روش عمدتا کشف کردنی است، نه تقلید کردنی
آموزشِ روش مقدم بر آموزش دانش
روش عمدتا" کشف کردني است، نه تقليد کردني
موفقيت در هر کار، با کاربرد روش درست در آن، رابطهي مستقيم دارد. ما معلمان غالبا" متن را مهم ميدانيم و توجهي به روش استفاده از آن نداريم. غافل از اين که متون متغيرند و همهي آنها را نميتوان با يک روش آموخت. اگر دانشآموزان و دانشجويان، روشها را دريابند و با چگونگي کشف و کاربرد آنها آشنا شوند، بهتر ميتوانند در يادگيري موضوعات و مهارتهاي گوناگون، خودگردان باشند و خودآموزي را در خويشتن رشد وگسترش دهند. مثلا" ميگوييم: معرفت، نيرو ميبخشد؛ معرفتي که نيروي زندگي سالم را هدف قرار دهد. از اينرو گويند: معرفت و قدرت و محبت در حکم سه زاويهي يک مثلثاند و لازم و ملزوم يکديگر. حال اين پرسش اساسي مطرح ميشود که: ((روش کسب اين سه چيست؟))
همچنين، سراسر تحصيل رسمي، همراه با مسئله است و هر درسي که مسئله نباشد يا مسئلهاي را در رابطه با زندگي دانشآموزان مطرح نکند، طبعا" جالب نخواهد بود و دانشآموزان به آموختن آن برانگيخته نخواهند شد.
حل هرگونه مسئله هم روش ويژهي خود را دارد که قواعد ناميده ميشود. بنابراين، مهم اين است که دانشآموزان روش يا قواعد را ياد بگيرند. حتما" خود ايشان اين تجربه را دارند که برنده شدن در هر بازي، به دانستن و کاربرد قواعد آن بازي بستگي دارد. متنهاي درسي نيز مشمول همين حکماند.
حتي زيستن موفق و سالم هم مستلزم آموختن يا کشف روش موفق زيستن است. زندگي همهي جانداران، شايد هم بيجانها، قواعدي يا روشي دارد. چون خلقت هدفمند است و برنامهريزي شده؛ و شايد برنامهريزي انعطافپذير. آنگاه که دانشآموزان يا دانشجويان ((روش))ها و چگونگي کشف روش را ياد بگيرند، بهترين پاداش ما معلمان در بلندمدت خواهد بود. منظور از ((روش)) (اسم مصدر رفتن) همهي تدبيرها و فعاليتهاي نظامداري است که براي رسيدن به هدف خاص يا حل مسئلهاي معين و يا برداشتن موانع انجام ميگيرد.
در واقع، راهي است که ميان مبدأ و مقصد ادامه دارد. به عبارت ديگر، مجموع تفکر يا تدبير، تصميمگيري، طراحي يا برنامهريزي، و عملکردهاي نظامداري که براي دست يافتن به هدف ويژعاي انجام ميدهيم، ((روش)) (متد) خوانده ميشود. بديهي است که هرگونه لغزش احتمالي در هر يک ازگامهاي مذکور، مانع رسيدن به هدف خواهد شد و طبعا" خواهيم گفت، روش ما درست يا دقيق نبوده است. پس کشف و انتخاب روش حل هرگونه مسئله، خصوصا" در حوزهي آموزش-پرورش، فرايندي مرکب و شبکهاي است و مستلزم مهارتهاي گوناگون که بايد آموخته شوند. منبع معتبر براي يادگيري اين مهارتها در مدرسه (ابتدايي، متوسطه، عالي) عمدتا" معلم است. از اينرو، خود معلمان بايد آن مهارتها يا روش را در مراکز تربيت معلم يا دورههاي آموزش ضمن خدمت آموخته و تمرين کافي کرده باشند. عمدهترين روشهاي آموختني/ کشف کردني که احتمالا" بايد براي ما معلمان، و به تبع ما دانشآموزان يا دانشجويان مطرح باشند، از اين قرارند:
1. چگونه آموختن که مهمتر از موضوع آموختني است.
2. مطالعهي درسهاي گوناگون
3. چگونه به کاربردن آموختهها در زندگي به منظور زيستن سالم و مؤثر
4. تشخيص و يافتن مسئلهي واقعي و برخورد با آن، و قبول اينکه هر مسئله ممکن است چندين راهحل داشته باشد.
5. دسترسي به منابع معتبر براي هر يادگيري
6. ارزيابي مطمئن اعتبار منابع يادگيري
7. پژوهشهاي علمي و تشخيص درست اين امر مهم که پژوهش مورد نظر به کدام موضوع واقعي زندگي انسان پاسخ خواهد گفت؛ چون در غير اين صورت، جز اتلاف عمر و تضييع بودجه، نتيجهي ديگري نخواهد داشت.
8. حقيقتيابي که همه پژوهشها هدفي جز اين ندارند. يعني ميخواهند به حقايقي دست يابند که تا زمان آن پژوهش يا تحقيق، ناشناخته (مجهول) ماندهاند.
9. استنباط و استدلال کلامي منطقي و مفهوم براي مخاطبان
10. انديشيدن انتقادي و خلاق يا سازنده
11. تعبير انديشهها و يافتههاي خود و بيان مؤثر آنها به جامعه
12. تهيهي گزارش قابل فهم و استناد
13. برقراري ارتباط درست با مردم
14. ارزشيابي آموختههاي خويش و دريافتن وضع پيشرفتخود
15. مطالعهي مداوم و خودگردان شدن
16. مطالعهي افکار و عقايد ديگران يا پي بردن به ديدگاههاي ايشان و اعتماد هر چند نسبي به دريافتهاي خويش
17. مقايسهي درست ديدگاهها
18. انتقاد سازنده از خود و ديگران (افکار و ديدگاههاي احتمالا" مخالف)
19. شناخت وآموختن مهارتهاي ضروري براي زندگي سالم
20. مطالعهي مؤثر سرگذشتها و تشخيص درست جنبههاي برجستهي آنها
21. الگوگيري مؤثر و فعال
معرفت و قدرت و محبت در حکم سه زاويهي يک مثلثاند و لازم و ملزوم يکديگر
22. باز و بيدار نگه داشتن ذهن خود در سراسر زندگي
23. بهرهبرداري درست از مراحل طبيعي رشد و تکامل خود
24. برخورداري از عزتنفس برتر و خودپنداري مثبت
25. تشکيل خانوادهي سالم و موفق
26. همسر بودن و والدين شدن مؤثر و موفق
27. انتخاب حرفهي مناسب
28. تفريحات سالم
29. استفادهي درست از اوقات فراغت
30. شرکت در خدمات اجتماعي و همياري با مردم
31. مديريت گروه
32. شهروند سالم و مؤثر بودن
33. درست نوشتن ودرست خواندن
34. درست يادداشت برداشتن و نگهداري يادداشتها.
منبع: رشد تکنولوژي آموزشي، آبان 1388
دکتر علي اکبر شعارينژاد