راههای پیشگیری از اضطراب امتحان در میان دانشآموزان
راهبردهايي رويارويي با مشکلات رفتاري و عاطفي دانشآموزان
راههاي پيشگيري از اضطراب امتحان در ميان دانشآموزان
حال که با نشانهها و عوامل زمينهساز اضطراب در بين دانشآموزان در مقاله ي قبلي آشنا شديم قبل از اينکه به درمان بپردازيم با عوامل پيشگيري از اضطراب امتحان در مدارس آشنا ميشويم تا با کمک آن اين اختلال را در مدارس به حداقل برسانيم:
* توقعات واقعگرايانه داشته باشيد ولي هنگامي که به دانشآموزان آنطور که بايد و شايد خوب عمل نميکنند از نشان دادن واکنش افراطي بپرهيزيد.
* اگر دانشآموز براي درس خواندن حداکثر سعي خود را به کار ميگيرد، او را تشويق کنيد و به او جايزه بدهيد، حتي اگر نمرات او به اندازهي تلاش وي خوب نباشد.
* براي اينکه به دانشآموز کمک کنيد تا بر احساس تشويق و نگراني قبل از امتحان فائق آيد، اطمينان يابيد که به خوبي درس خوانده و آمادهي امتحان است.
* به او کمک کنيد تا برنامهي درسي خوبي تنظيم کند. وقتي امتحاني در پيش است، دانشآموز را تشويق کنيد، يک برنامهي درسي مدوّن براي خود بنويسيد تا بتواند زودتر از موعد، خود را آمادهي امتحان کند.
* مطلب درسي را به بخشهاي کوچکتر تقسيم کنيد و هر روز بخشي را طبق برنامه براي مطالعه در نظر بگيريد.
* به دانشآموز کمک کنيد تا مهارتهاي مطالعه را بياموزد. علامتگذاري نکات مهم يادداشتبرداري و روشهاي خاص مطالعه را بهاو ياد دهيد. (عليخاني، 1383)
* هدف امتحان بايد ارزيابي دانستههاي دانشآموزان باشد نه نادانستههاي آنها.
* در ارزشيابي ميزان يادگيري دانشآموزان نبايد فقط نمره امتحان را ملاک و معيار قرار دهيد. از ديگر شيوههايي چون تحقيق، کنفرانس، ارزيابيهاي شفاهي، نيز استفاده کنيد.
* قبل از امتحانات اصلي از امتحانات فرضي و آزمايشي بهمنظور آشناسازي دانشآموزان به سؤالات و نحوهي امتحان استفاده کنيد. اين امر کمک ميکند تا هم ميزان اضطراب دانشآموزان را نسبت به امتحان اصلي پيشبيني کند و هم به تدريج با حساسيتزدايي، اضطراب آنها را کاهش داده و ميزان اعتماد به نفسشان را بالا ميبرد.
* از برگزاي امتحانات با وقت بسيار اندک بايد اجتناب کنيد.
* بهتر است ترتيب سؤالات از ساده به دشوار باشد تا دانشآموزان با پاسخ به سؤالات آسان انگيزه و دلگرمي لازم را بهدست آورند.
* بهتر است به دانشآموزان توصيه کنيد که در ابتداي جلسه به همه سؤالات امتحان نگاه نکنند و سؤال به سؤال جلو بروند و پاسخ دهند. اين امر باعث ميشود تا از تداخل و مزاحمت به خاطر آمدن پاسخ ديگر سؤالات در هنگام پاسخ دادن به يک سؤال جلوگيري شود و دانشآموزان به سؤالاتي که جواب آنها را نميدانند به گونه تداخلي و افراطي فکر نکنند.
* از طرح سؤالاتي که کاملا" جنبهي حفظکردني دارند حتيالامکان اجتناب نمائيد.
* سؤالات را بايد بهصورتي تنظيم کنيد که دانشآموزان فرصت به کار بستن معلومات خود را در موقعيتهاي ديگر داشته باشند.
* سؤالاتي بايد کاملا" خوانا، روشن، صريح، قابل فهم و بينياز از تعبير و تفسير باشد. چراکه هرگونه ابهام در سؤالات مطرح شده ميتواند موجب تشديد اضطراب دانشآموزان شود (بيابانگرد- 1378)
درمان:
در اينجا اين سؤال مطرح ميشود که اگر با وجود به کار بستن تمامي موارد بالا با دانشآموزي مواجه شديد که اضطراب دارد چه کار بايد بکنيد؟ در اين صورت لازم است به نکات و موارد زير توجه نمائيد:
* در جلسات فردي از طريق تماس چشمي مداوم، گوش دادن فعال، توجه مثبت بدون قيد و شرط، پذيرش گرمو فعالانه سطحي از اعتماد را با دانشآموز برقرار کنيد تا سبب افزايش توان او در شناسايي و ابراز احساسات اضطرابي شود.
* اجرا و آموزش تن آرميدگي عضلاني ( Relaxation ) به دانشآموز براي کاهش سطح اضطراب.
* کاهش دادن تلاشهاي والدين براي کنترل دانشآموز ( جانگي، 2007)
* حساسيتزدايي منظم: اين روش رفتاري است که به ميزان زيادي براي درمان اضطراب امتحان استفاده شده است براي انجام عمل حساسيتزدايي مشاور و مراجع طي چند جلسه به بررسي مشکل و درک چگونگي اضطراب مراجع ميپردازند و موقعيتهاي خاص و اضطرابزا را مشخص ميکنند پس از مشخص شدن نوع اضطراب مراجع و موقعيتهايي که در او اضطراب ايجاد ميکنند، درمانگر تکنيک حساسيتزدايي منظم و اصول زيربنايي آن را معرفي ميکند. سپس مراجع با کمک درمانگر فهرستي از محرکهاي اضطرابزا را با رعايت سلسله مراتب تهيه مينمايد. در اين فهرست موقعيتهايي که بيشتر از همه اضطرابزا هستند در بالاي فهرست و آنهايي که کمتر از همه اضطراب ايجاد ميکنند، در پائين فهرست قرار داده ميشوند. آنگاه بعد از آموزش تنآرميدگي عضلاني به مراجع، مشاور به او کمک ميکند تا در يک حالت آرامش کامل قرار گيرد. در مرحلهي آخر، درمانگر براي مراجعي که کاملا" در حالت استراحت قرار گرفته است، محرکهاي اضطرابزا را يکييکي ارائه ميدهد. در ارايه محرکهاي اضطرابزا درمانگر از پائينترين سطح جدول شروع ميکند و به تدريج به سمت موقعيتهايي پيش ميرود که بيش از همه اضطراب ايجاد ميکنند.
* يادگيري مشاهدهايي (سرمشقگيري):
مطالعات نشان داده است که افراد داراي اضطراب امتحان بالا در مقايسه با افراد داراي اضطراب امتحان پائين نسبت به نشانهها و قرينههاي سرمشقگيري حساستر هستند به همين دليل برخي ازپژوهشگران از سرمشقگيري بهعنوان يک روش درماني براي اضطراب امتحان استفاده ميکنند. شکل ديگر يادگيري مشاهدهاي حساسيتزدايي جانشيني است که در آن آزمودني حساسيتزدايي فرد ديگر را مشاهده ميکند. يک نوع از حساسيتزدايي، روش جانشيني فعال است که در آن آزمودني افکار خودش را در طي ارايه صحنه به زبان ميآورد. آموزش مهارتهاي مطالعه: شايد اضطراب امتحان يک واکنش طبيعي است که از مطالعهي ضعيف و مهارتهاي امتحاندهي ناکارآمد ناشي ميشود. اگر اينطور باشد ميتوان انتظار داشت که مشاوره در مورد مهارتهاي مطالعه، اضطراب امتحان را کاهش و نمرات درسي را افزايش خواهد داد با اينکه مهارتهاي مطالعه به تنهايي گاهي اوقات در کاهش اضطراب امتحان مؤثر است به نظر ميرسد مهارتهاي مطالعه به اضافه حساسيتزدايي به آرميدگي نيز به کاهش اضطراب منجر ميشود(بيابانگرد، 1378)
منبع: مجله ي مشاور مدرسه - پاييز88
مريم صياد شيرازي ( کارشناسي ارشد مشاوره)