9 نمونه از شیرینترینهایی که میخوریم
9 نمونه از شیرینترینهایی که میخوریم
گلوسیدها تقریباً در هر مادهی غذایی که میبینید و میخورید وجود دارد و البته نقش اساسی در عملکرد درست سیستم ایمنی بدن، انعقاد خون و غیره دارند.
کمبود گلوسیدها مسلماً تأثیر منفی روی عملکرد این سیستمها خواهد داشت. از طرف دیگر زیادهروی در مصرف این مواد غذایی به خصوص قندهای تصفیه شده مانند شربت، شکر و غیره میتواند به چاقی مفرط، دیابت نوع دو و سرطان منجر شود. در این مقاله قصد داریم شما را با چند نمونه از این مواد غذایی شیرین آشنا کنیم و توصیه میکنیم که در مصرف آنها حد تعادل را رعایت کنید. با ما همراه باشید.
فروکتوز و خاک قند
اینها یعنی گلوسیدهای تصفیه شدهی ناب که در واقع از 99.999 درصد گلوسید تشکیل شدهاند و تقریباً فاقد مواد چرب، پروتئین، مواد معدنی یا ویتامینها هستند. برای همین توصیه میکنیم از این قندهای تصفیه شده بپرهیزید به خاطر این که چیزی جز کالری بیهوده نصیبتان نمیشود. از این گلوسیدها برای تهیهی دسر و شیرینیجات استفاده میشود. تا جایی که میتوانید مصرف دسرهای شیرین و شیرینیجات را به مناسبتها و مهمانیها محدود کنید.
پودرهای شیرین، آب نباتها، پاستیلها
بیشتر آب نباتها جزو مشتقات شکرهای تصفیه شده هستند و برای همین باید از مصرف زیاد آنها دوری کرد. آب نباتهای نرم و پاستیلها از نشاسته تهیه میشوند و باز هم باید از مصرف آنها پرهیز کنید. این مواد غذایی معمولاً از 98 تا 99 درصد گلوسید با ارزش غذایی کم تهیه میشوند.
غلات آمادهی صبحانه
هر پاکت غلات صبحانه که به صورت آماده به فروش میرسند سرشار از قند هستند. با دقت تمام برچسب روی پاکتها را بخوانید خواهید دید که روی ترکیبات برخی از این غلات نوشته شده 90 تا 93 درصد گلوسید یا کربوهیدرات.
میوههای خشک مانند سیب، آلو خشک، خرما و غیره سرشار از گلوسیدها
هستند. این مواد غذایی حاوی میزان زیادی فیبر غذایی و انواع ویتامینها هستند
که اگر به اندازه خورده شوند برای بدن بسیار مفید هستند
البته خودتان میتوانید در منزل با بلغور جو دوسر یا گندم سیاه، غلات صبحانه درست کنید. این دانه ها فقط 10 تا 12 درصد گلوسید دارند و در عین حال حاوی ویتامینها و گلوسیدهای پیچیده هستند. گلوسیدهای پیچیده برای بدن مفیدند؛ به خاطر اینکه دیر جذب هستند و قند خون را بالا نمیبرند.
میوههای خشک
میوههای خشک مانند سیب، آلو خشک، خرما و غیره سرشار از گلوسیدها هستند. این مواد غذایی حاوی میزان زیادی فیبر غذایی و انواع ویتامینها هستند که اگر به اندازه خورده شوند برای بدن بسیار مفید هستند.
البته توجه داشته باشید که در طولانی مدت باید مصرف این میوه های خشک را محدود کنید. به عنوان مثال سیب و آلو خشک از 88 تا 90 درصد، هلو و زردآلوی خشک از 83 درصد، کشمش 79 درصد و خرما 75 درصد گلوسید تشکیل شده است.
بیسکوییتهای شور کم چرب، شیرینیهای برنجی، چیپس
همهی کارخانجات تولید کنندهی هلههوله ها برای تولید محصولاتشان میزان زیادی قند به آنها اضافه میکنند تا خوش طعم شوند. به هیچکدام از این هلههولههایی که با اسمها و در انواع مختلف به فروش میرسند اعتماد نکنید. باورتان میشود همین بیسکوییتهای شور، شیرینیهای برنجی و چیپسها حاوی 81 تا 83 درصد گلوسید باشند! این در حالی است که عسل حاوی 82 درصد گلوسید است. قبل از خرید این محصولات اول برچسبها و ترکیبات آنها را به دقت مطالعه کنید.
آرد، کیکها و بیسکوییتها
آرد و محصولات تهیه شده از آن مانند انواع کیکها، بیسکوییتها و نان همه و همه سرشار از گلوسیدها هستند. کیکها و کلوچهها تا 84 درصد گلوسید دارند و بیشتر آردها نیز حاوی 70 تا 78 درصد گلوسید هستند.
باورتان میشود همین بیسکوییتهای شور، شیرینیهای برنجی و چیپسها
حاوی 81 تا 83 درصد گلوسید باشند! این در حالی است که عسل حاوی 82 درصد گلوسید است
مربا
مرباها بسته به غلظت آنها حاوی 64 تا 68 درصد گلوسید هستند. هر چه میزان آب آن کمتر باشد غلظتش بیشتر است و در واقع گلوسید آن نیز به همین میزان بیشتر میشود. تا جایی که میتوانید مصرف مربا را کاهش دهید.
سیب زمینی و مشتقاتش
سیبزمینی سرخ کرده و کلاً هر خوراکی که با سیبزمینی تهیه میشود حاوی بیش از 35 درصد گلوسید است. اگر دقیقتر بگوییم سیب زمینی سرخ کرده 27 درصد گلوسید دارد و یک عدد سیبزمینی متوسط نیز حاوی 36 گرم گلوسید است.
پیتزاها
میزان گلوسید پیتزا به ضخامت خمیر آن بستگی دارد. در واقع بسته به ضخامت خمیر و موادی که روی پیتزا ریخته میشود حاوی بین 22 تا 30 درصد گلوسید میباشد.
فاطمه مهدی پور
بخش تغذیه و آشپزی تبیان