کاربردسلولهای بنیادی در درمان بیماریها(1)
کاربرد سلولهای بنیادی در درمان بیماریها(1)
همان طور که می دانیم سلولهای بنیادی سلول های اولیهای هستند که توانائی تبدیل و تمایز به انواع مختلف سلولهای انسانی را دارند و از آنها میتوان در تولید سلولها و نهایتا بافتهای مختلف در بدن انسان استفاده کرد .در واقع در در کلیه ی بافت های بدن نوعی از سلول های بنیادی یافت می شود که توانایی تبدیل به سلول های تخصص یافته ی همان بافت را دارند و در موقع اختلال بافتی، دست به کار شده و تکثیر پیدا می کنند و به دلیل داشتن همین توانایی به آنها " سلول بنیادی" می گویند. منابع اصلی سلولهای بنیادی شامل : مغز استخوان، بند ناف و جفت میباشد .
سلول های بنیادی درون جنین در نهایت به سلول، بافت و اندام های مختلف بدن جنین تبدیل میشوند.برخلاف سلول های معمولی که قادرند با تکثیر، چند سلول از نوع خود را بوجود آورند، سلول های بنیادی همه منظوره و بسیار توانمند بوده و وقتی تقسیم می شوند، می توانند به هر یک از انواع سلول ها در بدن تبدیل شوند.در واقع سلول های بنیادی از قابلیت خود نوسازی هم برخوردارند.
امروزه استفاده از این سلولها جهت ترمیم بافتهای آسیب دیده انسانی در حال گسترش است .متخصصین معتقدند در آیندهای نهچندان دور،سلو لهای بنیادی کاربردهای گسترده تری در علم پزشکی خواهد داشت. با این اعتقاد، هماکنون در اقصی نقاط جهان تحقیقات وسیعی در خصوص استفاده از سلولهای بنیادی در جهت تأمین سلامت انسان در حال انجام است. در ذیل به چند نمونه از کاربردهای سلولهای بنیادی در درمان بیماری هااشاره می کنیم:
ترمیم بافتهای آسیبدیده قلب
امروزه شمار زیادی از مردم دنیا از بیماریهای قلبی ناشی از آسیبدیدگی بافتهای آن رنج میبرند که بعضاً منجر به مرگ نیز میشود. ترمیم بافتهای آسیبدیده، همواره یکی از دغدغههای پزشکان و متخصصین علوم پزشکی بوده و بهرهگیری از سلولهای بنیادی، امید تازهای در این عرصه به وجود آورده است. متخصصین امیدوارند سلولهای بنیادی را از مغز استخوان افراد بیمار (یا جنین نوظهور) استخراج و آنها را در محیط آزمایشگاه به سلولهای قلبی تبدیل نمایند و نهایتاً با تزریق این سلولهای تمایزیافته به بدن، امکان ترمیم بافتهای آسیبدیده قلب را فراهم آورند...
ترمیم بافتهای استخوانی
در افرادی که شکستگی وسیع استخوان دارند و یا کسانی که مورد عمل جراحی مغزی قرار گرفته و کاسه سر آنها برداشته شده و همچنین اشخاصی که استخوانهای آنها بهکندی جوش میخورد، از سلولهای بنیادی برای جوشخوردگی سریع و جلوگیری از عفونتهای بعدی استفاده میشود. در این تکنیک، سلولهای بنیادی مزانشیمی از فرد گرفته شده و در محیط آزمایشگاه به سلولهای استئوپلاست (استخوانی) تبدیل میشوند، سپس این سلولها در کنار بافتهای آسیبدیده استقرار مییابند تا باعث جوشخوردگی سریع این بافتها گردند. در این مورد، سلولها از خود شخص جدا میشوند؛ بنابراین مشکل پسزدگی و عوارض جانبی را نیز در برندارد.
پیوند سلولهای بنیادی در درمان بیماران سرطانی
پیوند سلولهای بنیادی خونساز، به بیماران سرطانی قدرت میدهد شیمیدرمانی و پرتودرمانی با میزان بالای دارو یا پرتو، یا هر دوی آنها را با هم تحمل کند. میزان بالای دارو یا پرتو سلولهای سرطانی و سلولهای سالم را در مغز استخوان همزمان از بین میبرد. پس از درمان، بهوسیله یک لوله پلاستیکی انعطافپذیر که درون یک ورید اصلی قرار میگیرد، سلولهای بنیادی و سالم خونساز به بیمار تزریق میشود. این سلولهای بنیادی پیوندی، سلولهای خونی جدیدی تولید میکنند و میتوان آنها را از فردی دیگر یا خود بیمار (پیش از شروع درمان) گرفت. بیماران برای این درمان باید در بیمارستان بستری شوند.عفونت و خونریزی از عوارض جانبی درمان با میزان بالای دارو/ پرتو و پیوند سلولهای بنیادی است. علاوه بر این، بیمارانی که سلولهای بنیادی را از یک اهداکننده دریافت میکنند، ممکن است به عارضه بیماری پیوند علیه میزبان دچار شوند. در این بیماری سلولهای بنیادی پیوندی (مهمان) به بافتهای بیمار (میزبان) حمله میکنند. در بیشتر موارد، سلولهای بنیادی پیوندی به کبد، پوست یا دستگاه گوارش حمله میکند. چنین عارضه ای ممکن است خطرناک یا حتی کشنده باشد و احتمال دارد در هر زمان، حتی چندین سال پس از پیوند، نیز اتفاق بیفتد.
درمان بیماریها و ضایعات عصبی
پیشرفتهای بشر در زمینه تولید، تکثیر و تمایز سلولهای بنیادی، این امید را به وجود آورده است که بتوان از این سلولها در مداوای ضایعات عصبی مانند قطع نخاع و بیماریهای عصبی همچون آلزایمر، پارکینسون، MS و غیره نیز بهره برد. در این مورد نیز پس از تهیه سلولهای بنیادی از شخص موردنظر، آنها را به سلول عصبی تبدیل نموده و برای ترمیم یا مداوا مورد استفاده قرار میدهند. البته بخش اعظم این تکنولوژی، در مرحله آزمایشگاهی است؛ اما با پیشرفتهای خوبی همراه بوده است. بهعنوان مثال، طی گزارشی که اخیراً منتشره شده، متخصصین فرانسوی موفق شدند با استفاده از سلولهای مزانشیمی، موش قطع نخاع شدهای را تا حدی بهبود بخشند که قادر به حرکت باشد ( البته نه با تعادل صددرصد). این موضوع در صورتیکه با موفقیت نهایی توأم شود، انقلاب بزرگی در پزشکی به شمار میرود..
ضمن اینکه یک شرکت آمریکایی بنام اورسی که یک مرکز تحقیقاتی خصوصی بوده و متخصصین ارشد جهان در زمینه سلولهای بنیادی را گرد هم آورده، ادعا کرده است که قادر به مداوای بیماریهایی مانند آلزایمر، پارکینسون، MS و غیره میباشد که این عمل را با استفاده از سلولهای بنیادی خود شخص انجام میدهد؛ البته در قبال آن هزینههای بالایی تا حد 100 هزار دلار دریافت مینمایند.
ترمیم سوختگیها و ضایعات پوستی
جراحات پوستی ناشی از سوختگی یا صدمات دیگر، بسیاری از بیماران را به خود مبتلا نموده است. در روش معمول برای ترمیم قسمتهای صدمهدیده، از پوست بخشهای سالم بدن استفاده میشود که مشکلاتی را برای بیمار بهوجود میآورد. اما با .استفاده از سلولهای بنیادی میتوان سلولهای پوستی را در محیط آزمایشگاه تولید نمود و درترمیم بافتهای صدمهدیده از آنها استفاده کرد. این تکنولوژی در حال حاضر، کاربردی شده و توسط یکی از بیمارستانهای انگلستان مورد استفاده قرار میگیرد.
امکان درمان دیابت با سلول های بنیادی
پژوهشگران می گویند با توجه به پیشرفت در درمان بیماری های مختلف با استفاده از سلول های بنیادی می توان دیابت را نیز تا سال های آینده با همین روش درمان کرد.
یک انستیتوی تحقیقاتی در کالیفرنیا از انجام پژوهش هایی خبر داده است که در آن با انتقال سلول های بنیادی جنین انسان به سلول های تولید کننده انسولین، دیابت در موش ها درمان شده است.استفاده از این روش را می توان روی انسان نیز پیاده کرد، ادامه این تحقیقات می تواند به ساخت واکسنی که از سلول بنیادی تهیه شده منتهی شود که حتی برای معالجه ویروس اچ آی وی موثر خواهد بود.
سازمان جهانی بهداشت می گوید بیش از 220 میلیون نفر در سراسر جهان از بیماری دیابت رنج می برند و پیش بینی کرده است که در سراسر جهان هر سال پنج درصد مرگ ها ناشی از این بیماری است و پیش بینی می شود که این میزان تا سال 2030 دو برابر شود.
ادامه دارد...
فرآوری: مریم نایب زاده بخش دانش و زندگی تبیان
منبع: hamshahrionline* stemcell*hbi*mehrnews*ebrahim-mahmoudzadeh