تنها بیست درصد فیلم ها
تنها 20 درصد فیلمهای سال 88
کارگردان سینما و عضو شورای صدور پروانه ساخت اعتقاد دارد تنها 20 درصد از فیلمهای سینمایی اکران شده در سال 1388 با مباحث و رویکرد نظام جمهوری اسلامی ایران هماهنگی و همخوانی دارند.
شورجه در گفتوگو با خبرآنلاین درباره شرایط سینمای ایران در سال 1388 گفت: «فیلمهایی که در جریان سال 1388 روی پرده رفتند، مجموعه تولیدات سینمای ایران در سال 1387 و قبل از آن بودند و به مدیریت قبلی سینمای ایران مربوط میشود. وضعیت عملکرد مدیریت کنونی سینما را میتوان سال آینده و با نگاهی به فیلمهایی که روی پرده میرود و ساخته میشود، مورد ارزیابی قرار داد.»
کارگردان فیلمهای «عملیات کرکوک» و «حماسه مجنون» با نگاهی به فیلمهای سینمایی که امسال امکان نمایش عمومی به دست آوردند، گفت: «60 تا 70 درصد فیلمهای سینمایی که امسال روی پرده رفتند، همگی فیلمهایی متعلق به سینمای بدنه هستند و اثر قابل اعتنای چندانی نمیتوان در میان آنها یافت.»
شورجه ادامه داد: «اینها اغلب فیلمهایی با عنوان سینما برای سینما یا سینما برای گیشه هستند که نمیتوان ارتباطی میان مضمون آنها با اهداف جمهوری اسلامی ایران و سینمای ایدهآلی که در نظر داریم برقرار کنیم. در این میان فقط 15 تا 20 درصد آثار کارهای قابل توجهی هستند و باقی تولیدات سینمای ایران فیلمهایی هستند که برای نمایش در جشنوارههای خارجی تولید شدهاند و در نهایت نیز اغلب این فیلمها امکانی برای نمایش در داخل ایران به دست نمیآورند.»
انتظار ما این است در مدیریت جدید سینمای ایران، تولیدات سینمایی به سمتی پیش برود که کمتر با آثار مبتذل مواجه شویم. منظور از فیلمهای مبتذل مجموعه کارهایی است که با نگاهی تکراری موضوعاتی تکراری را مورد توجه قرار میدهد. مدیریت سینمای ایران باید به گونهای عمل کند که سینمای بدنه ما از سیر نزولی و سقوط نجات پیدا کند و در مسیر ارتقاء پیش برود
او ادامه داد: «در مجموع میتوان گفت از میان فیلمهای اکرانشده سال 1388، فقط 20 درصد کارها آثار قابل توجهی هستند که با مباحث و رویکرد نظام هماهنگی و همخوانی دارند و به مسائل اجتماعی توجه کردهاند و گاهی هم نگاه انتقادی مناسب در آنها دیده میشود. در میان این تولیدات قابل توجه گاهی فیلمهایی با موضوع دفاع مقدس هم دیده میشود که البته میتوان گفت تعداد این قبیل آثار بسیار کم است و به طور کلی اغلب آثاری که امسال اکران شدند تناسبی با کلیت نظام و اهدافهایی که برای سینمای ایران ترسیم میشود، ندارند.»
شورجه برخی از این آثار را مبتذل دانست و ابتذال موجود در این آثار را چنین تشریح کرد: «انتظار ما این است در مدیریت جدید سینمای ایران، تولیدات سینمایی به سمتی پیش برود که کمتر با آثار مبتذل مواجه شویم. منظور از فیلمهای مبتذل مجموعه کارهایی است که با نگاهی تکراری موضوعاتی تکراری را مورد توجه قرار میدهد. مدیریت سینمای ایران باید به گونهای عمل کند که سینمای بدنه ما از سیر نزولی و سقوط نجات پیدا کند و در مسیر ارتقاء پیش برود.»
او ادامه داد: «سیاست عمده مدیران سینمایی باید این باشد که فیلمهای سینمای بدنه را که غالب تولیدات سینمای ایران را تشکیل میدهد، ارتقاء بخشد. آقای جعفریجلوه در دوران مدیریت خود مثالی داشتند، او میگفت ما باید به سمت فیلمهای «فرهنگی گیشه» پیش برویم، مثال او نشان از آن داشت که فرهنگ باید بر گیشه برتری و تقدم پیدا کند، اما عملاً در فیلمها خلاف این را شاهد بودیم.»
شورجه افزود: «مدیریت کنونی سینمای ایران باید به سمتی برود که فیلمهایی با فضا و مضمون فرهنگی تولید کند. علت اصلی اینکه تعداد افراد سینماروی ما تا این حد کاهش پیدا کرده، نبود فیلمهایی از این دست و با فضای فرهنگی است. فیلمها به گونهای نیست که تماشاگران را راغب کند از خانه خود خارج شوند و برای تماشای فیلم به سالن سینما بروند، زیرا میتوانند مشابه آنچه قرار است با صرف این میزان هزینه در سالن سینما ببینند در خانه خود در قالب فیلمها و مجموعههای تلویزیونی تماشا کنند.»
این کارگردان اظهار داشت: «مردم ما افرادی علاقهمند به سینما هستند، اما باید فیلمهایی تولید شود که بتواند آنها را راغب کند به سالن سینما بروند. تولید آثاری از این دست باید در دستور کار مدیران کنونی سینمای ما قرار بگیرد تا کاستیهایی که امروز در سینمای ما به خصوص در زمینه جذب تماشاگر دیده میشود، برطرف شود.»
گروه هنر تبیان