یک کنکور با چاشنی انگیزه و انرژی
یک کنکور با چاشنی انگیزه و انرژی
روند مطالعه و آمادگی برای کنکور، یک روند تقریباً طولانی و برای بسیاری از داوطلبان خسته کننده یا کسل کننده است. بسیاری از داوطلبان، بعد از مدتی که از مطالعه و درس خواندن برای کنکور می گذرد؛ به دلیل همین خستگی یا پایین آمدن و از بین رفتن انگیزه، دست از مطالعه می کشند یا ساعات مطالعه و نحوه درس خواندن آنها افت می کند. برای یک مطالعه خوب و ثمر بخش، داشتن انگیزه و اعتماد بنفس، بسیار لازم و ضروری است؛ به همین دلیل، ما در این مقاله در صدد هستیم تا درباره راهکار های بالا نگه داشتن انگیزه در طول مطالعه برای کنکور، با شما صحبت کنیم. برای اینکه تا زمان برگزاری کنکور با انرژی و انگیزه پیش بروید لازم است که به نکات زیر توجه کنید:
1-خدا را در نظر بگیرید
یکی از اصلی ترین و مهم ترین کارها، این است که خدا را در نظر داشته و به قدرت لایزال در همه امور ایمان داشته باشیم.ایمان داشته باشیم که خدا، بهترین و طیبا ترین سرنوشت را برای ما رقم زد؛ پس با خود بگویید:(( من تلاش خواهم کرد و در حدی که توانم اجازه می دهد، درس خواهم خواند؛ اما همه آینده خود را به خدا واگذار می کنم و ایمان دارم که خدا به من کمک خواهد کرد و بهترین ها را برایم مقدر خواهد نمود.))
سعی کنید که همیشه خدا را در نظر داشته باشید. قبل از درس خواندن، قبل از خواب و یا در پایان نماز هایتان دعا کنید. با خدا راز و نیاز کنید واز اوکمک بخواهید. به خاطر داشته باشید که دعا و راز و نیاز، باعث آرامش و تقویت روحیه شما خواهد شد. حتماً و همیشه، بخصوص الان که در شرایط خاص آمادگی برای کنکور قرار دارید، وقتی را برای مناجات با خدا اختصاص دهید. مطمئن باشید که این کار، زمان زیادی را از شما نخواهد گرفت؛ اما به حفظ انگیزه و تقویت روحیه شما کمک می کند.
2-همه می توانند
بسیاری از داوطلبان، وقتی برای کنکور آماده می شوند، خود را با دیگران مقایسه می کنند. فکر کردن به اینکه فلان دوست یا آن همکلاسی یا فرزند همسایه چقدر مطالعه کرده است، چطور تست می زند، در فلان درس ها قوی است و... فقط باعث می شود که بخشی از انرژی و انگیزه شما از بین برود. بارها دیده ایم که بعضی از پشت کنکوری ها، انگیزه خود را از دست می دهند؛ زیرا گمان می کنند که دانش آموزان آماده تر هستند یا اینکه بار دیگر، داستان کنکور سال قبل آنها تکرار خواهد شد. همین موضوع باعث می شود تا آنها تمامتوانخود را برای مطالعه استفاده نکنند. در مقابل دیده می شود که بسیاری از دانش آموزان نیز احساس می کنند که همزمان با درس های مدرسه و کلاس، نمی توانند آن طور که باید درس بخوانند و در کنکور موفق شوند. همین فکر های جانبی، مثل مقایسه خود با دیگران یا اعتماد نداشتن به توانمندی های خود، باعث می شود تا انگیزه داوطلبان برای مطالعه افت کند. یادتان باشد که هر سال در کنکور، افراد زیادی از پشت کنکوری ها و دانش آموزان در کنکور با رتبه های خوب موفق می شوند، و این نشان می دهد که همه می توانند موفق شوند؛ به شرطی که با انگیزه پیش بروند و با انگیزه بمانند. برای این کار، ذهنتان را از اینکه چه مقدار درس خوانده اید و در چه سطحی است خالی کنید و فقط به برنامه خودتان فکر کرده و با ایمد در مسیر پیش بروید و مطمئن باشید که موفق خواهید شد.
3-هدف سازی کنید
برخی از داوطلبان عزیز، که عموماً زود هم انگیزه خود را از درس خواندن از دست می دهند، کسانی هستند که هدف خاصی از کنکور دادن یا دانشگاه رفتن ندارند یا اینکه این هدف، برایشان چندان محکم و دلچسب نیست، و با برخورد با کمترین مانعی از بین رفته و به دلیل مشکلات سختی مسیر، دست از آن می کشند.
داشتن هدف بزرگ و متعالی، یکی از بزرگترین و اصلی ترین راهکار های بالا بردن انگیزه است. برای کنکور خود، هدف سازی کنید وخود را در شرایطی که دوست دارید، تصور کنید. برای خود، اهداف متعالی بسازید و هر روز به آن فکر کنید. خود را در حالی تصور کنید که به آن هدف دست یافته اید و در شرایطی هستید که دوست دارید. داشتن هدف از شرکت در کنکور و فکر کردن به آن، به شما کمک می کند که هر روز با انگیزه وانرژی عالی درس خوانده و پیش بروید. سعی کنید که هدف های بزرگ وویژه ای را برای خود در نظر بگیرید. اهداف بزرگتر نسبت به هدف های کوچتر، انگیزه بیشتری در فرد به وجود می آورند. هدف بزرگ، اثر بیشتر وعمیق تری دارد ومی تواند منشا تولید انگیزه های قوی شود. همیشه و در همه حال، به جای فکر کردن به شکست ها وناکامی ها، موفقیت ها و کامیابی هایتان را به خاطر بسپارید. بهتر آن است که آنها را با ذکر جزئیات یادداشت کنید؛ زیرا فراموش کردن موفقیت، بسیار آسان است و گاهگاهی مراجعه به نوشته هایتان می تواند انگیزه کار و تلاش را در وجود شما زنده و تازه نگه دارد.
4-مانند یک قهرمان رفتار کنید
داستان زندگی قهرمانان را بخوانید و رفتار و کردار آنان را سرمشق خود قرار دهیدو به سخنان آنان گوش دهید و به سخنان آنان گوش دهید و ببینید که در کار و تلاش آنان چه ویژگی خاصی وجو داشته که سبب موفقیتشان شده است؛ اما همیشه بخاطر داشته باشید که این افراد، همانند ما و سایر افرادند؛ بنابراین، به جای آنکه آنان را در مقام رفیعی بنشانید و تحسینشان کنید، اجازه دهید که الهام بخش باشند. یادتان باشد که این قهرمانان، فقط برای کارهای خاص نیستند. در کنکور هم، همه ساله افراد زیادی هستند که با وجود سختی ها و مشکلات بسیار می توانند رتبه های خوب کسب کرده و در رشته ها دانشگاههای خوب ادامه تحصیل دهند؛ داوطلبانی که از روستا ها و بدون داشتن جزوه ها و کتاب های کمک درسی ودر کنار کا در مزرعه و... موفق شده و در رشته ها ودانشگاه های خوب پذیرفته می شوند. همه اینها نشان می دهد که هر کاری ممکن و شدنی استو فقط داشتن انگیزه وکار وتلاش باعث می شود تاش ما به هدفی که دوست دارید، دست پیدا کنید.
5-سختی ها را تحمل کنید
بسیاری از داوطلبان، با پیش آمادن کمی سختی در دوره آمادگی برای کنکور، بلافاصله انگیزه خود را از دست داده وناامید می شوند؛ مثالاً وقتی با مباحث سختی مواجه می شوند و از پس خواندن آن بر نمی آیند یا اینکه چندین تست را اشتباه می زنند یا در آزمون های آزمایشی، رتبه خوبی را کسب نمی کنند؛ بلافاصله ناامید شده و دست از کار و تلاش بر می دارند. به یاد داشته باشید که هیچ کاری به راحتی به پایان نمی رسد و هیچ هدفی به آسانی محقق نمی شود، و برای هر کاری باید زحمت کشید و تلاش کرد. شاید دوستان وهمکلاسی های شما با تلاش کمتری پیش بروند؛ اما یادتان باشد که آنها در زمان دیگری برای یادگیری درسی که شما الان باید بیشتر آن را بخوانید، تلاش کرده و زحمت کشیده اند، پس به دلیل تنبلی و راحتی، هدف خود را کنار نگذارید و به سختی های مسیر فکر نکنید؛ زیرا این کار باعث می شود تا شما انگیزه خود را از دست بدهید یا با پیش آمدن مشکلات کنار بکشید. حتماً به اینموضوع توجه کنید که بیشتر داوطلبان در شرایط شما هستند و تنها شما نیستید که چنین شرایطی را برای موفقیت در کنکور تحمل می کنید.
6-کار سخت تر را اول شروع کنید
اغلب، هنگامی که به کار های روزمره خود فکر می کنیم، به نوعی دچار نگرانی می شویم که کی و چونه این همه کار را انجام دهیم. برای اینکه این موضوع شما را اذیت نکند از سخت ترین کار شروع کنید. هنگامی ک سخت ترین کار موجود در فهرست را شروع کرده و به پایان برسانید، احساس می کنید که بار سنگینی را از روی دوشتان برداشته اید؛ در این هنگام است که احساس آرامش بیشتری در وجودتان پدیدار می شودو بقیه روز، اعتماد به نفس بیشتری خواهید داشت ونگرانی های روزمره تان کاهش پیدا می کند.
وقتی برای کنکور آماده می شوید، درس هایی هستند که فهم و یادگیری انها برای شما سخت و مشکل تر است. معمولاً این درس ها و تست های اشتباه در آنها، یکی از عواملی است که باعث می شود تا داوطلب احساس کند که مطالعه خوبی ندارد و باید دقت زیادی را در فراگیری آنها صرف کند، و همین نگرانی باعث می شود تا انگیزه و اعتماد به نفس داوطلب، از بین برود. به خاطر داشته باشید که فقط این شما نیستید که چنین مشکلی دارید؛ بلکه همه داوطلبان، حتی قوی ترین و زرنگ ترین داوطلبان، در برخی مباحث و دروس کنکور دچار مشکل هستند. مهم این نیست که در درس یا دروسی مشکل دارید، مهم این است که چه راهکاری برای رفع مشکل می بایت انجام دهید. تصمیم بگیرید که چه کنید؛ اینکه کلاً آن مبحث یا درس را بی خیال شوید؛ از دوستان خود کمک بگیرید یا به کمک جزوه و معلم پیش بروید. هر کدام از این راه حل ها واستفاده از آنها باعث می شود تا شما همچنان با انگیزه بمانید و خود را تشویق کنید تا با انرژی پیش بروید.
7-برنامه کاری تان را به چندین برنامه کوچکتر تبدیل کنید
هنگامی کههدف بزرگی را در دست دارید، آن را به چند بخش کوچکتر تقسیم کنید و سپس با تمرکز روی نخستین بخش کار، فعالیت خود را آغاز کنید ووقتی این بخش تمام شد، بخش بعدی را آغاز کنید. موفقیت های کوچکی که در انجام بخش های نخستین به دست می آورید، انگیزه شما را افزایش می دهد و از تمرکز روی کل کار، که ممکن است سبب دلسردی شما شود، جلوگیری می کند. اگر این روش را دنبال کنید خود شما هم از نتیجه ای که می گیرید، شگفت زده خواهید شد.
در کنکور هم همین طور است. برای داوطلبان، فکر کردن به حجم و مقداری که باید خوانده شود، باعث سلب اعتماد به نفس و نگرانی می شود؛ اما به خاطر داشته باشید که قرار نیست همه این دروس را در یک مدت کوتاه و زمان کم بخوانید؛ بلکه قرار است که در یک فرصت چند ماهه، این کار را به اتمام برسانید. بهترین راهکار برای مطالعه این حجم از دروس، یک برنامه ریزی خوب بلند مدت است. بارها ما در مقالات این هفته نامه درباره لزوم تدوین یک برنامه ریزی خوب صحبت کرده ایم. یکی از مشخصه های یک برنامه ریزی خوب آن است که شما حتماً مطالع خود را به مطالعه روزانه، هفتگی، ماهیانه تقسیم کنید. آن گاه خواهید دید که چگونه -براحتی پیش می روید؛ در حالی که مشکل چندانی هم در مطالعه ندارید.
8-استراحت کنید
بیشتر داوطلبان عزیز فکر می کنندکه کنکور، یعنی صرفاً مطالعه، و در طی این دوره نباید هیچ کار دیگری انجام داد؛ اما باید به خاطر داشت که مطالعه ودرس خواندن، اگر استراحتی در کنار آن نباشد، سطح یادگیری را پایین می آورد؛ پس باید بعد از هر 45 یا 50 دقیقه مطالعه 10 الی 15 دقیقه استراحت کنید. اگر از مطالعه یک درس خسته شدید سراغ مطالعه درسی متفاوت بروید و در مکانی بجز مکان استراحت خود مطالعه کنید. همچنین در محلی با هوای مطبوع ونور کافی درس بخوانید. هر کدام از ما در بازه ای از روز سرحال تر هستیم. بعضی شب زنده دار و بعضی سحر خیز هستند. تمرکز اصلی مطالعه خود را در بازه ای قرار دهید که در آن بازه احساس بهتری دارید. ورزش روزانه و هر عامل دیگری را کهبتواند بر روحیه شما اثر مثبت بگذارد، در برنامه خود جای دهید.
9-ذهنتان را آزاد کنید
ناامیدی و استرس می تواند تاثیر عمیقی روی ما داشته باشد و باعث می شود که ما زمانی که تحت فشار هستیم دچار اشتباهاتی شویم. اگر صبح یا بعد از ظهر شلوغی داشته اید، زمانی را به خود اختصاص دهید و بیرون از اتاق مطالعه خود بروید. می توانید چند قدم پیاده روی کنید یا به آشپزخانه رفته و برای خود یک خوردنی تهیه کنید. انجام این کارها باعث می شود تا دوباره تمرکز خود را به دست آورید.
گاهی ممکن است فکر کنکور و باید ها و نباید های آن، ذهن شما را به سختی مشغول کند. ممکن است که حق با شما باشد و فکر کردن به اینکه چه کاری را باید انجام دهید و چه برنامه ای برای موفقیت در کنکور داشته باشید، لازم باشد؛ اما لازم نیست که پیوسته نگران باشید و برای آنچه اتفاق نیفتاده است غصه بخورید. این کار باعث می شود تا انرژی و توان شما تحلیل رفته و کار چندانیذ از پیش نبرید. به خاطر داشته باشید که کنکور، آزمونی نیست که صرفاً از شما گرفته شود؛ بلکه آزمونی است که همه در مقایسه با دیگران سنجیده می شوند. این را مسلم بدانید که مباحثی که برای شما مشکل است برای بیشتر داوطلبان دیگر هم مشکل است وبیشتر داوطلبان مجبور هستند که این مباحث را در رایط زمانی شبیه شما یاد بگیرند؛ پس وقتی فکر بدی ذهن شما را آشفته کرد، با خود بگویید که دیگران هم کمو بیش در شرایطی شبیه شرایط من هستند وفقط تلاش و کوشش هر فرد است که مرا از دیگران متمایز می کند؛ پس به جای فکر کردن به آنچه که هنوز اتفاق نیافتاده است، باید با انگیزه و پر انرژی و با توان مثال زدنی پیش بروم.
10-محل کارتان را تمیز نگه دارید
یکی از کار هایی که توان و انرژی هرفردی را در زمان مطالعه می گیرد، ایناست که اطراف او به هم ریخته و کثیف باشد. یک میز کار شلوغ و در هم برهم، به نوبه خود می تواند روی سطوح انگیزه تان تاثیر منفی بگذارد؛ بنابراین، همه تلاش خود را برای مرتب نگه داشتن وسایل دور و برتان انجام دهید. با این کار باعث می شوید که وسایل خود همیشه در دسترس داشته باشید و آنها راحت پیدا کنید. همچنین می توانید باعث بالا بردن بهره وری در نتیجه کاهش زمان جست و جوی اشیای خود شوید.
11-با افراد پر انرژی معاشرت کنید
همه ما در محل کار خود افرادی را می شناسیم که دارای شور و شوق بی پایان هستید و می توانند به همه انرژی مثبت تزریق کنند. زمانی که فاقد انگیزه می شوید، پیش آنها رفته و با آنها گپ و گفت کوتاهی داشته باشید. بودن در کنار افراد فعال باعث می شود که به طور مداوم، کلمات مثبتو انرژی زا به سمت ما روانه شوند و واقعاً الهام بخش ما باشند؛ در ضمن حتماً از افرادی که پیوسته انرژی منفی به شما منتقل می کنند یا با صحبت ها و کارهایشان باعث سلب آرامش و انگیزه شما مش شوند، نیز در زمان هایی که روی هدفی متمرکز هستید، دوری کنید.
مرکز یادگیری سایت تبیان
تنظیم: علی سرمدی