ايتاليا گرفتار هوسبازي برلوسکوني
ایتالیا گرفتار هوسبازی برلوسکونی
شكست سنگین در انتخابات محلی و منطقهای در حالی نخست وزیر ایتالیا را در معرض بروز یك فاجعه قرار داده كه دیگر خبری از شعارهای وی نیست، چرا كه مردم ایتالیا از وی رویگردان شدهاند. برلسکونی پس از افتضاحات اخلاقی متعدد دیگر مورد توجه نیست و همه ی ایتالیایی ها مشکلات اخلاقی وی را می بینند.
خواست مردم برای كنارهگیری سیلویو برلوسكنی، نخست وزیر ایتالیا، بعد از آن كه وی متحمل شكست سنگین انتخاباتی شد در حالی عنوان میشود كه اكنون حتی هم حزبیهای برلوسكنی نیز میخواهند از شر وی خلاص شوند. با این حال هنوز كاملا مشخص نیست كه پیشرفت امور به چه نحوی باشد. با آنكه برلوسكنی بعد از برگزاری انتخابات علنا اظهار داشت كه شكست انتخابات به دلیل اقدامات وی نیست و گفت كه رسانههای این كشور توانستند با اقدامات نادرست خود نهایتا برنامههای خود علیه وی را علنی كنند، اما به نظر نمیرسد كه این مساله بتواند در بهبود وجههی وی كمك كند چرا كه با وجود آنكه وی اختیار چندین روزنامه و ایستگاه رادیویی و تلویزیونی را بر خلاف دیگر كشورهای اروپایی در اختیار دارد، نتوانست به پیروزی خود در انتخابات كمك كند. اكنون مخالفان خواستار استعفای برلوسكنی هستند و حتی با وجود آنكه بسیاری از اعضای دولت، جرات اعلام درخواست خود برای كنارهگیری برلوسكنی را ندارند، چنین درخواستی را دارند.
از چندی پیش که ماجرای مشکلات اخلاقی برلسکونی مطرح شد این فضا در ایتالیا ایجاد شد و زنان این کشور با برگزاری تظاهراتی در اعتراض به برلسکونی، جهانیان و مردم اروپا را متوجه این مساله در ایتالیا کردند. از سوی دیگر نیز برگزاری دادگاه برلسکونی به خاطر داشتن رابطه جنسی با روبی، دختر 17 ساله ایتالیایی بر این فضا دامن زد و محبوبیت وی را کاهش داد. از سوی دیگر برخی از فعالان رسانه ای ایتالیا با برگزاری تورهایی در سطح اروپا مشکلات اخلاقی برلسکونی و رسانه های تحت فرمان این غول رسانه ای را به مردم و اتحادیه اروپا معرفی کردند.
در جریان انتخابات اخیر نیز نخست وزیر ایتالیا و حزبش (مردم آزادی) در حالی متحمل شكست سنگین شدند كه در هفت شهر از 11 شهر بزرگ ایتالیا شكست خوردند. جیولیانو پنیراپیو، یكی از اصلیترین رقبای برلوسكنی كه از سال 1992 اداره شهر میلان را در دست دارد نیز پیروز انتخابات این شهر شد. در ناپل به عنوان یكی از شهرهای جنوب ایتالیا، كاندیدای چپها با كسب 65 درصد آرا در برابر 35 درصد رای برلوسكنی، موفق به شكست وی شد. علاوه بر این شریك ائتلافی برلوسكنی نیز در این انتخابات متحمل شكست سنگینی شد. وضعیت این حزب نیز به اندازهای اسف بار است كه اكنون ائتلاف حاكم ایتالیا از وضعیت شریك ائتلافی خود ناخشنود است.
در جریان انتخابات اخیر نیز نخست وزیر ایتالیا و حزبش (مردم آزادی) در حالی متحمل شكست سنگین شدند كه در هفت شهر از 11 شهر بزرگ ایتالیا شكست خوردند.
رقابتهای انتخاباتی اخیر نشان داد كه برلوسكنی مهمترین دستاوردهای سیاسی خود را از دست داد. وی همیشه میدانست كه چه چیزی مقبول رای دهندگان است، چه چیزی آنها را عصبانی میكند و چه چیزی آنها را خوشحال میكند. برلوسكنی بدین ترتیب توانست با كمك این شناختها دستور كاری تهیه كند. مخالفت با همجنسگرایی، بحث و جدل علیه كمونیستهای حزب معارض، تشبیه مسلمانان به كولی و اضافه كردن وعدههای بیپایه و اساس چون كم كردن مالیاتها و افزایش فرصتهای شغلی، مواردی بود كه برلوسكنی با كمك آنها توانست نظر مردم كشورش را جلب كند. این در حالی است كه مردم ایتالیا با چرخشی ناگهانی دیگر دستور كار برلوسكنی را قبول ندارند. اخیرا برلوسكنی و متحدان وی بلاتكلیف این طرف و آن طرف میرفتند، تمام هماهنگ كنندگان دولت وی استعفا كردند و طبق اظهارات وزیر دفاع ایتالیا، اكنون همه چیز مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. البته برلوسكنی نیز با وی همه عقیده است.
طبق نظرسنجیهای انجام شده در این كشور، اكنون تحلیلگران و مردم ایتالیا نه تنها از برلوسكنی و متحدان وی سیر شدهاند كه دیگر اعتمادی به كل نخبگان سیاسی این كشور ندارند. اكنون تغییرات كلی در طبقهی مدیریتی ایتالیا امری ضروری به نظر میرسد، چرا كه وضعیت اقتصادی ایتالیا، بهرغم انكار برلوسكنی در ركود كامل است. به دلیل نظام بروكراتیك حاكم بر این كشور، قیمت تولید محصولات رو به افزایش است و قابلیت رقابت تولید كنندگان ایتالیایی رو به كاهش.علاوه براین بسیاری از موسسات و نهادهای این كشور دچار ورشكستگی شدهاند و بیكاری در ایتالیا و به ویژه در بین جوانان این كشور بسیار بالاست. میزان بدهیهای این كشور نیز به حد بالایی رسیده است. تمام این موارد تاكنون روز شمار پایان كار این نخست وزیر جنجالی ایتالیا را رقم زده است. مطالعهی وضعیت دولت و كابینهی برلوسكنی نیز حاكی از آن است كه نه تنها وزیر اقتصاد كه همه وزاری كابینه ایتالیا تقریبا مخالف اقدامات وی هستند. دستور اخیر دادگاه این كشور كه در اقدامی مخالف با خواست برلوسكنی، برگزاری رفراندوم برای سیاستهای هستهای ایتالیا را صادر كرد، تنها نمونهای از اقدامات مستقل دولت برلوسكنی میباشد. به نظر میرسد كه برلوسكنی علاوه بر اقدامات پیشین دادگاه برای صدور رای علیه وی به دلیل ارتباط نامشروع با دختران كم سن و سال، باید منتظر دیگر اقدامات مقامات قضایی این كشور علیه خود باشد. تمام این موارد آینده برلسکونی و ایتالیا را متاثر کرده است و فضا را به گونه ای نامطلوب برای حاکمان این کشور رقم زده است. این روند در یونان، اسپانیا و پرتغال نیز دیده می شود که در تمامی آنها مشارکت مردم در امور سیاسی به علل مختلف کاهش یافته است و اتحادیه اروپا را در شرایطی نامطلوب قرار داده است. حال سوال اینجاست که آیا اروپا نیز در انتظار تحولات همانند تحولات خاورمیانه و شمال افریقا که از اوایل سال جاری میلادی آغاز شده است، می باشد یا خیر؟ جواب این مساله به زودی نمایان می شود.
هاتف پوررشیدی
بخش سیاست تبیان