«ساعت شنی»، سریالی كه ضرغامی را به پاسخگویی واداشت

سریال «ساعت شنی» در سكوت خبری ساخته شد، اما پس از آغاز پخش با حرف و حدیث‌های بسیار همراه بود. این سریال كه با احتساب تكرار قسمت‌های ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

«ساعت شنی»، سریالی كه ضرغامی را به پاسخگویی واداشت

مروری بر كارنامه مختومه یك سریال؛

سریال «ساعت شنی» در سكوت خبری ساخته شد، اما پس از آغاز پخش با حرف و حدیث‌های بسیار همراه بود. این سریال كه با احتساب تكرار قسمت‌های شب قبل، هر روز از شبكه اول سیما پخش می‌شد، پس از چند هفته، تنها به صورت هفتگی(شنبه‌ها) به روی آنتن رفت و تكرار بسیاری از قسمتهای آن هم حذف شد.

شبكه اول سیما كه با پخش سریال «ساعت شنی»، برای نخستین بار مجموعه‌ای تلویزیونی را سه بار در هفته به روی آنتن برد، بنا بر اظهارات مخاطبان تلویزیونی در این سیاست جدید اتخاذ شده، توانست موفق باشد. با این حال این سریال یك هفته قبل از ماه محرم و آغاز پخش سریال مناسبتی شبكه‌ی اول(ستاره سهیل)، به صورت هفتگی (شنبه‌ شبها) به روی آنتن رفت؛ با اتخاذ چنین سیاستی، سریال «ساعت شنی» باز هم در پخش با مشكل مواجه شد، به نحوی كه شاهد پخش قسمتی از این سریال در روزی به غیر از زمان اعلام شده (یكشنبه اول بهمن ماه) بودیم و آخرین قسمت آن هم دوشنبه (8 بهمن ماه) به روی آنتن رفت. سریال «ساعت شنی» در قسمتهای پایانی همچنین با افزایش زمان هر قسمت همراه بود، به نحوی كه برخی قسمتهای این مجموعه حتی بیش از یك ساعت به طول انجامید.

سریال «ساعت شنی» بهرام بهرامیان كه در آستانه پخش مشخص شد به موضوعی جدید همچون «رحم اجاره‌ای» می‌پردازد، از همان ابتدا مخاطب را متوجه ساخت كه با كاری متفاوت و خوش ساخت طرف است. همچنین حضور بازیگران حرفه‌ای و نام‌آشنایی چون رویا نونهالی، داریوش ارجمند، بیژن امكانیان، آزیتا حاجیان، شهره لرستانی، رویا تیموریان و نسرین مقانلو دركنار بازیگران جوانی همچون مهرآوه شریفی‌نیا، پوریا پورسرخ، سام درخشانی، كمند امیرسلیمانی و كوروش تهامی هر بیننده‌ای را مشتاق تماشا می‌ساخت.

بهرام بهرامیان از همان بدو ساخت «ساعت شنی» تا كنون تمایلی به مصاحبه نشان نداده و تنها گفت‌وگوی او با ایسنا به اواخر مهرماه امسال برمی‌گردد كه در همان زمان و بعدها در تیتراژ اعلام كرد كه تماشای این سریال برای افراد زیر 16 سال توصیه نمی‌شود.

سریال «ساعت شنی» پس از پخش چند قسمت به تدریج با اعتراضاتی جسته و گریخته از جمله اعتراض نیروی انتظامی همراه شد؛ و سرانجام نخستین اعتراض رسمی از طریق رئیس شورای نظارت بر سازمان صدا و سیما و با نامه‌ای به عزت‌الله ضرغامی اعلام شد.

حسین مظفر در این نامه اعلام كرده بود كه سریال بهرامیان دارای بد آموزی و تاثیر نامطلوب بر خانواده‌ها و به ویژه افراد کم سن و سال است.

سه روز پس از اعتراض رسمی نماینده تهران، شبكه‌ی اول سیما هشتم دی ماه و در یك اقدام اعلام نشده، به جای پخش سریال «ساعت شنی» در قالب برنامه‌ای به آسیب‌شناسی اجتماعی و روانی این مجموعه با حضور دكتر رضا پورحسین (روانشناس و مدیر شبكه چهار سیما) به همراه دكتر امیدوار رضایی (عضو كمیسیون بهداشت و سلامت مجلس شورای اسلامی) پرداخت.

در این برنامه دكتر پورحسین اعلام كرد كه سطح سواد بصری جامعه ما پایین است و باید با صبر و تحمل بیشتر چنین مجموعه‌هایی را به تماشا نشست. رضایی هم در عین حال كه به برخی اشكالات این سریال در طرح موضوع رحم اجاره‌ای اشاره می‌كرد، بر این نكته تاكید داشت كه رسانه باید با جسارت و عقلانیت به معضلات اجتماعی بپردازد.

سریال «ساعت شنی» در زمان پخش موافقانی هم داشت كه از آن جمله می‌توان به خود رئیس سازمان صداوسیما اشاره كرد. عزت‌الله ضرغامی پس از پخش برنامه «یك بررسی» حمایت خود را از سریال «ساعت شنی» اعلام و خاطرنشان كرد كه سریال «ساعت شنی» بدون هیچ تغییری از صداوسیما پخش می‌شود.

او سرانجام چندی پس از این گفت‌وگو همراه با معاون پارلمانی سازمان صداوسیما، رئیس شبكه‌ دو و كارگردان سریال، در كمیسیون فرهنگی مجلس حاضر شدند و به پرسش‌های نمایندگان درباره این سریال و نیز برخی بحث‌های فرهنگی-هنری دیگر، پاسخ گفتند.

حضور ضرغامی در مجلس با دعوت نمایندگان صورت گرفته بود، به نحوی كه عماد افروغ، رئیس كمیسیون فرهنگی درباره علت این نشست، گفت: اعضای كمیسیون فرهنگی به استناد برخی از گزارش‌ها، نظریات و نقدهایی در خصوص این سریال، از آقای ضرغامی دعوت كردند تا برای گفت‌وگو به مجلس بیایند و وی نیز این دعوت را پذیرفت.

«ساعت شنی» در بین روانشناسان و جامعه‌شناسان نیز طرفداران بسیار داشت؛ به نحوی كه بسیاری از آنان اعلام كردند، پرداختن به معضلات اجتماعی بسیار بهتر از سرپوش گذاشتن بر آنها است.

و اما آنچه مسلم است به رغم سكوت عوامل سازنده از جمله كارگردان و تهیه‌كننده نسبت به حذف برخی صحنه‌ها و تغییر زمان پخش، برخی نیز دهان به اعتراض گشوده و حداقل نگرانی خود را ابراز كردند.

احمد رفیع‌زاده، نویسنده «ساعت شنی» از جمله این افراد بود كه به شدت نسبت به سرنوشت شخصیت‌هایی كه خلق كرده‌بود، ابراز نگرانی كرد.

نسرین مقانلو، بازیگر نقش «مینا» در سریال «ساعت شنی» نیز آرزو كرد كه این مجموعه تلویزیونی می‌توانست تمام و كمال از تلویزیون پخش شود؛چراكه در آن صورت مسوولان و روانشناسان می‌توانستند راه‌حلی برای این معضلات اجتماعی پیدا كنند.

ژاله علو درباره نقدهای مطرح شده درباره «ساعت شنی» معتقد بود:همواره تولید و پخش کار نو، با نقد‌های بسیار همراه است.

سریال «ساعت شنی» دوشنبه این هفته به پایان رسید تا كارنامه یك سریال دیگر برای سازمان صدا و سیما مختومه اعلام شود؛ اما مهمتر از آنچه بر این سریال گذشت و در این سریال مطرح شد، باز شدن راهی برای طرح معضلات اجتماعی در رسانه ملی است؛ رسانه‌ای كه در كنار طرح این معضلات و سیاهی‌ها، امیدبخشی به مخاطب و اطلاع رسانی را نیز برایش متصور می‌شوند.

منبع : ایسنا

 

مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت