تبیان، دستیار زندگی

 چرا شادکامی مردان کمتر از زنان است؟

به طور متوسط، مردان نسبت به زنان رضایت کمتری از زندگی دارند و آمارها نشان می‌دهند که میزان خودکشی در میان مردان دو برابر زنان است و آن‌ها به طور متوسط پنج سال کمتر از زنان عمر می‌کنند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن بیگی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
شادکامی مردان کمتر از زنان
 گزاره های فوق همدیگر را تایید می کنند و به نظر می‌رسد ریشه های مشترکی وجود دارد که ظلم های وارده بر مردان را بهتر توضیح می‌دهد.

موسسه پیو در سال 2003 و در 44 کشور با مصاحبه با 38 هزار نفر، ابعاد مختلف رضایت از زندگی را بررسی کرده است. به طور متوسط زنان 7 درصد بیشتر از مردان رضایت از زندگی را ابراز کرده‌اند.[1]

محققان دانشگاه شیکاگو در سال 2012 تحقیقی با عنوان جنسیت و رفاه[2] در سراسر جهان انجام داده‌اند. در این تحقیق مبتنی بر نظرسنجی موسسه گالوپ میزان رفاه افراد برآورد شده است. در این نظرسنجی از افراد پرسیده می‌شود اگر رسیدن از صفر تا بهترین موقعیت ممکن برای خودت را 10 پله می‌دانی، الان در کدام پله قرار گرفته‌ای؟ در این تحقیق دو کلید واژه شادکامی و رفاه هم معنی به کار می‌روند. در این تحقیق با توجه به داده‌های جهانی از سال 2005 تا 2010 تفاوت‌های جنسیتی در رفاه و عوامل موثر برآن بررسی شده است. یافته‌های این تحقیق را می‌توان در 5 گزاره خلاصه کرد.

1.     زنان در سراسر جهان به جز تعداد کمی از کشورهای آفریقایی، شادکامی بیشتری از مردان دارند.

2.     در کشورهایی که شاخص‌های توسعه بالاتری دارند، شکاف جنسیتی در میزان شادکامی بیشتر است و به عبارتی دیگر زنان با فاصله بیشتری از مردان شادکام‌تر هستند.

3.     علاوه براین در کشورهایی که شاخص حقوق بشری بهتر بوده زنان شادکامی بیشتری از مردان داشته‌اند.

4.     زنان در سنین بالاتر و با تحصیلات بیشتر نیز شادکامی بیشتری از زنان دیگر دارند.

5.     همچنین افراد متاهل در کشورهای با درآمد بالا شادکامی بیشتر از افراد مجرد دارند.[3]

محققان دانشگاه یورک انگلستان در سال 2023 تحقیقی برای بررسی عوامل موثر بررضایت از زندگی مردان انجام داده‌اند. این تحقیق مبتنی بر داده‌های موسسه بررسی ارزش‌های جهانی[4] از سال 1981 تا 2020 در 102 کشور جهان انجام شده است.[5] سوال محوری این پژوهش این است که آیا عوامل موثر بر کاهش طول عمر مردان با عومل کاهش رضایت از زندگی مردان اشتراک دارد؟ یافته‌های این تحقیق را می‌توان در 7 گزاره خلاصه کرد:

1.     در شاخص شادکامی و رضایت از زندگی و متوسط طول عمر به طور متوسط زنان وضعیتی بهتر از مردان دارند.

2.     رضایت از زندگی بیشتر در طول عمر موجب افزایش طول عمر می‌شود.

3.     بیکاری و درآمد پایین رضایت از زندگی مردان را بیشتر از زنان کاهش می‌دهد.

4.     متاهل بودن، رضایت از زندگی مردان و زنان را بیشتر می‌کند اما برای مردان موثرتر است.

5.     رضایت از روابط خانوادگی و داشتن حمایت خانوادگی باعث افزایش رضایت از زندگی می‌شود. مردان کمتر از حمایت خانوادگی برخوردار هستند.

6.     بیماری‌های مزمن رضایت از زندگی را کاهش می‌دهد. مردان بیشتر به بیماریهای مزمن مبتلا می‌شوند.

7.     به طور کل رضایت از زندگی در کشورهای فقیر و جنگ زنده کمتر است. اما فقر و جنگ در رضایت از زندگی مردان بیشتر موثر است. به همین دلیل در کشورهای فقیر نیز به طور متوسط رضایت از زندگی زنان، بیشتر است.

 گزارش جهانی شادکامی در سال 2024 شادکامی کشورهای جهان را از ابعاد مختلف بررسی کرده است. در این گزارش 143 کشور جهان در میزان شادکامی رتبه بندی شده‌اند. شادکامی براساس میزان رضایت از زندگی و میزان تجربه احساسات منفی و مثبت در زندگی افراد سنجیده می‌شود. طبق برآورد این گزارش میزان رضایت از زندگی دختران 15 تا 24 ساله از سال 2013 تا 2022 بیشتر از رضایت از زندگی پسران در همین بازه سنی و زمانی در سطح جهانی است. در نمودار زیر این نوسان کاملا قابل مشاهده است. تحقیقات نشان می‌دهد مردان در سنین جوانی رضایت از زندگی بیشتری دارند، اما بازهم کمتر از دختران در همین سنین رضایت از زندگی دارند.[6]

با اینکه در سال‌های اخیر نقدهایی به روش برآورد نظرسنجی‌ها شده است، اما هنوز در موسسات پژوهشی جهان این گزاره که رضایت از زندگی مردان به طور متوسط کمتر از زنان است، مورد تایید است و روش بهتری برای برآورد هنوز ایجاد نشده است. شواهد آماری در سطح جهان نشان می‌دهد که به طور میانگین طول عمر مردان در جهان 5 سال از زنان کمتر است، به طور میانگین مردان 2 برابر زنان خودکشی می‌کنند یا اینکه مردان بیشتر دچار معلولیت حین کار می‌شوند و بیشتر در مشاغل سخت و زیان‌آور فعال هستند. بنابراین قابل پیش‌بینی است که رضایت از زندگی مردان کمتر از زنان باشد.

[1] https://www.pewresearch.org/global/2003/10/29/global-gender-gaps/

[2] well-being

[3] http://humcap.uchicago.edu/RePEc/hka/wpaper/Graham_Chattopadhyay_2012_GenderandWellBeing.pdf

[4] https://en.wikipedia.org/wiki/World_Values_Survey

[5] https://www.journalofhappinessandhealth.com/index.php/johah/article/view/33

[6] https://worldhappiness.report/ed/2024/