تبیان، دستیار زندگی
گسترش ورزش بدنسازی یا همان پرورش اندام در ایران، دلیل اصلی فراگیر شدن استفاده از مواد نیروزای غیرمجاز در كشور است...
بازدید : 24969
زمان تقریبی مطالعه : 4 دقیقه

عضلات بادكنكی به چه قیمتی؟!

پرورش اندام

گسترش ورزش بدنسازی یا همان پرورش اندام در ایران، دلیل اصلی فراگیر شدن استفاده از مواد نیروزای غیرمجاز در كشور است.

جوانان ایرانی با شوق داشتن اندامی تنومند، آن هم در مدتی كوتاه، به شكلی روزافزون از داروهای انرژی ‌زا، مكمل ‌های غذایی غیرمجاز و هورمون استفاده می‌ كنند و در آینده‌ای دور یا حتی نزدیك، سلامت خود و خانواده شان را به خطر می ‌اندازند.

به گفته كسانی كه از نزدیك با رشته پرورش اندام آشنایی دارند، میزان استفاده از مواد نیروزای غیرمجاز در این رشته بسیار بالا و نگران ‌كننده است، چرا كه حتی بسیاری از مبتدیان این رشته هم دست به دوپینگ می ‌زنند.

در اغلب رشته‌های ورزشی مصرف مواد انرژی ‌زا در همان ابتدای كار و پیش از آن كه ورزشكار مدت زیادی را برای فراگیری فنون و اصول آن ورزش صرف كرده باشد، كاری بی‌ نتیجه و غیرممكن است.

دلیل این گرایش را باید در هدف این افراد از ورزش جست‌ وجو كرد که داشتن اندامی به ظاهر ورزیده و عضلاتی بزرگ و خوش فرم در كوتاه ‌ترین مدت و بدون بردن رنج كافی است.

بسیاری از نوجوانان و جوانانی كه به پرورش اندام روی می ‌آورند، با همین نگرش نه تنها به استفاده بی ‌رویه از انواع پروتئین ‌ها و به قول خودشان مكمل‌های غذایی  روی می ‌آورند، بلكه استفاده از هورمون‌ ها و داروهای گوناگون برای رشد سریع عضلات را هم ضروری می ‌دانند.

هورمون و دارو در واقع برای این دسته از بدنسازان ناآگاه، جایگزین تمرین و انجام حركات  ورزشی می‌ شود.

نكته جالبی كه امروزه در باشگاه‌ های بدنسازی دیده می ‌شود، این است كه مربیان یا به ‌اصطلاح برنامه ریزان ورزشی رشته پرورش اندام، بدون این كه كمترین اطلاعاتی در مورد عوارض سلامتی مواد تجویزی خود داشته باشند، خود را متخصصین خبره‌ای می دانند كه برای هر سن و هر اندامی به سادگی نسخه می ‌نویسند.

گزارش زیر مروری دارد به عوارض نامطلوب و نابجای این مواد كه از نظرتان می‌ گذرد.

دكتر سعید واقفی، دبیر انجمن دارو سازان ایران در خصوص داروهای انرژی‌ زا می‌ گوید:

مصرف نابجای داروهای انرژی ‌زا در بین برخی از جوانان، زیاد شده است، در حالی که از عوارض آنها كاملا بی‌ اطلاع هستند.

فروش بدون نسخه داروهای انرژی‌ زا در داروخانه‌ها، غیر قانونی است و در صورت مشاهده، با فروشندگان برخورد می ‌شود.

داروهایی همچون ناندرلون كه امروزه زیاد مورد مصرف جوانان علاقمند به بدنسازی است، عوارض ناگوار و خطرناكی به ‌دنبال دارد كه از جمله آنها، عقیم شدن مردان بعد از گذشت 5 سال از مصرف این قبیل داروهای انرژی ‌زاست.

80 درصد داروهای انرژی ‌زای آزاد، تقلبی هستند

دكتر مجید ابهری، متخصص علوم رفتاری و آسیب شناس اجتماعی معتقد است:

مواد انرژی زا در پرورش اندام

بر اساس تحقیقات انجام شده 80 درصد داروهای انرژی‌ زا در بازار آزاد تقلبی است. از آنجا كه متولی مشخص و ضوابط خاصی بر ورود و توزیع داروهایی مانند داروهای انرژی‌ زا برای بدن ‌سازی‌ و تقویت جنسی به شكل قرص و آمپول وجود ندارد، به همین دلیل سوداگران و فرصت طلبان از این وضعیت سوء استفاده كرده و با عرضه داروهای تقلبی با جان افراد بازی می ‌كنند.

جوانان باید بدانند انرژی ‌ای كه به‌ وسیله آمپول و یا قرص ایجاد می‌ شود و اندامی كه به وسیله این گونه مواد شكل می‌ گیرد چنان چه در چارچوب‌های مجاز نباشد، قابل دوام نبوده و موجب بروز بیماری ‌های جسمی، عصبی و روحی می ‌شود.

با این حال هر روز به تعداد كسانی كه برای رشد عضلات شان عجله دارند و به مصرف دارو می ‌پردازند، افزوده می‌ شود تا جایی كه به گفته آگاهان حتی نوجوانان 12 تا 13 ساله هم به این گروه مصرف ‌كنندگان پیوسته‌اند.

از سوی دیگر حضور تعداد زیادی افراد سود جو كه فقط به فكر پر كردن جیب خودشان هستند، به این مشکل دامن می ‌زند.

در مطلب بعدی انواع داروهایی را که توسط ورزشكاران مورد استفاده نابجا قرار می‌ گیرند، برای شما معرفی خواهیم کرد.

ادامه دارد...

مریم غفاری – همشهری

* مطالب مرتبط:

هشدار FDA در مورد TRIAC

نوشابه های انرژی زا اعتیادآورند؟

هشدار به جوانان ورزشکار

دوپینگ و اثرات مضر آن در سلامتی ورزشکاران

شیوه کاهش وزن در ورزشکاران

رژیم‌های بدنسازی، مفید یا مضر؟

داروهای نیروزا و دام اعتیاد ورزشکاران

مصرف مکمل غذایی با تجویز پزشک در ورزشکاران

مصرف قرص های ویتامینی در ورزشکاران

نقش پروتئین ها در رژیم غذایی ورزشكاران

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
14 نظر - 0 پاسخ
UserName
عدد زیر را وارد کنید
کد تایید
نظرات کاربران ( انتشاریافته:14 ,در حال بررسی :0 )
ناشناسناشناس‎1394/10/21‎-‎11:03

سلام
من ۱۵ سالمه و ۳ ساله که دارم بدنسازی کار میکنم و ۲ ساله که مکمل استفاده میکنم اما هیچ کودوم از این مشکلاتی که گفتین برام به وجود نیومده

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
ناشناسناشناس‎1394/07/09‎-‎15:47

اقا حالا ما چیکار کنیم؟؟؟؟؟؟؟؟یکی میگه خوبه یکی میگه بده؟من تازه شروع کردم بدنسازی میرم و تا حالا لب ب مکمل نزدم. من برام زیبایی اندام مهمه ولی اولویت برام زندگی طولانی وسالم هستش.لطفا چنتا مکمل اورجینال معرفی کنید از شرکت های معتبر ک (تقلبی) نباشه.ممنون

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
ناشناسناشناس‎1393/11/10‎-‎13:23

اقا علی عزیز این گفته شما متاسفانه روی دلیل علمی گفته نشده بنده فردی 50ساله هستم که از سن زیر 15سال ورزش پرورش اندام انجام داده ام 90کیلو وزن دارم با استیل بدنی متناسب و عضلاتی خوش ترکیب ولی در دوران ورزشی خود هیچگونه دارو خوراکی وتزریقی استفاده نکرده ام هو ورزشی های ما که از دارو در ان زمان استفاده کردند متاسفانه بیشتر در سن 40 سالگی بر اثر عوارض همان داروها فوت کردند بعضی ها هم به بیماریهای بسیاری دچار شدند دوره قهرمانی خیلی زود میگذرد شما در فکر سلامتی برای عمری زندگی طولانی باشید به گفته های پزشکان محترم توجه کنید چون انان دارای دانش وتخصص وتجربه هستند با سلامتی وزندگی خود بازی نکنید و بدانید جوانی زود گذراست

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
مسیح مسیح ‎1391/08/10‎-‎08:55

اقایون بابا نگید این حرفا رو من از سال 86 تو این رشته فعالت دارم 4تا مقام دارم بدنسازی بدون مکمل مثل شنا بدون ابه و کسی که می خواد این ورزشو بکنه حتمی باید استفاده داشته باشه ولی به مقدار اندازه تا بتونه بدنی رو فرم و قشنگ داشته باشه

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
ali ali ‎1391/07/10‎-‎21:56

سلام خسته نباشید .من خودم حدود 5 ساله توی این رشته ی ورزشی فعالیت دارم . حرفاتون نسبتا درسته. ولی اینم بهتون بگم که شماها ازاین رشته یه ورزش پر خطر ساختین. میدونین این رشته چقد واسه سلامتی مهمه؟ اگه بحث مکمل باشه خود وزارت بهداشت داره تایید میکنه. هنوز دکترای ایران در اون حدی نیستن که بفهمن مکمل چیه ؟ آخه یه حرفای میزنن که ادمو خنده میگیره .

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
ناشناسناشناس‎1390/04/12‎-‎15:20

عالیه مخصوصا برای نوجوانان

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
metalica metalica ‎1389/05/25‎-‎19:22

مطالب خیلی خوب بود

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
mostaan mostaan ‎1389/05/14‎-‎17:53

بسیار آموزنده و مفید بود و فکر می کنم اگه استفاده از مکمل های غذایی بی رویه باشه دیگه نمی شه اسمشو گذاشت مکمل...من خودم کارشناس نیستم ولی فکر می کنم وزارت بهداشت مجوز خیلی از داروها رو صادر می کنه اما به این معنی نیست که هر کس هر دارویی خواست با هر میزانش بره مصرف کنه!

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
ناشناسناشناس‎1389/05/10‎-‎22:40

متوجه نشدم شما گفتید عده ای از جوانان با استفاده بی رویه از پروتیین و (به قول خودشان مکمل غذایی)...منظور از به قول خودشان مکمل غذایی چیست؟ این یعنی پروتیین مکمل غذایی نیست؟

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
مربی مربی ‎1389/04/31‎-‎13:24

سلام با عرض ادب و خسته نباشی> مطالب شما کاملا درست ولی من می گم وقتی وزارت بهداشت ایران خودش مجوز این مکملا رو صادر می کنه و هتی پرورش اندام کارای بزرگم از این جور مکمل ها استفاده می کنن چه ظرری داره من هم خودم و هم شاگردانم 25 سال بییشتر دارم از این مکملها استفاده می کنم تا حالا هیج زیان به خودم و شاگردام نرسیده برای همین میگن مکمل غذای چون باید با تغذیه سالم باشه جنسش هم که اصل باشه هیچ مشکلی به هم نمی زنه شما جای که بد این مکمل ها بگی باید بگی از استروئید استفاده نکنین چون استروئید خطر داره نه مکمل های مجاز <ممنون خوشحال شدم

پاسخ کاربران به این نظر

پاسخ
بیشتر