وزن کوله مدرسه، 10 درصد وزن بدن
وزن کوله مدرسه، 10 درصد وزن بدن
روزهای پایان شهریور ماه همزمان با فصل خرید برای دانش آموزان است. تب و تاب موجود در این فضا و شلوغی کارهایی که والدین برای رفتن فرزندان بر عهده دارند باعث میشود که گاهی نکتههای مهم در خرید لباس مدارس فراموش شود. کیف یکی از مهمترین موارد برای هر دانش آموز است که انتخاب نادرست آن میتواند در بلند مدت باعث ایجاد مشکلات حرکتی و آسیب به ستون فقرات در کودکان شود.
کلاس اولیها معمولا برای هر روز تحصیلی، تمام کتاب و دفترهای خود را به همراه میبرند. این حجم بالای وسایل برای این گروه سنی میتواند باعث کج شدن شانهها و متمایل شدن گردن به یک سمت شود و حتی گاهی مشکلات خاصی را در ستون فقرات به دنبال داشته باشد.
محبوبه دینی، مدیر برنامه ملی عضلانی و اسکلتی وزارت بهداشت از تدوین برنامه کولهپشتی سالم خبر داد و گفت:
«در این برنامه حداکثر وزن مجاز برای کولهپشتی مشخص شده و برای ابلاغ به وزارت آموزش و پرورش و برای اجرا در تمام مدارس کشور آماده شده است.
بر اساس نتایج مطالعه هنجارسازی وزن کوله پشتی برای دانش آموزان ایرانی که توسط پژوهشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی وزارت علوم انجام شده است، حداکثر وزن مجاز برای کوله پشتی مشخص شده است.
حداکثر وزن مجاز برای کوله پشتی دانش آموزان طبق این تحقیق 10 درصد وزن بدن توصیه شده است و برای هر سنی و هر مقطع تحصیلی با توجه به وزن دانش آموزان کوله پشتی باید خریداری شود.
وزن های بیشتر کوله پشتی به بروز تغییرات منفی در ستون فقرات منجر شده است.
بیماری انحنای ستون فقرات باعث می شود دردهای تنفسی و افزایش دردهای شانه، پشت و کمر بر اثر وزن بالای کوله پشتی ایجاد می شود.
حتی دیده شده زمانی که کوله پشتی سنگین تر از وزن دانش آموزان است، حجم تنفس ریوی آنها تغییر کرده و دچار خستگی های مزمن می شوند.
بنابراین به دانش آموزان توصیه می شود از جاسازی وسایل سنگین و غیر ضروری مانند لب تاپ، غذا و خوراکی، بطری های آب بزرگ و وسایل رایانه ای در کوله پشتی خودداری کنند.
به والدین، مدیران و مسئولان آموزش و پرورش نیز پیشنهاد می شود برای اطلاع از وزن کوله پشتی دانش آموزان به صورت تصادفی کوله پشتی دانش آموزان وزن شود تا از رعایت وزن استاندارد کوله پشتی مطمئن شوند.
برنامه کوله پشتی سالم هم اکنون برای ابلاغ به وزارت آموزش و پرورش و برای اجرا در تمام مدارس کشور آماده شده است، اما سیستم اجرا دست ما نیست. ما فقط استانداردها را استخراج کرده ایم و وظیفه سازمان های مرتبط مانند وزارت بازرگانی و آموزش و پرورش است که آن را اجرایی کند.
جلساتی را با وزارت آموزش و پرورش برگزار کرده ایم . درباره مقدمات کار صحبت شده و برای اجرا باید دستور کار بین بخشی ابلاغ شود، اما به طور کلی این برنامه جز برنامه های در دست ارسال است.
وزن کوله پشتی برای حفظ سلامت وضعیت اسکلتی دانش آموزان اهمیت دارد و باید از حمل کوله پشتی های سنگین تر از وزن مجاز جلوگیری شود.
این 10 درصد وزن دانش آموز که برای کوله پشتی در نظر گرفته شده برای تمام مقاطع تحصیلی است، البته تفاوت حدود 9 تا 12 درصدی در مقاطع مختلف وجود داشته که به صورت میانگین همان 10 درصد در نظر گرفته شده است.
استفاده از کوله پشتی چرخدار نیز مناسب است، اما فضای مدارس محدود و کم بوده و استاندار نیست. در نتیجه دانش آموزان امکان استفاده راحت را از این نوع کوله پشتی ندارند و باید وسایل کمتری را با خود به همراه داشته باشند.»
زهره افشارمند، متخصص آسیب شناسی و مشکلات حرکتی نیز معتقد است:
«استفاده از کیفهای چمدانی چرخدار برای دانش آموزان مناسبتر است، چرا که فرد مجبور به حمل هیچ وزنی نیست و میزان زیادی از سنگینی حجم وسایل با چرخها حمل میشود. البته نباید کودک با این نوع کیف مجبور به بالا رفتن از پله یا طی کردن مسیر سختی باشد. این نوع کیفها برای کودکان و دانش آموزان مقاطع ابتدایی جذابیت دارد، اما در مورد سنین بالاتر بهتر است از کوله پشتیهای استاندارد استفاده شود.
یک کیف خوب معمولا سبک است و وزن چندانی ندارد به این معنا که جنس کیف نباید سنگین و آویزان باشد.
یک کیف یا کولهپشتی چه در ابعاد دانش آموزی و چه برای بزرگسالان نباید بیش از اندازه سنگین و حجیم باشد.
حجیم بودن یک کوله با قرار دادن مقدار زیادی وسیله و چیدن آن به صورت بد فرم باعث از بین رفتن طراحی کوله و فشار بیشتر بر ستون فقرات میشود، لذا بهتر است یک کوله را بیش از سه کیلو سنگین نکنیم و در چیدن وسایل داخل آن دقت کافی را به خرج دهیم.
هرگز کوله را با یک بند روی شانه قرار ندهیم، زیرا فشار بر روی یکی از شانهها در بلند مدت باعث ایجاد نقص و انحراف در ستون فقرات میشود که شانهها را به صورت نامتقارن در میآورد.
در مورد انتخاب کوله و کیف، نحوه و زمان استفاده از آن هم بسیار مهم است. بنابراین برای کسانی که به صورت طولانی مدت کیف خود را به شانه میکشند توجه به جنس، طراحی و وزن کوله بسیار اهمیت دارد. به همین خاطر توصیه میکنم از پیاده روی طولانی با کیف و کولهپشتی مگر با رعایت استانداردهای لازم خودداری کنید.
در هر کولهپشتی، بندهای حمایتکنندهای در قسمت جلوی سینه و شکم وجود دارد که بهتر است از آنها در همه مواقع به خصوص سنگینی کوله استفاده شود، زیرا این حمایتکنندهها میتوانند وزن کوله را متعادلتر کنند.
یک کولهپشتی نباید به صورت آویزان و در قسمت پایین کمر قرار بگیرد، بلکه هر چقدر کوله دارای استایل سختتری باشد که به کمر بچسبد و با کمک حمایتکنندهها کیپ شود. بهتر است البته در صورت نبود حمایتکنندهها این کیپ شدن مضر است.
طراحی یک کوله در استاندارد بودن آن بسیار مهم است. لذا به این نکته توجه داشته باشید. در دستههای کوله باید کپسولهای هوا وجود داشته باشد تا میزان سنگینی را کاهش دهد. در مورد نمونههایی که اینچنین نیستند، استفاده در ساعات طولانی توصیه نمیشود.»
فرآوری : نیره ولدخانی
بخش سلامت تبیان
منابع:
فارس
هنرآنلاین
مطالب مرتبط:
سلامتی در کولهپشتی دانشآموزان
چه کوله پشتی برای فرزندتان بخرید؟