چه کلاسی برای چه سنی؟! (۱)
چه کلاسی برای چه سنی؟! (۱)
آگهیهای بازرگانی تلویزیون و دیگر رسانهها پر است از نام کلاس های کمک آموزشی و بستههای مهارت آموزی که قرار است از کودک شما انیشتین بسازند؛ نام هایی که هر روز تکرار میشوند و ادعا میکنند بهترین گزینه برای افزایش هوش و خلاقیت کودکان هستند.
حتی اگر خودتان از نسلی باشید که بدون این کلاسها و بستهها پلههای ترقی را بالا رفتهاید، ممکن است برای همرنگ جماعت شدن یا بهخاطر نگرانی که از عقب ماندن کودکتان از دیگران دارید، سراغ این کلاسها بروید و بستههای توصیه شده را برایش به خانه بیاورید.
قبل از شروع هر آموزشی لازم است نکات مهمی را درباره آموزشهای فرزندتان بدانید که توجه به این نکات به اندازه خود آموزشها مهم هستند حتی شاید گاهی همین نکات بتوانند راهنمای شما برای آموزش درست و اصولی فرزندانتان باشند. اینکه بستهها و کلاسهایی که نامشان در تبلیغات به چشمتان میخورد یا در مهدکودک کمک گرفتن از آن ها را به شما توصیه میکنند تا چه اندازه میتواند به تقویت هوش، حافظه یا خلاقیت کودکتان کمک کند را از سه روانشناس پرسیدیم. در ادامه این مطلب میتوانید نظر آن ها را درمورد مناسبترین زمان و شرایط برای آموزش کودکتان بخوانید.
دکتر سارا منصف، روانشناس:
در نظر گرفتن سن کودک مهمترین مؤلفه برای شروع آموزش هاست. باید توجه داشت چه آموزشی، در چه سنی به کودک داده شود تا بهترین نتیجه به دست آید.
به کودکت رحم کن
یادگیری مهارتهای بیشتر اصلا بد نیست و میتواند در افزایش هوش و خلاقیت بسیار مؤثر باشد اما باید بدانیم به چه قمیتی و با چه هدفی فرزند خود را در معرض این آموزشها قرار میدهیم. آیا صرفا به این دلیل که دیگران هم این کار را کردهاند؟ یا با تحقیق به این نتیجه رسیدهایم که باید در سن خاصی فرزند خود را تحت آموزش خاصی قرار دهیم؟
چقدر فرزندت را میشناسی؟
قبل از هر چیز لازم است والدین کودک خود را بشناسند و ویژگیهای منحصر به فرد او را درک کنند. هر کودکی ویژگیهایی دارد که از کودکان دیگر متمایز است. نمیتوان انتظار داشت همه استعدادها و تواناییهای یکسان و مشابهی داشته باشند. مهمترین نکته برای آموزش کودکان این است که والدین تفاوتها را درک کرده و به این تفاوتها احترام بگذارند.
علاقهاش را در نظر بگیر
آموزشهای مختلف حتما باید بدون ایجاد خستگی یا دلزدگی برای کودک انجام شده و حتما باید برای او لذتبخش باشند و خود او تمایلی برای انجام آن کار خاص داشته باشد. این موضوع نقش بسیار مهمی در تأثیرگذاری فعالیتهای آموزشی دارد. کودکی که تمام طول روز تحت آموزش است فرصتی برای افزایش مهارتهای جمعی ندارد. کودک باید بتواند با همسنهای خود در ارتباط بوده و کنجکاویهای مختلفش را ارضاء کند.
به میدان جنگ واردش نکن
برخی والدین یا محیطهای آموزشی بیش از حد روی رقابت تأکید کرده و استرس برنده شدن را در کودک تشدید میکنند و به این ترتیب اصل مهم «همکاری و رسیدن به هدف مشترک» را فراموش میکنند. افرادی که اینگونه تربیت میشوند، همیشه به فکر جلو زدن از بقیه هستند و هدفشان فقط برنده شدن است. درحالیکه کودک باید در محیطی آرام و بدون استرس بتواند شکوفا شود و این محیط آرام، لزوما یک مرکز بسیار معروف و گران نیست. کودک قبل از هفت سالگی حتما باید بچگی کند. محور اصلی نیازهای یک کودک، «لذت» است که بخش بزرگی از این لذت از طریق بازی تامین میشود. خردسالان نیاز دارند از طریق بازی دنیای خود را بسازند و همین بازیها با افزایش سن هدفمند شده و آموزشهای مختلف را هم بهطور ضمنی شامل میشوند.
دکتر پریناز بنیسی، روانشناس تربیتی:
برای آموزش فرزندان حتما باید به استعداد و شرایط خاص هر کودک توجه داشت، چون نمیتوان یک دستورالعمل خاص را برای همه کودکان در نظر گرفت.
ذهنش را بارور کن
از شش ماهگی به بعد میتوان مهارت های شناختی، ذهنی و حرکتی کودکان را افزایش داد اما نوع، شدت و میزان آموزشها با توجه به جنسیت و تواناییهای مختلف کودکان متفاوت است. به هر حال سرگرمیهای مختلف برای ارتقای هوش و مهارتهای حرکتی، شناختی و رفتاری کودکان مفید هستند اما مؤلفه مهم سن را نباید فراموش کرد.
برایش رایانه بخر
امروزه کلاسهای درسی هوشمند هستند، از تخته و وسایل آموزشی و... همه هوشمند طراحی شدهاند بنابراین کودک قبل از ورود به دنیای مدرسه و آموزش رسمی باید تا حدی با محیطهای آموزشی آشنا بوده و برای ورود به مدرسه برخی مهارتها را یاد گرفته باشد. سرگرمیهای آموزشی مثل خواندن لغات، حل معما، موسیقی و. . . تا حدی میتواند عزت نفس و شناخت کودکان را افزایش دهد.
استعداد فرزندت را نکش
اجبار و پافشاری والدین برای آموزش کودکان بسیار مخرب است. کودک باید بتواند بین فعالیتهای مختلف یک یا چند موضوع را انتخاب کند. وقتی علاقه وجود نداشته باشد، اصرار و پافشاری والدین برای ادامه یک آموزش انگیزه را در کودک از بین میبرد. خستگی و دلزدگی از آموزش یا حتی لجبازی هم میتواند از پیامدهای اصرار بیجای والدین باشد. متأسفانه برخی از والدین اصراری غیرمنطقی برای فعالیتهای فرزندان خود دارند. ممکن است کودکی استعداد هم داشته باشد اما بد رفتاری والدین این استعداد را در او میکشد.
ادامه دارد...
مرکز یادگیری سایت تبیان - منبع: سیب سبز
تهیه و تنظیم: مریم فروزان کیا