ضرورت زندگی در دنیای امروز
3 ضلع سواد رسانهای +اینفوگرافی
کشورهایی همچون فرانسه و انگلیس، سالها پیش بر ضرورت و لزوم آموزش سواد رسانهای پی برده و برای آن واحد درسی تخصصی در نظر گرفتند تا از گرفتار شدن افراد در دام رسانهها جلوگیری کنند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ :
دوشنبه 1397/10/10
"دکتر یونس شکرخواه" سواد رسانهای (Media Literacy) را نوعی درک متکی بر مهارت تعریف میکند که براساس آن میتوان انواع رسانهها و تولیدات آنها را شناخت و حقیقت را از غیر آن تمییز داد.
سواد رسانهای امری نیست که افراد، به تنهایی و در کوتاه مدت کسب کنند، بلکه الزامی است که مدارس، دانشگاهها و آموزشگاههای مختلف در دورههای متفاوت و بنا به اقتضای سن افراد، تدریجا و در قالبهای آموزشی هدفمند و کاربردی آموزش دهند.
رسانهها، اصلیترین منبع تولید خبر در سراسر جهان محسوب میشوند و انتظار میرود که جز حقیقت را منتشر نکنند اما هرگز چنین نبوده و طی دهههای گذشته و تبدیل شدن رسانهها به ابزاری برای قدرتنمایی دولتها، این روند سیر صعودی به خود گرفته است. تاجایی که امروزه، بسیاری از رسانهها تنها در خدمت افرادی خاص بوده و اخبار را در جهتی مشخص تحریف میکنند تا اهداف از پیش تعیین شده محقق گردد! بنابراین، هیچ تضمینی وجود ندارد که خروجی یک رسانه، الزاما حقیقت باشد.
بیشتر بخوانید
بیسوادان رسانهای!جاسوسی زیر پنجهی بلک واتر! +فیلماز "فیک نیوز" چه میدانید؟ +اینفوگرافی
ضرورت سواد رسانهای
در دنیایی که همگان برای بهقدرت رسیدن و افزایش سطح قدرت و سلطهی خود، دست به هر ابزاری میزنند و "هدف وسیله را توجیه میکند!" ، باید بر ضرورت تجهیز عموم مردم به سواد رسانهای توجه داشت. در این میان باید متذکر شد که سواد رسانهای، 3 ضلع اصلی دارد که عبارتند از:1- ارتقای آگاهی نسبت به حقایق جامعه و افزایش اطلاعات نسبت به وقایع پیرامون (افزایش مصرف رسانهای)
2- آموزش مهارتهای مطالعه ( نگاه و موضع انتقادی به محتوای رسانهها)
3- واکاوی، تجزیه و تحلیل پشت پردهی اخبار رسانهها (نقش دستاندرکاران و مالکان رسانهها)
باید توجه داشت که تواناییهای مذکور امری نیست که افراد، به تنهایی و در کوتاه مدت کسب کنند، بلکه الزامی است که مدارس، دانشگاهها و آموزشگاههای مختلف در دورههای متفاوت و بنا به اقتضای سن افراد، تدریجا و در قالبهای آموزشی هدفمند و کاربردی آموزش دهند.
یونسکو در سال 2001 پیمایشی با هدف ارزیابی وضعیت سواد رسانهای، در ۵۲ کشور مختلف جهان و با جامعهی آماری اساتید و معلمان، سیاستگزاران و فعالان رسانهای انجام شد. نتیجه آن، نشاندهندههی وضعیت متناقضی بود.
رسانهها، اصلیترین منبع تولید خبر در سراسر جهان محسوب میشوند و انتظار میرود که جز حقیقت را منتشر نکنند اما هرگز چنین نبوده و طی دهههای گذشته و تبدیل شدن رسانهها به ابزاری برای قدرتنمایی دولتها، این روند سیر صعودی به خود گرفته است.
باتوجه به ضرورت اشاعهی سواد رسانهای در ایران، مطلوب است که مسئولین مربوطه با گنجاندن این سواد در قالب دروس تخصصی نهادهای آموزشی، به آموزش چگونگی استفاده از تکنولوژی و ابزارهای نوین ارتباطی پرداخته تا ضمن همقدم شدن با پیشرفتهای جهانی، در پیچ و خم آن گم نشده و به بهترین نحو از این ابزار استفاده کنیم.
مطالب مرتبط مجموعه : ارتباطات بین الملل
آخرین مطالب سایت