خارش کهیر آزار دهنده است
خارش کهير آزار دهنده است
كهير از جمله عارضه هايي محسوب مي شود که در طول دوران زندگي ممکن است براي هر شخصي پيش آيد.
اين بيماري که در بعضي مواقع بسيار سطحي بوده و به مرور زمان مي تواند درمان شود، گاهي شدت زيادي مي يابد و تنها با داروهاي تجويزي از سوي پزشک درمان خواهد شد.
به طور کلي کهير عبارت است از نوعي اختلال آلرژيك كه مشخصه آن وجود نواحي برآمده روي پوست همراه با قرمزي و خارش است.
اين اختلال مي تواند در هر جاي پوست از جمله پوست سر، صورت، لب ها، كف دست و پا و ... رخ دهد.
علايم شايع کهير
در بيشتر مواقع نمي توان نشانه هاي مشخصي را نام برد تا به وسيله آن ها از بروز اين عارضه مطلع شد، اما به طور کلي پزشکان با انجام مطالعات فراوان توانسته اند علايمي را براي اين بيماري نام ببرند.
در کهير، نواحي از پوست متورم ( شبيه تاول) و قرمز رنگ مي شود و خارش و سوزش زيادي دارد. اين ضايعات كهيري حاشيه كاملا مشخص دارند و مسطح هستند که قطر آنها به 1 تا 5 سانتي متر هم مي رسد.
ضايعات كهيري به سرعت به يكديگر مي پيوندند و پلاك هاي بزرگ و مسطحي به رنگ پوست تشكيل مي دهند. اين ضايعات كهيري يا پلاكها مرتبا تغيير شكل مي دهند و ممكن است در عرض چند دقيقه يا چند ساعت ناپديد شده و دوباره ظاهر شوند. تغييراتي به اين سرعت، مشخص کننده ي كهير است.
کنترل خارش و سوزش پوست
در اکثر موارد اين عارضه به خودي خود بهبود مييابد، ولي آنچه در اين بين آزاردهنده است احساس سوزش و دردي است که اين تاولهاي قرمز رنگ در فرد ايجاد ميکنند. از جمله راههاي موثر و تثبيت شده از سوي پزشکان جهت کنترل درد اين تاولهاي قرمز رنگ، عبارتند از:
* استفاده از آنتي هيستامينها که ميتوانند نقش موثري در کاهش حس خارش کهير داشته باشند.
* استفاده از محلولهاي طبي و ضدعفوني کننده که به سبب ايجاد حس سرما در پوست، از شدت سوزش و درد کهير کم ميکند.
*استفاده از کمپرسهاي آب سرد. البته در صورتي که کهير در بيشتر قسمتهاي بدن شما ديده مي شود، دوش گرفتن زير آب سرد ميتواند نقش موثري در روند بهبود اين عارضه داشته باشد.
*از دوشگرفتن زير آب گرم جلوگيري کنيد، چرا که باعث شدت سوزش تاولها ميشود.
* از لباسهاي راحت (نه تنگ و چسبان) استفاده کنيد.
علل بروز کهير
کهير مي تواند با علل و عوامل مختلفي بروز کند که در اين ميان، رها شدن هيستامين، مهم ترين عامل محسوب مي شود. رها شدن هيستامين گاهي بدون دليل مشخص بروز مي کند.
موارد زير شايع ترين دلايل رهاسازي هيستامين هستند:
*داروها: تقريبا تمام داروها توانايي ايجاد كهير را دارند، از جمله آسپيرين
*گزش حشرات: عفونت هاي ويروسي، بيماري هاي خود ايمني، ديس پروتئينمي ها (وجود پروتئين هاي غيرطبيعي به مقدار زياد در خون)
*سرطانها، به خصوص سرطان خون
*مواجهه با حيوانات، خصوصا گربه ها
*خوردن مواد غذايي حساسيت زا مثل تخم مرغ و آجيل
*رنگ هاي افزودني غذايي و نگهدارنده ها
*عفونت ها (باكتريايي، ويروسي، قارچي)
عوامل تشديد كننده بيماري
بيماري کهير با عوامل ياد شده مي تواند ايجاد شود و فرد را در برخي مواقع با مشکلات عديده اي مواجه کند. اما به هر حال اگر توجه نداشته باشيم، برخي عوامل مي توانند اين عارضه را شدت بخشند. مهم ترين اين عوامل شامل استرس، ساير آلرژي ها يا سابقه خانوادگي آلرژي است.
پيشگيري از کهير
اگر شما دچار كهير ميشويد و علت را شناسايي كرده ايد، هر چه سريع تر از عامل ايجاد کننده اين بيماري پرهيز کنيد. اگر علايم شديدي در شما بروز كرده است، يك كيت حاوي داروهاي ضد شوك آلرژيك را هميشه به همراه داشته باشيد.
کهيرها معمولا غير قابل پيش بيني هستند و بستگي به علت بروز اين بيماري دارند. اگر علت كهير، يك دارو يا عفونت حاد ويروسي باشد، كهير معمولا در عرض چند ساعت يا چند روز ناپديد مي شود. البته در بعضي از موارد، كهير مزمن شده و ممكن است تا ماه ها يا سال ها، ضايعات كهيري ديده شوند. به هر حال اين طور که کارشناسان دريافته اند در بيشتر موارد، كهير غالبا خود به خود فروكش مي كند، حتي اگر علت آن مشخص نباشد.
ابتلا به کهير مي تواند تورم حنجره و ايجاد مشكل در تنفس را نيز به همراه داشته باشد. اين عارضه ممكن است اولين علامت شوك آلرژيكي باشد كه در اين صورت جان بيمار را در معرض خطر قرار مي دهد.
در اين حالت، پس از كهير علايمي چون آشفتگي، خس خس سينه به علت بسته شدن راه هاي هوايي، كرختي، تپش قلب، عرق سرد و يا پايين افتادن فشار خون رخ مي دهند و بدون انجام درمان فوري، ممكن است فرد به اغما فرو رود و دچار ايست قلبي شود.
درمان کهير
درمان فوري در موارد واكنشهاي شديدي كه جان بيمار را به خطر مياندازد، بهترين روشي است که به نظر مي رسد.
بررسي هاي تشخيصي ممكن است شامل آزمايش خون، آزمايش ادرار، سرعت رسوب گلبول هاي قرمز و عكس برداري از قفسه سينه براي رد واكنش التهابي ناشي از عفونت باشند. توجه داشته باشيد که درمان با هدف پيشگيري از مواجهه با عوامل ايجادكننده كهير صورت مي پذيرد. در اين ميان آزمون پوستي براي آلرژي و تزريقات براي حساسيت زدايي لازم است.
داروهايي كه فرد نسبت به آنها حساسيت دارد، نبايد استفاده شوند.
اگر بيمار متوجه شده که به چه ماده غذايي حسايست دارد، نبايد آن را بخورد. فرد مبتلا بايد از مصرف قهوه يا ساير نوشيدني هاي كافئين دارخودداري كند.
اگر متورم شدن لبها، تنگي نفس يا خس خس سينه، احساس سفتي يا گرفتگي و خفگي در گلو، هرگونه علايم شوك آلرژيك و ... به هنگام كهير رخ دهند فرد بايد هر چه سريع تر به پزشک مراجعه کند. در اين ميان اگر دچار فرد مورد نظر توجه علايم جديد و غير قابل توجهي شد، داروهاي مورد استفاده در درمان ممكن است عوارض جانبي به همراه داشته باشند.
*مطالب مرتبط: