تبیان، دستیار زندگی
خوردن غذا در محل کار دردسرهای خودش را دارد و کمبود وقت به دلایل مختلف از جمله مهم‌ترین آن‌هاست. این مسئله سبب می‌شود اکثر ما با عجله غذایمان را تمام کرده و به ادامه کار مشغول شویم
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تند غذا نخورید تا چاق نشوید


خوردن غذا در محل کار دردسرهای خودش را دارد و کمبود وقت به دلایل مختلف از جمله مهم‌ترین آن‌هاست. این مسئله سبب می‌شود اکثر ما با عجله غذایمان را تمام کرده و به ادامه کار مشغول شویم.

تندخوردن

اما به نوشته ریدرز دایجست، تند خوردن دائم غذا می‌تواند تأثیر فراوانی در اضافه وزن شما داشته باشد. در تازه‌ترین شماره ژورنال پزشکی بریتانیا گزارشی از تحقیق درباره بیش از 3000 فرد میانسال ژاپنی منتشر شده که می‌تواند برای اکثر کسانی که یک وعده غذایی را سر کار میل می‌کنند، هشدار دهنده باشد. بنا به این تحقیق تندخورها دو برابر شانس چاقی مفرط در سنین بالاتر را خواهند داشت. در بخش دیگری از این گزارش آمده اگر این عادت تندخوری را در کنار غذا خوردن تا احساس سیری کامل قرار دهیم، شانس چاقی مفرط به سه برابر نسبت به افرادی که با سرعت عادی غذا می‌خورند افزایش می‌یابد. البته در حین این تحقیق مشخص شده تندخوری می‌تواند انرژی بیشتری از فرد بگیرد ولی میزان تهدید چاق شدن ناشی از آن، این مصرف انرژی اضافه را بی اثر می‌کند.

دکتر الیزابت دنی ویلسون از دانشگاه ساوت ولز (نویسنده این گزارش) تاکید می‌کند افراد با توجه به ریسک بالای تندخوری باید سعی کنند غذا را با سرعتی منطقی‌تر میل کنند و در عین حال مراقب باشند عواملی که سبب تند خوردن غذا می‌شود را از خود دور کنند.

غذا خوردن با مشغولیت ذهنی شدید و یا خوردن فست فود دو عامل موثر در تندخوری است. از دیگر عوامل اصلی می‌توان به حرف زدن در حین غذا خوردن اشاره کرد که ناخواسته سبب تندخوری می‌شود.

به طور کلی دو عامل رژیم غذایی نامناسب و نداشتن تحرک کافی عامل اصلی چاقی است که تند خوری هم این امر را بیشتر تشدید کرده و سبب اضافه وزن بیش از حد می‌شود.

تندخوری چیست؟

غذایی که ما میل می‌کنیم، مراحلی را طی می‌کند اولین مرحله آن دهان است.غذا در دهان از جهت مزه و خارج ساختن اجزاء مضر و غیر مناسب مانند: استخوان، سنگ و... و نرم کردن و جویدن، کنترل و بازرسی می‌شود، بنابراین تند خوردن به معنی کنترل نکردن غذا است، کسانی که با عجله غذا می‌خورند علاوه بر آن که به خوبی از مزه غذاها لذت نمی‌برند زیان‌هایی خواهند دید.

نباید فراموش کرد غذایی که به تندی و سرعت بلعیده شود نمی‌تواند در معده به راحتی و آسانی با مواد تخمیری قابل حل، مخلوط شده و هضم گردد و در نتیجه تولید اختلال کرده و شکم درد و عوارض دیگر دستگاه هاضمه پیش می‌آید.

در برنامه غذایی اسلام، جویدن غذا یکی از شروط اساسی غذا خوردن است. امام علی علیه‌السلام ضمن سفارشی به فرزندش امام حسن (ع) می‌فرمود: جود المضغ (غذا را نیکو بجو). دهان، گمرک خانه معده شماست؛ و در این جا است که مأمورین گارد، هر غذایی را تفتیش می‌کنند، اخلال گران را توقیف می‌کنند و به زندان می‌فرستند، و واردین را راهنمایی می‌نمایند.

برای آن که از خوردن غذا بیشتر لذت ببرند، تا می‌توانید لقمه را در دهان معطل کنید یعنی خوب آن را بجوید و با آب دهان مخلوط کرده و با تاءنی فرو برید. اگر لا به لای لقمه شما سمی باشد یا غذای ناسازگاری وجود داشته باشد فوراً مأمورین گارد سر حدی به سلطان غدد که در مغز قرار دارد اطلاع می‌دهند؛ او فوراً دستورات لازم را به سایر غدد برای دفع شر آن خواهد داد.

غذای نجویده زحمت معده را زیاد می‌کند و غدد هاضمه را خسته و ضعیف می‌سازد و گفته کسانی که پیری را از فرسودگی غدد می‌دانند جامع عمل می‌پوشاند.

در اینجا است که معده، متعفن می‌شود و میکروب‌های گندزا که عامل دیگر پیری می‌باشند میدان برای خود نمایی پیدا می‌نمایند.

عیب دیگر غذای نجویده این است که مقداری از مواد نشاسته‌ای مستقیم وارد معده می‌شوند و به جای هضم، با زحمت دفع می‌گردند؛ و از غذا حداکثر استفاده را نمی‌توان برد.

تندخورها دو برابر شانس چاقی مفرط در سنین بالاتر را خواهند داشت

بعضی از دانشجویان یا کارگران به واسطه اشتغالات زیاد، فرصت بیشتری برای جویدن خوب ندارند و ممکن است همه غذا خوردن آنان بیش از پنج دقیقه طول نکشد، آن‌ها خیال می‌کنند با این تند خوری وقت گران‌بهای خود را از دست نداده و به شکم پرستی نپرداخته‌اند در صورتی که با این کار علاوه بر ضربه ای که به سلامتی خود زده‌اند به یقین می‌توان گفت که از عمر طولانی و وقت عزیز خود کاسته‌اند. امام ششم (ع) می‌فرمودند: اطیلوا الجلوس الموائد فانها ساعة لا تحسب من اعمارکم. (غذا خوردن را طولانی کنید یعنی آهسته آهسته و خوب بجوید زیرا لحظات آن از عمرهای شما به حساب نمی‌آید)

این سخن کوتاه با یک محاسبه دقیق، مطالب ارزنده بهداشتی را به ما آموخته است: در این روایت زمان جویدن غذا را جزء عمر ما به حساب نیاورده است: دلیلش هم این است که وقتی ما در غذا خوردن عجله نکنیم و خوب غذا را جویده و نرم نماییم فشار زیاد به معده و سایر دستگاه های گوارشی وارد نمی‌شود. در نتیجه هاضمه، سالم و قوی می‌ماند. هاضمه سالم باعث عمر طولانی توأم با نشاط بیشتر و نیروی کامل‌تر است. روی این حساب اگر یک کارگر به جای 5 دقیقه، بیست دقیقه از وقت خود را صرف خوردن غذا بکند پانزده دقیقه وقت اضافی مصرف کرده ولی در مقابل این پانزده دقیقه به اندازه 45 دقیقه بر عمرش افزوده شده زیرا دستگاه گوارش او ضربه ندیده و به آسانی به کار خود ادامه داده است و اگر ما برای 15 دقیقه در هر وعده غذا خوردن، 45 دقیقه عمر اضافه تصور نماییم به این نتیجه می‌رسیم: به هر مقدار که برای غذا خوردن طول داده شود از عمر به حساب نیامده است.

سلامت دندان

منفعت‌هایی که برای خوب جویدن غذا بیان شد، مربوط به دندان‌های زیبا، محکم و سالم است. دندان معیوب علاوه بر زیان‌هایی که برای بلعیدن و کم جویدن غذا بیان شد زیان‌های دیگری را نیز در بر دارد.

بلکه دندان‌های کثیف و چرکین و پوسیده علاوه بر آن که قدرت نرم کردن غذا را ندارند، خود ماه چرکی خطرناکی است که باعث امراض دیگری خواهد بود.

این مطلبی است که دکتر اتر – مایر طی اعلامیه خود برای انجمن بیماری‌های پیری فرستاده است: «عقیده شخصی من این است که دندان‌های فاسد خطری مهیب و کشنده دارد. عفونت‌های چرکی و دندان‌های پوسیده و خراب که در عین حال بی درد است در تمام بدن منتشر شده و سبب بیماری‌های سخت و غیر مترقبه در قلب و مفاصل می‌شود.»

فرآوری: معصومه آیت اللهی

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


منابع:

خبرآنلاین

فودتک

جوان امروز

اگر می‌خواهید با کارشناسان تغذیه‌ی سایت مشورت کنید، اینجا را کلیک کنید.

مطالب مرتبط:

برای غذا خوردن وقت بگذارید

آرام غذا خوردن چه فوایدی دارد؟

واقعا چرا باید غذا بخوریم؟

بین غذا زیاد آب ننوشید

کلید سلامت خانواده در دست مادران

مرز بین وسواس و تغذیه سالم

خوب جویدن به هضم غذا کمک می‌کند

تاثیر زمان مصرف غذا بر وزن افراد

2 اصل مهم در تغذیه سالم

در محل کار هم صحیح غذا بخورید

سه اصل برای داشتن تغذیه سالم

بایدها و نبایدهای غذا خوردن

اصلاح عادات غلط غذایی!

غذا خوردن هم آدابی دارد

فواید غذا خوردن در کنار خانواده

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.