با کودکان پرتوقع چگونه برخورد کنیم؟
پشت پرده کودکان لاکچریباز
انگار تعدادشان روزبهروز بیشتر میشود؛ بچههایی که مدام خواستههای مختلف از والدین دارند و اتفاقاً از هیچ هدیه و کاری هم خوشحال نمیشوند؛ چرا برخی از کودکان متوقعاند و پشت پرده این پرتوقعی چیست؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ :
شنبه 1398/06/02
نقش والدین در پرتوقع شدن کودکان
خواستههای کودکان گاهی معقول و منطقی و در اکثر موارد غیرمعقول است اما رفع نیازهای نامعقول کودکان، آنها را پرتوقع میکند؛ قیاسی در این زمینه به تبیان میگوید: «کودکان امروزی بدون توجه به وضع اقتصادی خانواده، خواستههای خیلی زیادی دارند و روی خواستههایشان پافشاری میکنند؛ وقتی به محیط خانوادگی این بچهها نگاه میکنیم، میبینیم که اغلب تک فرزند هستند و والدین این کودکان میخواهند هر چیزی که کودکشان میخواهد در زندگی داشته باشد و یا حتی چیزهایی که خودشان در کودکی میخواستند و به آن نرسیدهاند را، برای فرزندشان تهیه کنند؛ در حالی که تهیه «هر آنچه کودک میخواهد» به کودک القا میکند که تو حق داری هر چیزی که دوست داری را از ما بخواهی و برای رسیدن به خواستهات پافشاری کنی و ما موظف به تهیه آن هستیم.»تربیت کودک لاکچری باز
گاهی والدین چیزهایی را برای کودک تهیه میکنند که خواسته کودک نیست مثل برگزاری جشنهای تولد خارج از عرف، دادن سیسمونیهای اشرافی و تهیه اتاقهایی که با انواع و اقسام اسباببازیها انباشتهشده است. قیاسی در این زمینه معتقد است: «تربیت کودک به این صورت، او را به مرحلهای میرساند که با داشتن هیچچیز راضی نمیشود. در حالی که قطعاً ما از ابتدا میتوانیم بچه را با وسایل خیلی ساده سرگرم کنیم تا دیگر تمایلی به اینگونه وسایل تجملاتی و خارج از عرف نداشته باشد.»بازیهای ساده و دستساز را جایگزین وسایل گرانقیمت کنید. کودکان تنوع را دوست دارند و شما هر چیزی که برایش بخرید بعد از یک مدتی عادی میشود اما اگر اسباببازیها را بسازید همیشه راه برای تغییر و ساخت اسباببازیهای جدید دارید
این روانشناس کودک در رابطه با نحوه برخورد با کودکان پرتوقع میگوید: «اگر کودک برای خریدن چیزی پافشاری میکند، میتوانید برای او توضیح دهید که مثلاً ما فقط روزهای جمعه خرید میکنیم. قرار نیست که هر وقت بچه چیزی خواست، بخرید. اینگونه رفتارها و سختگیریها در برابر خواستههای نامعقول کودکان، به آنها یاد میدهد که: اولاً قدر داشتههایش را بداند، دوماً برای رسیدن به خواستههایش تلاش کند و اینگونه نباشد که هر چیزی را خواست بلافاصله برآورده شود.»
پرتوقع شدن کودکان در خانه مادربزرگ!
گاهی والدین برای پرتوقع نشدن کودکان قوانینی دارند اما پدربزرگ و مادربزرگها قانونشکنی میکنند و با برآورده کردن خواسته کودکان، آنها را پرتوقع بار میآورند. مثلاً کودک اسباببازی را میخواهد که والدین صلاح نمیدانند آن وسیله را تهیه کنند اما پدربزرگ یا مادربزرگ به دلیل علاقه زیاد به کودک حاضرند سریع آن وسیله را برای بچه بخرند و دلش را به دست آورند اما اینها باعث نقض قانون میشود.قیاسی توصیه میکند که در چنین مواردی بهترین راهحل این است که:
- خیلی محترمانه و مؤدبانه اطرافیانتان به خصوص پدربزرگها و مادربزرگها را در جریان قوانینی که برایتان اهمیت زیادی دارد، قرار دهید. مثلاً: مامان! واقعاً ممنونم که بچهام را بیرون میبرید. فقط اگر قرار است برای خرید به جایی بروید لطفاً هر چیزی که خواست برایش نخرید و به او بگویید که باید روزهای جمعه با پدر و مادرش به خرید برود.
- در جمع خانواده خود و همسرتان، بهگونهای که دیگران بشنوند، قوانین خاص را به بچهها یادآوری کنید. مراقب باشید لحنتان کنایهآمیز نباشد.
- والدینتان را به خاطر خریدن چیزی برای فرزندتان سرزنش و محکوم نکنید زیرا با این کار آنها تصور میکنند اصول تربیتیشان را زیر سؤال بردهاید و محبتشان را درک نکردهاید؛ در عوض دلایلتان را برای نخریدن بعضی چیزها توضیح دهید و اگر دیدید که برای هدیه خریدن و خوشحال کردن کودکتان پافشاری میکنند، صمیمانه به آنها بگویید که چه هدیههایی مناسب فرزندتان است.
وقتی خواسته کودکان معقول است
گاهی خواسته کودکان معقول است، اما والدین توان مالی برای برآوردن آن درخواست را ندارند؛ در چنين مواقعی بیشتر والدین سعی میكنند صورتمسئله را پاک کنند و خواسته فرزندشان را نامعقول و غيرموجه جلوه دهند. قیاسی در این زمینه میگوید: «اين بدترين شيوه برخورد است و فرزند نيز اين موضوع را متوجه میشود. در اين حالت، بايد به عدم توانایی خود اعتراف كنيد و دليل آن را نيز برای کودکتان توضيح دهيد. وقتی پدر و مادر توانایی برآورده كردن نياز فرزندان خود را ندارند، همدلی فرزندان با آنها بسيار مهم است. ممكن است وضعيت مالی خانواده مناسب نباشد، در این صورت باید فرزند را با اين شرايط آشنا كرد و همراهیاش را به دست آورد. بايد از کودک بخواهيد كه باهم برای رسيدن به آن خواسته تلاش كنيد. نبايد خودتان را نسبت به خواسته فرزندتان بیتفاوت نشان دهيد. اينكه فرزندتان احساس كند برای خواستههای او ارزش قائل هستيد، در او آرامش و احساس اطمينان ايجاد میكند.»قیاسی در ادامه میگوید: «اگر میخواهید کودک متوقعی نداشته باشید:
- بیش از اندازه اسباببازی و وسایل نخرید.
- به کودک یاد دهید که برای رسیدن به خواستهاش باید تلاش کند مثلاً باید پولهایش را جمع کند تا بتواند آن وسیله دلخواه را بخرد.
- بازیهای ساده و دستساز را جایگزین وسایل گرانقیمت کنید. کودکان تنوع را دوست دارند و شما هر چیزی که برایش بخرید بعد از یک مدتی عادی میشود اما اگر اسباببازیها را بسازید همیشه راه برای تغییر و ساخت اسباببازیهای جدید دارید.»
بیشتر بخوانید
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت