خوش نشینان بدزبان؛ بدزبانان خوش نشین

بدزبانی، جزو آفت های اخلاقی تعیین شده توسط دین اسلام است. حالا چرا در برنامه ای شبانگاهی باید شاهد این حجم انبوه از بدزبانی باشیم
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خوش نشينان بدزبان؛ بدزبانان خوش نشين؟

ميليون‎ها ايراني، مجموعه تلويزيوني طنز «خوش‌نشين‌‎ها» را هر شب به جز پنجشنبه‎ها، به سبب پخش از شبکه سه سيماي جمهوري اسلامي ايران مي‎بينند.

صرف نظر از زواياي حرفه‎اي نقد اين مجموعه که در توان نويسنده نيست و متخصصان خود در عرصه فيلم و سريال را مي‎طلبد، چند نکته از منظر اخلاقي به اختصار يادآوري مي‎ شود؛ به اميد آنکه از اين پس و بيش از اين، زشتي بدزباني ها در صداوسيما که قرار بود دانشگاهي براي جامعه باشد، ريخته نشود!

 

از همان بخش نخست اين مجموعه تاکنون بارها واژگان زشت، نقل زبان بازيگران اين مجموعه بوده است؛ عباراتي که از دهان خردسال و جوان و ميانسال و بزرگسال به راحتي بيرون مي‎آيد و قبح آن در هر بخش از اين مجموعه بيشتر مي‎ريزد.

صداوسيما از يک طرف در برنامه‎هايي که با بودجه بيت‌المال اداره مي‌شود، با دعوت از کارشناسان مذهبي و روانشناسي، به تبيين اخلاقيات و روابط اجتماعي و خانوادگي مي‎پردازد و مردم را به خوش‌زباني و راستي در گفتار، پرهيز از دروغ، رشوه، بدرفتاري و بدزباني و غيره هدايت مي‎کند و از سوي ديگر، هر چه را که رشته، با اين گونه مجموعه‎ها ـ که آميزه‎اي از فحش، نفرين، ناسزا، بي‎احترامي به بزرگترها، بدرفتاري و بدزباني، غيبت کردن و غيره است ـ پنبه مي‎کند!

 

در اين بين، مردم مانده‎اند به سخن روحانيون معظمي که در برنامه‌هاي گوناگون صداوسيما حضور مي‎يابند و آيات و رواياتي از قرآن کريم و ائمه معصومين ـ عليهم السلام ـ نقل مي‎کنند و به استناد آن و بحق ايرانيان را به خوبي‎ها و نيکي‎ها رهنمون نموده و از بديها و گناهان پرهيز مي‎دهند، گوش کنند يا از فحش و ناسزا و انواع انحرافات ترويج شده‌ چون نقل و نبات بازيگران خوش‎نشين‎ها و امثال آن تأثير بپذيرند؟!

 

اين چه دانشگاهي است که به مادران نفرين و ناسزا گفتن مي‎آموزد، به فرزندان بي‎احترامي به بزرگترها را تعليم مي‎دهد، به بزرگسالان نگه نداشتن حرمت يکديگر و به همسران پرده‎دري و بي‎حرمتي به يکديگر را آموزش مي‎دهد؟!

 

به راستي قول معروف، سديد، کريم، ميسور و امثالهم که در قرآن کريم به آنها اشاره شده و يا روايات متعدد ائمه اطهار ـ عليهم السلام ـ در کنترل زبان و پرهيز از نزديک شدن به آفات و انحرافات زبان براي چه کساني بيان شده است و مگر صداوسيما و عوامل «خوش نشين ها» مشمول اين هدايت و آموزه‎ها آن هم وقتي از دريچه رسانه به ميان مردم مي‎آيند، نمي‎شوند؟

 

آيا از اين آيات و روايات و آموزه‎هاي اسلامي، انواع فحش و ناسزا و نفرين کردن و رشوه دادن و غيبت کردن و دروغ گفتن دريافته مي‎شود يا در اين مجموعه نوراني، دوري از اين زشتي‎ها سفارش شده است؟

 

آيا مجموعه خوش‎نشين‎ها، تحقق انتظار رهبر انقلاب در تمديد حکم رياست مهندس ضرغامي بر سازمان صداوسيما، مبني بر نزديک کردن و رساندن صداوسيما به طراز رسانه‎اي که دين و اخلاق و اميد و آگاهي بارزترين نمود آن بايد باشد، است؟!

 

خوب است در اينجا بخشي از حکم انتصاب دوباره رئيس سازمان صداوسيما ـ که توسط رهبر انقلاب در شانزدهم آبان 88 صادر شده است ـ مرور شود:

 

«سفارش اساسي اينجانب، نزديک کردن و رساندن اين رسانه‎ فرهنگ‎ساز، به طراز رسانه‎اي است که دين و اخلاق و اميد و آگاهي، بارزترين نمود آن باشد و رفتار اجتماعي مخاطبان و نيز نهاد حساس و مهمي چون خانواده بر اساس آن شکل گيرد و هنر و شيوه‎هاي گوناگون حرفه‎اي و آزموده شده يا نوپديد، يکسره در خدمت رشد اين شاخص‎ها درآيد. از تجربه‎هاي موفق يا ناموفق دوره پنج ساله‎ بايد براي رساندن اين رسانه به کيفيت برتر سود ببريد و با زمان‎بندي برنامه‎ها و تعيين شاخص‎هاي قابل اندازه‎گيري، حرکت مجموعه را تکميل يا تصحيح نماييد. انتظار دارد نشانه‎هاي اين تحول در اولين سال مسئوليت جنابعالي مشاهده شود. توفيق شما را از خداوند متعال خواستارم.» سيد علي خامنه‎اي / 16 آبان 1388

 

حال با تأملي در اين حکم و انتظارات رهبر انقلاب از رسانه ملي، مي‎توان به راحتي دريافت که چه ميزان سازمان صداوسيما در مسير انتظارات رهبر انقلاب حرکت کرده و به ويژه در مجموعه «خوش نشينها» آيا دين و اخلاق از نمود بارزي برخوردار است يا خير؟

 

آيا با پخش چنين مجموعه‎هايي، آن هم از شبکه سه سيما که مخاطبان جوان بسياري دارد، مي‎توان به تربيت نسلي مؤدب، با اخلاق، خوش‎زبان و دين‎مدار اميدوار بود؟!

 

حال گمان مي‎کنيد، با رواج فرهنگي چون آنچه در «خوش نشينها» ترويج شده و علاوه بر آفاتي که گفته شد، جوان را بيکار و لاابالي نشان مي‎دهد، چشم پرسشگر و گوش کنجکاو جوانان پاي منبر روحانيون معظم در ماه محرم که در پيش است، به مواردي که توسط مروجين اسلام نقل خواهد شد، چگونه مي‎نگرد؟

 

آيا اگر واعظي بالاي منبر بگويد خداوند در سوره مبارکه حجرات، غيبت کردن را برابر خوردن گوشت برادر مرده دانسته و در روايت، اين گناه از ارتباط نامشروع هم بدتر دانسته شده، جوان پاي منبر، ياد تناقضات اين هدايت با آنچه در رسانه ملي ترويج شده و همواره در مجموعه‎هاي گوناگون به ويژه «خوش نشينها» افراد پشت سر يکديگر غيبت مي‎کنند، نمي‎افتد و به دوگانگي دچار نمي‎شود؟

 

آيا اگر واعظي بالاي منبر بگويد در روايت است که نجات مؤمن در حفظ زبانش نهفته و دعا کند که «اللهم سدد السنتا بالصواب ...» و معناي آن را اين گونه به مخاطبانش بگويد که «خدايا زبان را به درست‌گويي استوار فرما»، جوان پاي منبر، ياد لعن و نفرين‎ها و فحش و ناسزاهاي متعدد مجموعه «خوش نشينها» نمي‌افتد و برايش اين پرسش پيش نمي‎آيد که پس چرا رسانه ملي از اين آموزه‎ها دور بوده است؟!

حال گمان مي‎کنيد، با رواج فرهنگي چون آنچه در «خوش نشينها» ترويج شده و علاوه بر آفاتي که گفته شد، جوان را بيکار و لاابالي نشان مي‎دهد، چشم پرسشگر و گوش کنجکاو جوانان پاي منبر روحانيون معظم در ماه محرم که در پيش است، به مواردي که توسط مروجين اسلام نقل خواهد شد، چگونه مي‎نگرد؟

به همين اختصار معلوم است که مجموعه «خوش نشين ها» به چه راه اشتباهي رفته و ضرورت حضور مشاوران مبرز و آگاه به هنر تعالي بخش در کنار اينگونه مجموعه‎ها هم مشخص مي‎شود.

 

از انبوه آفات زبان و گناهان بزرگي چون دروغگويي و غيبت و رشوه ‎دادن و غيره که در اين مجموعه يکجا به مردم عرضه شد، مي‎گذريم و به همين مقدار بسنده مي‎کنيم؛ به اميد آنکه از اين پس، شاهد ترويج چنين زشتي‎هايي نباشيم و طنز را با ابتذال اشتباه نگيريم و به جاي ساخت مجموعه‎هاي طنز فاخر، خنداندن و شاد کردن مردم را ـ که البته امري بسيار پسنديده و از ضروريات است ـ با اين نگاه ماکياولي که هدف وسيله را توجيه مي‎کند، اين گونه رقم نزنيم!


منبع: تابناک

گروه سينما و تلويزيون تبيان

مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت