نوشیدنی های اسیدی باعث تخریب دندان می شوند
نوشيدني هاي اسيدي باعث تخريب دندان مي شوند
افرادي که نوشيدنيهاي اسيدي مي خورند، ممکن است با سرعت بيشتري در معرض فرسايش ميناي دندان قرار گيرند.
فرسايش دنداني (erosion) هنگامي رخ مي دهد که ميناي دندان به وسيله اسيدهايي که در دهان تشکيل مي شوند، خورده شود و به اين ترتيب دندان ها آسيب پذير مي شوند، ترک مي خورند و تغيير رنگ مي دهند.
فرسايش دنداني يک فرآيند شيميايي است که به تخريب دندان مي انجامد و نبايد آن را با سايش دندان (abrasion) که فرآيندي مکانيکي است، اشتباه کرد.
فرسايش دنداني عارضه اي است که به خصوص در ميان کودکان و نوجوانان شايع شده است.
اما چرا اين گونه است؟ کارشناسان معتقدند تا حدي زيادي، نوشيدن نوشابههاي اسيدي در اين امر نقش دارند.
نوشابههاي گازدار، نوشابههاي انرژي زاي ورزشي، آب ميوهها و قهوه حاوي مقدار زيادي اسيد هستند.
در نوشابه هاي گازدار، به خصوص در نوشابه هاي گازدار کولا، يکي از طعم دهندههاي اصلي اسيد فسفريک است. همين اسيد در دندانپزشکي براي ناهموار کردن ميناي دندان پيش از نصب بريج به کار مي رود و دندانپزشکان به عنوان کاغذ سمباده از آن استفاده مي کنند.
قندي که در اکثر نوشابه ها به کار مي رود نيز ممکن است نقشي در اين فرسايش ايفا کند.
هنگامي که پلاک ميکروبي روي دندان، قند نوشابه ها و غذاها را جذب مي کند، اسيدي را تراوش مي کند که ميناي دندان را خراب مي کند.
به عبارت ديگر هنگام خوردن غذاهاي شيرين، ميزان اسيدي بودن پلاک دندان،
به شدت افزايش مي يابد.
مردم با در دهان نگه داشتن نوشابه هاي گازدار و آب ميوهها براي لذت بردن از رايحه يا گاز آنها، موجب مي شوند که دندان ها مدت بيشتري در معرض اين اسيدها و قندها قرار گيرند.
چيزهاي ديگري هم ممکن است در فرسايش دنداني نقش داشته باشند. داروهايي مانند آسپيرين نيز مي توانند باعث فرسايش دندان شوند. همچنين بيماري هايي مانند برگشت اسيد معده به مري، يا اختلال هاي غذا خوردن که با استفراغ مزمن همراه هستند(مانند بي اشتهايي عصبي)ممکن است دندان ها را در معرض اسيد معده قرار دهند.
از طرف ديگر ممکن است کمبود دريافت فلورايد هم يکي از دلايل شيوع فرسايش دنداني باشد.
مردم به طور فزايندهاي به جاي آب لوله کشي فلورايددار به مصرف آب هاي معدني بسته بندي شده روي آوردهاند، که ممکن است حاوي فلورايد نباشند.
مردم همچنين نوشابه هاي گازدار و آب ميوهها را جايگزين آب مي کنند.
فلورايد باعث استحکام مينا و مقاومت آن در برابر فرسايش مي شود.
بنابراين کارشناسان توصيه مي کنند افرادي که آب لوله کشي نمي نوشند، از خميردندان ها و دهان شويه هاي فلورايددار استفاده کنند.
راه ديگر جلوگيري از فرسايش دنداني اين است که حدود نيم ساعت بعد از نوشيدن نوشابه هاي گازدار يا آب ميوه، دندان هاي تان را مسواک بزنيد.
اما اگر مسواک زدن را بلافاصله بعد از خوردن اين مواد غذايي انجام دهيد، ممکن است با ساييدن مينايي که از قبل به علت حمله ي اسيد، نرم شده است، آسيب وارد بر آن را تشديد کنيد.
به اين ترتيب شما يک لايه ميکروسکوپي از مينا را که مي تواند با مواد معدني موجود در بزاق تقويت شود، برمي داريد.
بزاق، اسيديته دهان را متعادل مي کند و مواد معدني که به وسيله غذاهاي اسيدي از آن بيرون کشيده شده است، به آن بازمي گرداند.
البته افرادي که در مورد فرسايش دندانهاي شان نگرانند، بايد در معاينه ي دندانپزشکي که يک يا دو بار در سال دارند، از دندان پزشک خود بخواهند دندان هاي شان را از اين لحاظ مورد معاينه قرار دهد.
*مطالب مرتبط:
مقدار پوسيدگي دندان، به شکل و نوع ماده غذايي بستگي دارد
مواد غذايي موثر در پوسيدگي دندان و جلوگيري از آن
نقش تغذيه در سلامت دهان و دندان
بخش تغذيه و سلامت تبيان