کنکوری ها و راه های مقابله با استرس(1)
کنکوری ها و راه های مقابله با استرس(1)
ممکن است از خودتان بپرسید که مگر استرس کنکور هم انواع مختلفی دارد، در جواب باید بگوییم که بله، استرس کنکور هم مانند بسیاری دیگر از استرس ها ممکن است کم و مثبت باشد یا این که زیاد و مخرب و منفی باشد. استرس مثبت، سازنده و بدون مشکل است، اما استرس منفی، باعث بروز مشکلات زیاد و حتی بیماری برای فرد می شود.
در کنکور نیز همینطور است. معمولاً، استرس، سراغ بیشتر داوطلبان می رود و فقط افرادی که دارای اعتماد به نفس و روحیه خیلی بالایی هستند یا به خوبی مطالعه کرده اند یا داوطلبانی که کلاً مطالعه خوبی نداشته و از کنکور امسال قطع امید کرده اند، ممکن است که دچار استرس نشوند؛ در واقع، بیشتر داوطلبان، این حس را یک یا چند بار در طی دوره آمادگی برای کنکور تجربه می کنند.
اما موضوع مهم تر آن است که اولاً استرس شما شدید نباشد و در ضمن بتوانید این استرس را مدیریت کنید؛ حتی اگر دچار استرس بالا و شدید باشید؛ پس قبل از اینکه به فکر مقابله با استرس خود برآیید، آن را به خوبی بشناسید. اگر سطح استرس شما داوطلب عزیز، کم است یا گاهی دچار این حس می شوید، این موضوع، خیلی مهم و مشکل زا نیست؛ بلکه باعث می شود که شما بهتر و بیشتر درس بخوانید، و در واقع، گونه ای موتور جلوبرنده اجباری برای درس خواندن و مطالعه است، اما اگر سطح استرس شما بالاست یا تعداد دفعات آن زیاد بوده و یا در روزها و هفته های اخیر زیاد شده است، نشان می دهد که شما دچار استرس مخرب شده اید و برای جلوگیری از آن باید دست به اقداماتی بزنید.
به خود اعتماد کنید
این که به خود، عملکرد و دانسته هایتان در روند آمادگی برای کنکور اعتماد داشته باشید، باعث می شود که سطح استرس شما بسیار کاهش پیدا کند. یکی از دلایلی که معمولاً داوطلبان دچار استرس می شوند، این است که احساس می کنند همه مطالب را فراموش کرده اند و درس های زیادی از آموخته هایشان را نمی دانند.
اولاً باید توجه کنید که این احساس، احساسی پوچ و واهی است. شاید به نظرتان برسد که تمام مطالب را فراموش کرده اید؛ در صورتی که این چنین نیست. شما انبوهی از اطلاعات را در مغز خود دسته بندی کرده اید که نمی توانید همه آن ها را به یک باره به یاد آورید. اگر از تلقین های منفی مانند القای جملاتی چون «همه چیز را فراموش کرده ام» بپرهیزید، مطمئناً با قرار گرفتن در شرایط کنکور، همه آن اطلاعات را به یاد خواهید آورد.
دوم اینکه در روز کنکور، سطح دانش شما با دیگران سنجیده می شود؛ اما دانش شما اضافه یا کم نمی شود؛ پس جای نگرانی وجود ندارد. تنها عاملی که می تواند به شما لطمه جدی بزند، این است که در اثر اضطراب نتوانید آنچه را که می دانید، روی کاغذ بیاورید، و تنها عاملی که می تواند با همین سطح معلومات نتیجه را بهبود ببخشد، خونسردی است.
به گذشته برنگردید
یکی از دلایلی که برخی از داوطلبان، دچار استرس می شوند این است که احساس می کنند در وقتی که در گذشته در اختیار داشته اند بخوبی مطالعه نکرده و در وقت باقی مانده نیز نخواهند توانست نتیجه خوبی کسب کنند یا این که آن ها قبلاً خوب درس نخوانده اند؛ در حالی که دوستان و همکلاسی های آن ها، در دوره موردنظر، برنامه و مطالعه بهتری داشته اند.
سؤالی از شما می پرسیم و آن هم این است که آیا دانستن این موضوع که خوب درس نخوانده اید، کمکی به شما می کند؛ اگر اینطور است، راه حل ها را عملی کنید، وگرنه، وقت و انرژی باقی مانده خود را هدر ندهید. در این روزهای باقی مانده تا کنکور به دنبال آرامش باشید و خوب درس بخوانید. توجه داشته باشید چیزی که گذشت دیگر قابل دسترس نیست و از بابت آن، نباید اندوهگین شد.
قسمتی از اضطراب های ما مربوط به اعمالی است که در گذشته باید یا نباید انجام می دادیم. با غصه خوردن، اطلاعات شما افزایش نمی یابد؛ بلکه متاسفانه باعث می شود که از همان اطلاعات موجود خودتان هم نتوانید استفاده نمایید؛ پس فقط به فکر زمان حال و آن چیزی که در دسترس شماست باشید و بهترین استفاده را از این زمان در راستای پیشبرد اهداف خود ببرید.
صحبت کنید
بسیاری از داوطلبان کنکور احساس می کنند که کسی، شرایط خاص آن ها را درک نمی کند و برخی از عزیزان کنکوری هم واقعاً کمتر کسی را در اطراف خود دارند که آن ها را بخوبی درک کند و راه حل هایی را برای از بین رفتن استرسشان به آن ها ارایه دهد؛ درحالیکه صحبت کردن درباره کنکور و مسایل استرس زای آن، با کسی که در شرایط شما نیست، به خوبی کمک می کند تا از استرس شما کم شود؛ زیرا اولاً خود صحبت کردن، باعث آرام شدن فرد می شود، و دوم اینکه فرد مقابل هم، با صحبت ها و راه حل هایی که به شما ارائه می دهد، استرس شما را از بین برده یا آن را بسیار کم می کند.
البته باید توجه داشته باشید که حتماً برای صحبت کردن، کسی را انتخاب کنید که شما را به خوبی می شناسد، روحیات و توانمندی های شما را خوب درک می کند و مشاوره خوبی به شما ارائه می دهد؛ زیرا گاهی، صحبت کردن از این موضوع استرس زا با دیگران، باعث می شود تا افراد متوجه شوند که آنچه که باعث اضطراب و استرس آن ها می شده است، برای دیگران، چقدر بی اهمیت و کوچک است، و همین موضوع باعث آرامش آن ها می شود؛ یا این که موجب می شود که از تجربه های خوب دیگران در موارد مشابه بخوبی برای رفع مشکل استفاده کنند.
بهترین کار، این است که با پدر و مادر یا یکی از اعضای خانواده یا مشاور، درباره موضوعاتی که باعث استرس شما می شوند، صحبت کنید. ضمناً سعی کنید که در این مورد به سراغ دوستان کنکوری خود نروید؛ زیرا ممکن است یا شما استرس خود را به آن ها هم منتقل کنید و یا آن ها با صحبت های خود، باعث افزایش استرس و نا امیدی شما شوند.
مرکز یادگیری سایت تبیان - منبع: پیک سنجش
تهیه و تنظیم: مریم فروزان کیا