال امام علی (ع) بازی داشت و از بازیگران اصلی این سریال هم محسوب میشد. در كنار این دو بازیگر، هنرپیشگانی چون جمشید هاشمپور، محمدرضا شریفی نیا، عنایت بخشی، عنایت الله شفیعی، سیاوش طهمورث، زهره حمیدی و ستاره اسکندری نیز در فیلم- سریال «مسافر ری» بازی كرده بودند.
***
«مسافر ری» در پنجمین جشن خانه سینما شركت داشت و در هفت بخش مختلف نامزد دریافت جایزه شد؛ این فیلم در نهایت توانست در سال 1380 تندیس بهترین طراحی لباس این رویداد هنری را به خود اختصاص دهد.
دیگر حضور این فیلم در جشنوارههای هنری به سال 1379 بازمی گردد كه در نوزدهمین جشنواره فیلم فجر شركت كرد و عبدالله اسکندری توانست جایزه بهترین چهره پردازی را از آن خود کند.
***
با این حال پخش سریال «مسافر ری» از تلویزیون كه به تازگی نیز انجام شد، نتوانست برای میرباقری موفقیت سریال امام علی (ع) را تكرار كند؛ همچنین اكران سینمایی «مسافر ری» هم در سال 80 با فروش چندانی در گیشه همراه نبود. این در حالی است كه در همان سال سینمای مریم مقدس اكران شد و به یكی از پرفروش ترین فیلمهای سال مبدل شد.
***
داود میرباقری، كارگردان «مسافر ری» از جمله افرادی است كه از تلویزیون وارد سینما شد و پیش از ساخت اولین فیلمش «آدم برفی»، مجموعههای تلویزیونی «گرگها» (1364)، رعنا (1369) و امام علی (ع) (1370) را کارگردانی کرده بود.او كه در تلویزیون موفقتراز سینما نشان داده است، هم اینك چند سالی است كه ساخت سریالی تاریخی- مذهبی با نام «مختارنامه» را برعهده دارد.
بر اساس این گزارش ایسنا، عزیز ساعتی (مدیر فیلمبرداری) و فرهاد فخرالدینی (موسیقی متن) دیگر عوامل اصلی مسافر ری هستند.
منبع : ایسنا