انتخاب مدرسه خوب، دغدغه والدین

یکی از دغدغه های مهم والدین، انتخاب مدرسه خوب است. معیارهای خانواده های مختلف برای خوب یا بد بودن یک مدرسه متفاوت است. ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

انتخاب مدرسه خوب، دغدغه والدین

یکی از دغدغه‌های مهم والدین، انتخاب مدرسه خوب است. معیارهای خانواده‌های مختلف برای خوب یا بد بودن یک مدرسه متفاوت است. پژوهش‌های مختلف نشان می‌دهد كه بخش بزرگی از فكرها و دیدگاه‌های كسب ‌شده در دوران کودکی، شخصیت، دیدگاه‌ها، عادات و بنیان‌های اعتقادی، اخلاقی، ارزشی، علمی و حتی عملی انسان در بزرگسالی، در دوران دانش‌آموزی شكل می‌گیرد و بعد از خانواده مدرسه نقش مهمی در این امر دارد.

 

خانواده‌ها به‌ طور معمول برای انتخاب مدرسه فرزند خود دقت بسیاری به خرج می‌دهند و گروهی در این انتخاب سخت ‌گیر هستند، گاهی والدین مدرسه‌ای خارج از محله خود و دور را برای فرزند خود انتخاب می‌كنند، تنها به این دلیل كه معلم‌ یا كادر آموزشی خوبی دارد یا این تصور كه درس خواندن در مدرسه‌ای در بالا شهر در تربیت خوب فرزندشان تاثیر دارد.

 

آنچه كه همه ما می‌دانیم اهمیت تربیت است، تا آن‌جا كه حضرت علی(ع) خطاب به فرزند بزرگوارشان می‌فرمایند: «من به تربیت تو پرداختم پیش از آنكه دلت سخت و فكرت مشغول شود.»؛ این سخن نشان می‌دهد كه سال‌های اولیه زندگی بهترین دوره است و اثر تربیتی آن تا پایان عمر باقی خواهد ماند.

 

مفاهیم اولیه زندگی و اطلاعات و معلومات كودك در این دوره همانند بذرهایی هستند كه در ذهن كودك كاشته می‌شود و در آینده رشد‌ می‌كند و نتیجه‌ای شیرین از خود به جای می‌گذارد و در شكل‌گیری زندگی و تعیین سرنوشت وی و جامعه مؤثر خواهد بود. با این توضیح گفتگویی با یك كارشناس ارشد مشاوره داشتیم پیرامون اینكه چه مدرسه‌ای را باید برای فرزندان خود انتخاب كنیم و یك مدرسه خوب چه معیارهایی دارد.

 

محمد ثوابی مدارس ابتدایی را به چند گروه تقسیم می‌كند و می‌گوید: مدارس ابتدایى بر اساس سرمایه‌گذاری، اداره و آموزش عمومى و افراد خاص به چند نوع تقسیم مى‌شوند که عبارتند از: مدارس دولتى، مدارس استعدادهاى درخشان(سمپاد)، مدارس غیرانتفاعى و مدارس ابتدایى استثنایى.

 

وی در تعریف انواع مدارس بیان می‌كند: مدارس ابتدایی دولتی به مدارسی اطلاق مى‌شود که تمام امور آموزشى و پرورشی، مالى و ادارى آن‌ها را دولت برعهده دارد. مدارس استعدادهاى درخشان(سمپاد) براى دانش‌آموزانى که از استعداد تحصیلى زیادى برخوردار هستند، ایجاد شده است.

 

مدارس غیرانتفاعی از طریق مشارکت مردم مطابق اهداف و ضوابط و دستور العمل‌هاى وزارت آموزش و پرورش و تحت نظارت آن وزارت‌خانه تأسیس و اداره مى‌شوند. مدارس استثنایى نیز براى دانش‌آموزان نابینا و ناشنوا، نیمه‌ناشنوا، عقب‌مانده ذهنی، عقب‌مانده تحصیلى و ناسازگار تأسیس مى‌شوند.

 

ثوابی درباره مدارسی كه برای ورود دانش‌آموز آزمون برگزار می‌كند، می‌افزاید: بعضی از والدین نگران هستند چنانچه فرزندشان در این آزمون‌ها موفق نشود، آسیب جدی به او وارد ‌شود درصورتی که این طور نیست، بلکه متناسب بودن مرکز آموزشی با استعداد و توان دانش‌آموز عامل مهمی در موفقیت هر دانش‌آموز است. چنانچه انتظار مدرسه و والدین بیشتر از توانایی هوشی دانش‌آموزی باشد، مشکلات تحصیلی و رفتاری برای دانش‌آموز ایجاد می‌شود.

 

این كارشناس مرکز مشاوره اداره کل آموزش وپرورش خراسان رضوی درباره انتخاب مدرسه با توجه به سنجش کودک عنوان می‌كند: انتخاب مدرسه باتوجه به طرح سنجش اولیه هوش کودک صورت می‌گیرد که ازسوی آموزش و پرورش استثنایی استان به اجرا درمی‌آید؛ سنجش سلامت جسمانی و آمادگی تحصیلی دانش‌آموزان در هنگام ورود به دبستان در دو مرحله مقدماتی و معاینه بالینی و تخصصی ارزیابی می‌شود.

 

نوآموزانی که به ارزیابی تخصصی نیاز نداشته باشند پس از دریافت شناسنامه سلامت برای ثبت‌نام به دبستانی که تقاضا کرده‌اند معرفی می‌شوند، اما نوآموزانی که در مرحله مقدماتی مشکوک به مشکل تشخیص داده شوند پس از اجرای آزمون‌های تخصصی موردنیاز و تعیین جایگاه آموزشی به واحد آموزشی مربوطه(مدارس ابتدایى استثنایى)معرفی خواهند شد.

 

این کارشناس ارشد روان‌شناسی مشاوره به برخی از معیارهای مطرح برای مدرسه خوب اشاره می‌كند و ادامه می‌دهد: همواره این سوال برای والدین مطرح است كه چه مدرسه‌ای را برای فرزند خود انتخاب كنند؛ البته انتخاب مدرسه در دوران ابتدایی از حساسیت بیشتری برخوردار است. باید در نظر داشت كه برای پرورش افراد مفید در آینده، اجزا و عناصر مدرسه شامل مواد درسی، دانش‌آموز، معلم، وسایل آموزشی، فضا و... با یكدیگر در ارتباط‌ و مهم هستند.

 

وی توضیح می‌دهد: برای انتخاب دبستان باید از چندماه پیش شروع به شناسایی مدارس اطراف منزل و محله خود کنید و ضمن حضور در مدرسه و دیدن امکانات و وضعیت آن و ارتباط با مدیر و معاونان یا والدینی که فرزندشان در آن مدرسه تحصیل كرده است، آگاهی‌های لازم را در این‌ باره كسب كنید.

 

ثوابی در ادامه به معیارهایی اشاره می‌كند كه والدین باید به آن‌ها توجه داشته باشند:

 

۱.آموزش خوب و کادر علمی قوی
۲.رفتار مناسب معلمان و کادر مدرسه؛ به‌خصوص در پایه اول ابتدایی نقش شخص معلم بسیار پر رنگ است. معلم کلاس اول باید بتواند کودک را در گذر از دوران مهد کودک و پیش‌دبستانی به دوره دبستان همراهی کند و انگیزه او را برای یادگیری و انجام تکالیف تقویت کند. این مسئله بیش از آنچه تصور کنید در آینده تحصیلی کودک موثر است.
۳.ساعات کاری مناسب با برنامه والدین
۴.محیط شاد و توام با احترام
۵.انضباط متناسب با سن کودکان
۶.توجه به امنیت کودکان در حیاط، راه‌پله و هنگام استفاده از سرویس‌های بهداشتی

۷.توجه به مسائل مذهبی در مدرسه
۸.دولتی یا غیرانتفاعی بودن مدرسه و هزینه آن
۹.ساختمان مناسب و داشتن کلاس‌هایی با نور، تهویه و میز و صندلی مناسب
۱۰. نظافت به‌خصوص در آبخوری و دستشویی‌ها
۱۱. زیبایی حیاط، امکانات تفریحی، امکانات آزمایشگاهی و سمعی و بصری
۱۲. مشارکت کودکان در برنامه‌های جنبی مدرسه
۱۳. وجود مشاور با تجربه و متبحر در مدرسه
۱۴. داشتن وب‌سایت، مجله، روزنامه دیواری و …
۱۵.ارائه روش‌های تدریس مناسب و برگزاری دوره‌های مختلف آموزشی برای معلمان درراستای افزایش هرچه بیشتر مهارت آنان و بهبود امكانات و تجهیزات مدارس برای همگامی بیشتر با فن‌آوری عصر حاضر
۱۶. درنظر گرفتن نزدیکی مدرسه به منزل


مرکز یادگیری سایت تبیان - منبع:  سایت شهرآرا

تهیه و تنظیم: مریم فروزان کیا

مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت