برجسته نماها (بخش اول)
برجسته نماها (بخش اول)
با دانستن مرکز نوری، می توان تصویر شی را بر شبکیه چشم به سهولت به دست آورد.
در مطلب قبل با چشم انسان و قسمت های مختلف آن آشنا شده اید، حال در مورد دید دو چشمی بیشتر صحبت می کینم.
برای آگاهی از جای هر شیء باید فاصله یا عمق آن را معلوم کنیم. هرچند ادراک عمق (فاصله) شیء کار آسانی بهنظر میآید، با این حال توانائی مهمی است که توسط ساختار فیزیکی چشمهای آدمی حاصل شده است.
نشانههای عمق (فاصله)
شبکیه که نقطهٔ آغاز بینائی است سطحی دوبعدی دارد. به این ترتیب، تصویری که روی شبکیه تشکیل میشود مسطح است و بههیچ وجه عمق ندارد. با توجه به این امر، بسیاری از پژوهندگان ادراک (دانشمندان و همچنین هنرمندان) مفهوم نشانههای فاصله را پیش کشیدهاند، که عبارت است از برخی نشانههای دوبعدی که بیننده به کمک آنها فاصله را در جهان سه بعدی استنباط میکند. چندین نشانهٔ فاصله وجود دارد که با هم ترکیب میشوند و فاصلهٔ ادارکی را تعیین میکنند. این نشانهها را به نشانههای یکچشمی و دو چشمی (برحسب در کار بودن یک یا هر دو چشم) تقسیم میکنند. با استفاده از نشانههای یکچشمی، یعنی حتی با یک چشم نیز میتوان عمق را بهخوبی ادراک کرد.
دید دو چشمی و احساس عمق (برجسته نماها)
یک چشم طرف راست را کمی بهتر می بیند، در حالی که چشم دیگر طرف چپ شی را بهتر می بیند. این اختلاف در وقتی که شی تختی (مانند عکس) را مشاهده می کنیم خیلی ناچیز است، ولی موقع مشاهده اشیای سه بعدی زیاد می شود. تحریکات نوری در هر چشم با هوشیاری ما در تصویر دیداری واحدی با هم ترکیب می شوند که در آن ویژگی های طبیعت فضایی شی مشاهده شده بازتاب دارند.
در کوشش برای بررسی یک شی، ما چشم ها را چنان می چرخانیم که محورهای نوری آنها در شی یکدیگر را قطع کنند و (شکل 1) به خاطر تحرک زیاد چشم ها، آنها را به سرعت و به طور پی در پی بر نقاط مختلف شی می اندازیم. در این فرایند، فاصله اشیای مورد بررسی را می توان حدس زد و این فاصله ها را با هم مقایسه کرد. این براورد تصوری از حدود عمق فضا (تجسم فضایی)، و راجع به توزیع فضایی جزئیات شی مورد بررسی به دست می دهد، یا به عبارت دیگر، دید برجسته را میسر می سازد.
شکل 1: بررسی شی با دو چشم این امکان را فراهم می آورد که فاصله تا شی بر آورد شود.
شکل زاویه آلفا بسیار بزرگ تر از واقع امر می باشد که اشیای گسترده را بررسی می کنیم.
برجسته نماها (بخش دوم)
منبع : http://www.aftabir.com
مرکز یادگیری سایت تبیان، مرجان سلیمانیان