تا حالا ماسه رنگی دیدی؟
تا حالا ماسه رنگی دیدی؟
ماسه یکی از فراوانترین مواد روی زمین است که با دانههای درشت آن بتون و با ذرات کوچکش شیشه میسازند. البته این ماده در صنایع دیگر هم کاربرد دارد.
ذرات ماسه از سه طریق ممکن است به وجود آیند: فرسایش صخرهها و سنگ؛ فوران آتشفشان؛ و رسوب و انباشتگی بقایا و اسکلت جانوران دریایی. به همین دلیل، در بیابانها و کوهستانها، در بستر اقیانوسها و در ساحل دریاها نیز میتوان ماسه یافت.
ماسهها رنگهای گوناگونی دارند. رنگ ماسه نشانهای از منشا پیدایش آن است، ماسههایی که رنگ سفید خیره کننده دارند، ممکن است از یک مرجان، صخرههای کریستالی کوارتز یا از سنگ گچ به دست آمده باشند.
منشا ماسههای شبقی و سیاه، آتشفشانهای دریایی است. درماسههای سیاهرنگ بعضی از سواحل نیز مواد مغناطیسی و ذراتی از سنگ آهن وجود دارد.
ماسههای سرخ بیابان- مانند بیابانای نامیبیا در آفریقای شمالی- سرشار از اکسید آهناند. ماسههای به جا مانده از بقایای موجودات زنده دوران یخبندان نیز زرد رنگاند- مثل ماسههای آلمان و لهستان.
اما ماسه سبز هم وجود دارد. این ماسه کمیاب و حاصلخیز منشا دریایی دارد و سرشار از سیلیکاتهای پتاسیم و آهن است.
در ماسههای برخی نواحی، رسوبات الماسی به وفور یاقت میشود. این ماسهها بسیار گرانقیمتاند.
به ماسههایی که از بقایای موجودات دریایی- بقایای گیاهی و جانوری- ساخته میشوند «ماسهبیوژنیک» میگویند. رنگ این ماسه از کِرم تا نارنجی متفاوت است.
اما غیر از رنگ، اندازه و شکل دانههای ماسه نیز متفاوت است. ذرات ماسه بسته به دوره و منشا شکل گرفتن، ممکن است متخلخل، ستارهای شکل، مارپیچ، با لبههای کنگرهدار یا نرم باشند.
پرسش و پاسخ علمی برای کودکان
تنظیم : بخش کودک و نوجوان
**********************************
مطالب مرتبط
چرا مردم به یکدیگر دست میدهند؟