45 عامل پنهان چاقی (قسمت سوم)

در قسمت اول و دوم این مطلب دلایلی غیر از پرخوری و بی تحرکی که در افزایش وزن و ابتلا به چاقی دخالت دارند عنوان شد. در این قسمت هم به دیگر علل آن می پردازیم؛ لطفاً با ما همراه باشید.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

45 عامل پنهان چاقی (قسمت سوم)

در قسمت اول و دوم این مطلب دلایلی غیر از پرخوری و بی تحرکی که در افزایش وزن و ابتلا به چاقی دخالت دارند عنوان شد. در این قسمت هم به دیگر علل آن می پردازیم؛ لطفاً با ما همراه باشید.

فاطمه مهدی پور - بخش تغذیه و آشپزی تبیان

تند غذا خوردن

آیا جزو افرادی هستید که در صورت گرسنگی هر آنچه دم دستتان هست را با سرعت تمام می خورید؟ و آیا جزو افرادی هستید که همیشه ی خدا عجله دارید و در یک چشم برهم زدن غذایتان را می خورید و به سر کارتان بر می گردید؟ بدانید که تند غذا خوردن یک عادت غذایی نادرست و آسیب رسان است. شما باید حداقل 20 دقیقه زمان صرف خوردن هر وعده ی غذایی بکنید تا بدنتان فرصت ارسال سیگنال های سیری را داشته باشد. در واقع مغز ما به حدود 20 دقیقه زمان نیاز دارد تا پیام سیری را به مغز مخابره کند. اگر عادت دارید که در عرض 10 دقیقه غذایتان را تا آخر و با سرعت بالا میل کنید مغزتان زمان کافی برای ارسال این پیام را نخواهد داشت و شما در دام پرخوری می افتید. یعنی اینکه معده تان پر شده اما مغز فرصت اعلام اتمام خوردن را به دست نیاورده است.

سرماخوردگی

نتایج بررسی ها نشان می دهند که سرماخوردگی نیز روی افزایش وزن تأثیر دارد. برخی ویروس ها تعداد سلول های چربی را افزایش می دهند و به مرور زمان امکان چاقی بدنی را بالا می برند. در نتیجه لازم است که سرماخوردگی را یک بیماری عادی و ساده در نظر نگیرید.

مصرف کورتون

داروهای ضدالتهاب استروئیدی مانند کورتون ها تأثیر زیادی در چاقی ناگهانی و بی دلیل دارند. این داروها باعث احتباس آب و افزایش اشتها می شوند. با وجود این که افزایش وزن بدنی با مصرف این داورها امری رایج است اما شدت آن، به میزان و مدت زمان مصرف داروهای استروئیدی بستگی دارد. در برخی بیماران نیز توزیع چربی در مناطقی مانند صورت، پشت گردن و شکم دیده می شود.

داروهای چاق کننده

داروهای زیادی در لیست داروهای چاق کننده قرار دارند. از جمله ی این داروها می توان به داروهای اعصاب که برای درمان اختلالات خلق و خوی مانند شیزوفرنی و اختلال دوقطبی مصرف می شود و همچنین داروهای ضد میگرن، داروهای ضد فشار خون و داروهای دیابت اشاره کرد. اگر تحت درمان با این داروها هستید باید تلاش کنید تا با کمک پزشک معالج خود داروهایی را انتخاب کنید که با درمان علائم بیماری تان کمترین تأثیر را روی وزنتان داشته باشند.

سندرم کوشینگ

افزایش وزن یکی از نشانه های رایج سندرم کوشینگ است. در این بیماری میزان هورمون کورتیزول بدن زیاد شده و این مسئله باعث افزایش وزن بدون دلیل و بروز دیگر ناهنجاری ها می شود. ممکن است سندرم کوشینگ به دلیل مصرف کورتون برای مقابله با بیماری هایی مانند آسم، آرتریت یا لوپوس بروز کند. این مشکل همچنین به تولید بیش از اندازه کورتیزول توسط غدد فوق کلیوی مربوط می شود. در این صورت چاقی بیشتر در صورت، گردن، بالای کمر یا ران ها مشاهده می شود.

مغز ما به حدود 20 دقیقه زمان نیاز دارد تا پیام سیری را به مغز مخابره کند. اگر عادت دارید که در عرض 10 دقیقه غذایتان را تا آخر و با سرعت بالا میل کنید مغزتان زمان کافی برای ارسال این پیام را نخواهد داشت و شما در دام پرخوری می افتید. یعنی اینکه معده تان پر شده اما مغز فرصت اعلام اتمام خوردن را به دست نیاورده است

داروهای ضدبارداری

برخی از خانم ها با مصرف قرص های ضدبارداری از نوع قرص های ترکیبی احساس چاقی می کنند. این اضافه وزن، ناشی از احتباس آب است و معمولاً در کوتاه مدت رفع می شود. در واقع برخلاف باورهای رایج، نتایج بررسی های علمی تأثیر طولانی مدت و دائمی این قرص های ترکیبی روی وزن را به اثبات نرسانده است. نتایج یک پژوهش سوئدی نشان می دهد که قرص های ضدبارداری باعث چاقی طولانی مدت نمی شوند. اگر شما با مصرف این قرص ها دچار چنین مشکلی می شوید با پزشک خود مشورت کنید.

التهاب

عوامل متعددی در سبک زندگی که شامل استرس، مصرف دخانیات و کمبود خواب است در بروز و افزایش التهاب بدن نقش دارند. برخی مواد غذایی نیز اثرات التهاب زا دارند. تمام این موارد باعث بروز اضافه وزن و چاقی بی دلیل بدن می شوند.

ژنتیک

قدرت بدن هر فرد برای کاهش وزن و تثبیت آن به ژن ها نیز بستگی دارد. برخی افراد سخت تر از دیگران برای لاغری تلاش می کنند. اما در برخی موارد این تلاش ها به نتیجه ای نمی رسد چون تمایل طبیعی بدن به چاقی است. در واقع برخی افراد به طور ژنتیکی چاق هستند. البته باید بدانید که نتایج برخی پژوهش ها نشان می دهد که با داشتن سبک زندگی سالم می توان تا حد زیادی با این مسئله نیز مقابله کرد.

عشق به عضله ای شدن

اگر همیشه زیاد ورزش می کنید و به خصوص بدنسازی کار می کنید احتمالاً وزنتان بالا می رود. این چاقی صرفاً به دلیل تلاش شما برای افزایش توده ی عضلانی و کاهش توده ی چربی تان است. در این صورت با وجود چند کیلو چاق شدن سالم تر از قبل خواهید بود.

بارداری

البته این مورد چندان عجیب نیست. همه می دانند که خانم های باردار چاق می شوند. البته اگر خانمی متوجه بارداری خود نباشد بدون شک از افزایش وزن خود متعجب خواهد شد. به طور طبیعی خانم های باردار در این دوره بین 9 تا 12 کیلو چاق می شوند.

ادامه دارد ...


در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت