محاسبات ابری در هوای صاف اینترنت(1)

به راستي Cloud Computing چيست؟ چه مزايايي دارد و مناسب چه كساني است؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

محاسبات ابري در هواي صاف اينترنت(1)

 

ابر، تصويري است انتزاعي از شبكه‌اي عظيم؛ توده‌اي كه حجم آن مشخص نيست، نمي‌دانيم از چه ميزان  منابع پردازشي تشكيل شده. ابعاد زماني و مكاني يكايك اجزاي آن نيز دانسته نيست، نمي‌دانيم سخت‌افزار‌ها و نرم‌افزارها كجاي اين توده قرار دارند، اما آن‌چه را كه  عرضه مي‌كند، مي‌شناسيم.

درست مثل برق! شما براي اينکه از وسايل و تجهيزات برقي در خانه يا محل کارتان استفاده کنيد لازم نيست يک ژنراتور يا کارخانه برق در خانه‌تان داشته باشيد، بلکه به ازاي هزينه مشخصي برق را اجاره مي‌کنيد. حالا اگر مصارف برقي شما بيشتر و متفاوت‌‌تر باشند مثلاً‌ مي‌رويد و از خدمات برق صنعتي استفاده مي‌کنيد.

در محاسبات ابري هم شرکت‌ها و سازمان‌ها و افراد ديگر براي نرم‌افزار، سخت‌افزار يا شبکه پولي پرداخت نمي‌کنند، بلکه توان محاسباتي و سرويس‌هاي نرم‌افزاري مورد نيازشان را خريداري مي‌کنند. اين ايده در واقع صرفه‌جويي بزرگ و بهره‌وري زيادي در منابع IT  را به همراه خواهد داشت.

بدين ترتيب کافي است وسيله شما (پي‌سي، موبايل، تلويزيون، حتي يخچال!) يک رابط نرم‌افزاري (مرورگر) براي استفاده از سرويس‌هاي آنلاين و يک دسترسي به اينترنت داشته باشد،‌ خواهيد ديد که قادر هستيد به راحتي از توان محاسباتي براي انجام کارهاي ديجيتالي خود بهره بگيريد.

 

در چنين شرايطي مساله ديگر اين نيست که از راه دور لامپ‌هاي منزلتان را روشن و خاموش کنيد، ساعت ديجيتال شما که با يک ارتباط بي‌سيم به شبکه متصل است مي‌تواند خودش را با نرم‌افزار قرار ملاقات‌هاي شما روي سرور سيستم عامل وبي‌تان هماهنگ کند تا به خاطر خواب ماندن قرارتان را از دست ندهيد!
 

Cloud Computing به شما اجازه مي دهد به تمام برنامه هاي کاربردي و اسناد خود، از هر جايي از دنيا دسترسي پيدا کنيد و شما را از گرفتاري هاي استفاده از کامپيوترهاي دسک تاپ رهايي مي بخشد و به شما کمک مي کند با ديگران همکاري کنيد. اما Cloud Computing براي همه مناسب نيست و نقاط قوت و ضعف متعددي دارد . ما، دراين مقاله به کاربراني که مي توانند از مزايايي Cloud Computing استفاده کنند و همچنين کاربراني که نيازي به استفاده از اين گرايش جديد ندارند، اشاره مي کنيم. Cloud Computing، يک تغيير بسيار عمده را در چگونگي ذخيره سازي اطلاعات و اجراي برنامه هاي کاربردي به وجود آورده است. به جاي قرار گرفتن برنامه هاي کاربردي و داده ها بر روي يک کامپيوتر شخصي منفرد، همه چيز بر روي ابر يا Cloud که مجموعه اي متشکل از چندين کامپيوتر و سرور است که از طريق اينترنت به آن ها دسترسي مي يابيم ميزباني مي شود.

اين نوع Computing مبتني بر وب، شما را از گرفتاري هاي مرتبط با استفاده از کامپيوترهاي دسک تاپ رهايي مي بخشد و اشکال جديدي از همکاري گروهي را پيش روي شما باز مي کند. اما عليرغم جذابيت اين گرايش جديد، Cloud Computing به درد همه کاربران نمي خورد. اجازه دهيد ببينيم کاربران متوسط و end user چه مزايايي از به کار گيري Cloud Computing کسب مي کنند و چرا برخي از کاربران نهايي بايد از استفاده از برنامه هاي کاربردي مبتني بر وب، لااقل براي الان، پرهيز کنند.

مزايا و نقاط قوت Cloud Computing

 

خوب، ما کارمان را با بيان مزاياي متعددي که توسط Cloud Computing ارائه مي شود آغاز مي کنيم. وقتي شما به سمت استفاده از ابر مي رويد، به چيزهاي زير دست پيدا مي کنيد:

 

هزينه هاي کامپيوتري کم تر: شما براي اجراي برنامه هاي کاربردي مبتني بر وب، نيازي به استفاده از يک کامپيوتر قدرتمند و گران قيمت نداريد. از آن جائي که برنامه هاي کاربردي بر روي ابر اجرا مي شوند، نه بر روي يک پي سي دسکتاپ، پي سي دسکتاپ شما نيازي به توان پردازشي زياد يا فضاي ديسک سخت که نرم افزارهاي دسکتاپ محتاج آن هستند ندارد. وقتي شما يک برنامه کاربردي تحت وب را اجرا مي کنيد، پي سي شما مي تواند ارزان تر، با يک ديسک سخت کوچک تر، با حافظه کم تر و داراي پردازنده کارآمدتر باشد. در واقع، پي سي شما در اين سناريو حتي نيازي به يک درايو CD يا DVD هم ندارد زيرا هيچ نوع برنامه نرم افزاري بار نمي شود و هيچ سندي نياز به ذخيره شدن بر روي کامپيوتر ندارد.

کارآيي توسعه يافته: با وجود برنامه هاي کم تري که منابع کامپيوترشما، خصوصا حافظه آن را به خود اختصاص مي دهند، شما شاهد کارآيي بهتر پي سي خود هستيد. به عبارت ديگر کامپيوترهاي يک سيستم Cloud Computing، سريع تر بوت و راه اندازي مي شوند زيرا آن ها داراي فرآيندها و برنامه هاي کم تري هستند که به حافظه بار مي شود.

 

هزينه هاي نرم افزاري کم تر: به جاي خريد برنامه هاي نرم افزاري گران قيمت براي هر پي سي، شما مي توانيد تمام نيازهاي خود را به صورت رايگان برطرف کنيد. بله درست است، اغلب برنامه هاي کامپويتري Cloud Computing که امروزه عرضه مي شوند، نظير Google Docs، کاملاً رايگان هستند. اين، بسيار بهتر از پرداخت 200 دلار يا بيشتر براي خريد برنامه office مايکروسافت است که اين موضوع به تنهايي مي تواند يک دليل قوي براي سوئيچ کردن به Cloud Computing محسوب شود.

 

ارتقاي نرم افزاري سريع و  دائم: يکي ديگر از مزاياي مربوط به نرم افزار در  Cloud Computingاين است که شما ديگر نيازي به Update کردن نرم افزارها و يا اجبار به استفاده از نرم افزارهاي قديمي، به دليل هزينه زياد ارتقاي آن ها نداريد. وقتي برنامه هاي کاربردي، مبتني بر وب باشند، ارتقاها به صورت اتوماتيک رخ مي دهد و دفعه بعد که شما به ابر، Login کنيد به نرم افزار اعمال مي شوند. وقتي شما به يک برنامه کاربردي مبتني بر وب دسترسي پيدا مي کنيد، بدون نياز به پرداخت پول براي دانلود يا ارتقاي نرم افزار، از آخرين نسخه آن بهره مند مي شويد.

 

سازگاري بيشتر فرمت اسناد: نيازي نيست که شما نگران مسئه سازگاري اسنادي که بر روي کامپويتر خود ايجاد مي کنيد با ساير سيستم عامل ها يا ساير برنامه هاي کاربردي ديگران باشيد. در دنيايي که اسناد 2007Word نمي تواند بر روي کامپيوتري که 2003Word را اجرا مي کند باز شوند، تمام اسنادي که با استفاده از برنامه هاي کاربردي مبتني بر وب ايجاد مي شوند مي تواند توسط ساير کاربراني که به آن برنامه کاربردي دسترسي دارند خوانده شوند. وقتي همه کاربران اسناد و برنامه هاي کاربردي خود را بر روي ابر به اشتراک مي گذارند، هيچ نوع ناسازگاري بين فرمت ها به وجود نخواهد آمد.

 

ظرفيت نامحدود ذخيره سازي: Cloud Computing ظرفي نامحدودي براي ذخيره سازي در اختيار شما قرار مي دهد. ديسک سخت 200 گيگابايتي فعلي کامپيوتر دسک تاپ شما در مقايسه با صدها پتابايت (يک ميليون گيگابايت) که از طريق ابر در دسترس شما قرار مي گيرد اصلا چيزي به حساب نمي آيد. شما هر چيزي را که نياز به ذخيره کردن آن داشته باشيد مي توانيد ذخيره کنيد.

 

قابليت اطمينان بيشتر به داده: برخلاف Desktop Computing، که در آن يک ديسک سخت مي تواند crash کند و تمام داده هاي ارزشمند شما را از بين ببرد، کامپيوتري که بر روي ابر crash کند نمي تواند بر داده هاي شما تاثير بگذارد. اين همچنين بدان معنا است که اگر کامپيوترهاي شخصي شما نيز crash کنند، تمام داده ها هنوز هم آن جا و برروي ابر وجود دادند و کماکان در دسترس شما هستند. در دنيايي که تنها تعداد اندکي از کاربران به طور مرتب و منظم از داده هاي مهم و حساس خود نسخه پشتيبان تهيه مي کنند، Cloud Computing حرف آخر در زمينه محافظت از داده ها به شمار مي رود.

 

دسترسي جهاني به اسناد: آيا تا به حال کارهاي مهم خود را از محيط کار به منزل برده ايد؟ و يا تاکنون به همراه بردن يک يا چند فايل مهم را فراموش کرده ايد؟ اين موضوع در Cloud Computing رخ نمي دهد زيرا شما اسناد و فايل هاي مهم  خود را همراهتان حمل نمي کنيد. در عوض، اين اسناد و فايل ها بر روي ابر مي مانند و شما مي توانيد از هرجايي که يک کامپيوتر و اتصال اينترنتي وجود داشت باشد به آن دسترسي پيدا کنيد. شما در هر کجا که باشيد به سرعت مي توانيد به اسناد خود دسترسي پيدا کنيد و به همين دليل، نيازي به همراه داشتن آن ها نخواهيد داشت.

 

در اختيار داشتن آخرين و جديدترين نسخه: يکي ديگر از مزاياي مرتبط با اسناد در Cloud Computing اين است که وقتي شما يک سند را در خانه تان اديت مي کنيد، اين نسخه اديت شده همان چيزي است که وقتي در محل کار خود به آن دسترسي مي يابيد مشاهده مي کنيد. ابر همواره، آخرين نسخه از اسناد شما را ميزباني مي کند و تا وقتي شما به اينترنتت و ابر متصل باشيد، هيچ گاه در معرض خطر استفاده از يک نسخه تاريخ گذشته نخواهيد بود.

همکاري گروهي ساده تر: به اشتراک گذاشتن اسناد، شما را مستقيما به همکاري بر روي اسناد رهنمون مي شود. براي بسياري از کاربران، اين يکي از مهم ترين مزاياي استفاده از Cloud Computing محسوب مي شود زيرا چندين کاربر به طور همزمان مي توانند برروي اسناد و پروژه ها کار کنند، به دليل اين که اسناد بر روي ابر ميزباني مي شوند، نه بر روي کامپيوترهاي منفرد، همه چيزي که شما نياز داريد يک کامپيوتر با قابليت دسترسي به اينترنت است.

 

مستقل از سخت افزار: در نهايت، در اين جا به آخرين و بهترين مزيت Cloud Computing اشاره مي کنيم. شما ديگر مجبور نيستيد به يک شبکه يا يک کامپيوتر خاص محدود باشيد. کافي است کامپيوتر خود را تغيير دهيد تا ببينيد برنامه هاي کاربردي و اسناد شما کماکان و به همان شکل قبلي، بر روي ابر در اختيار شما هستند. حتي اگر از ابزار پرتابل نيز استفاده کنيد، باز هم اسناد به همان شکل در اختيار شما هستند. ديگر نيازي به خريد يک نسخه خاص از يک برنامه براي يک وسيله خاص، يا ذخيره کردن اسناد با يک فرمت مبتني بر يک ابزار ويژه نداريد. فرقي نمي کند که شما از چه نوع سخت افزاري استفاده مي کنيد زيرا اسناد و برنامه هاي کاربردي شما در همه حال به يک شکل هستند.

 

در مقاله بعدي به نقاط ضعف محاسبات ابري اشاره مي کنيم...

 

 

برگرفته از : بزرگراه رايانه

تنظيم براي تبيان: فاطمه مجدآبادي

مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت