چند راهکار برای کشف استعداد فرزندان؛

شغل آینده فرزندتان را حدس بزنید

اگر کودک شما به دنبال کشف همه‌چیز است و وسایل مختلف را باز می‌کند و دوباره سرهم می‌کند تا طریقه کارکرد آن را دریابد او احتمالاً یک یادگیرنده دیداری-فضایی است. این کودک دوست دارد بازی‌هایی مانند ماشین بازی و ساختن برج انجام دهد در آینده به مشاغلی مانند مکانیک، مهندسی، معماری روی می‌آورد و یا مخترع یا دانشمند می‌شود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دختری پنج ساله دارم که می خواهم به او یاد بدهم که اوقاتش را بیهوده تلف نکند و زندگی پرثمری داشته باشد. خیلی دوست دارم استعدادهایش را کشف کنم و بفهمم که چه استعدادی دارد؟ لطفاً در این زمینه راهنمایی‌ام کنید.


کشف استعداد کودک شما یک‌راه اصلی دارد و آن‌هم شناخت علاقه‌ی او به فعالیت‌هاست. شما باید بدانید که کودک شما به کدام‌یک از فعالیت‌ها علاقه دارد و چه نوع استعدادی در خود نهفته است.

برای مثال اگر کودک شما تا زمان خواب از صحبت کردن بازنمی‌ایستد و داستان و موضوعات مختلف را با کمترین اشکالات مختصر دستوری و تلفظی بیان می‌کند و طوری صحبت می‌کند که شما با استدلالش کاملاً قانع شوید، او می‌تواند در آینده در مدرسه و در مشاغلی مانند وکالت یا روزنامه‌نگاری موفقیت کسب کند.

برای تقویت این استعداد در کودکتان از او بخواهید برای اعضای خانواده نامه بنویسد و یا داستان‌هایی برایتان بگوید تا بتوانید آن را به کتاب تبدیل کنید. یا شما می‌توانید با کودک مصاحبه کنید و افکارش را در فایل تصویری یا صوتی ثبت کنید و یا او را به کتابخانه ببرید و کتاب‌هایی با کلمات گسترده برای او بخرید که او را به چالش بکشد.
فراموش نکنید در کنار تشویق و تقویت مهارت‌های نوشتن و حرف زدن، شنونده خوب بودن را هم به او آموزش دهید و در روز زمانی را تعیین کنید که به سکوت او اختصاص داشته باشد.
 
اگر کودکتان خیلی خیال‌باف است این ویژگی‌ها نشانگر قدرت خلاقیت زیاد و علامت استعداد کودک است و شاید با وجود آن کودکتان بدون تمرکز به نظر برسد اما شما می‌توانید او را در مورد ایده‌های بزرگش هدایت کنید.

این دسته از کودکان در آینده به مشاغلی مانند هنرپیشگی، نویسندگی، فیلم‌سازی یا طراحی لباس یا طراحی داخلی روی می‌آورند و برای حل مسئله در مسیرهای تازه در هنر و علم تفکرات خلاقشان را به کار می‌گیرند.
 
برای پرورش استعداد این کودکان لازم است، خلاقیت کودک را مورد تشویق قرار دهید، باهم ساز بزنید و آواز بخوانید و پروژه‌های علمی ساده ترتیب دهید. او را به کنسرت موسیقی ببرید، به داستان‌های خیالی‌اش گوش کنید و او را به موزه برای بازدید ببرید.

و یا مثلاً اگر کودک شما به دنبال کشف همه‌چیز است و وسایل مختلف را باز می‌کند و دوباره سرهم می‌کند تا طریقه کارکرد آن را دریابد او احتمالاً یک یادگیرنده دیداری-فضایی است. این کودک دوست دارد بازی‌هایی مانند ماشین بازی و ساختن برج انجام دهد در آینده به مشاغلی مانند مکانیک، مهندسی، معماری روی می‌آورد و یا مخترع یا دانشمند می‌شود.
برای تقویت این ویژگی‌ها در کودک، در اختیار کودک اسباب‌بازی‌ها و بلوک‌های خانه‌سازی قرار دهید و یا او را تشویق به درست کردن کاردستی با جعبه خالی مواد غذایی کنید تا کودک فرصت خلق، نابودی و خلق مجدد داشته باشد.

اگر کودکتان خیلی خیال‌باف است این ویژگی‌ها نشانگر قدرت خلاقیت زیاد و علامت استعداد کودک است.


اگر کودکتان عاشق حل انواع جورچین است و در حین بازی خطای کمی انجام می‌دهد و برای حل درست جورچین تلاش می‌کند، کودک شما بیشتر به‌صورت تصویری می‌اندیشد و از یادگیرندگان دیداری-فضایی هستند و می‌توانند در آینده کارآگاه، باستان‌شناس یا محقق شوند.
 برای تقویت خصوصیات و عملکرد این کودکان باید انواع جورچین و جدول، داستان‌های معمایی در اختیارشان بگذارید و بازی‌های مرتبط با چینش منظم اشیا و یا اسباب‌بازی‌هایی برای حل مسائل فضایی برایشان تهیه کنید.

اگر هم کودکتان آرام و قرار ندارد و نمی‌تواند لحظه‌ای درجایش بنشیند و دائماً در حال تحرک است و همه‌چیز را لمس می‌کند و با عجله کارهایش را انجام می‌دهد، او از دسته کودکان یادگیرنده‌های فیزیکی یا جنبشی-بدنی هستند. این کودکان مشاغلی را در آینده انتخاب می‌کنند که پشت‌میزنشینی نداشته باشد و بیشتر به انجام فعالیت‌های ورزشی، هنری یا موسیقی که نیاز به مهارت‌های حرکتی ظریف دارند، متمایل‌اند.

برای این کودکان یک برنامه خواب منظم و آرامش‌بخش بچینید و قبل از خواب یک میان وعده سبک مانند شیر و غلات کامل برایشان در نظر بگیرید و یا قبل از خواب با یک حمام گرم، یک داستان و یا گوش دادن به موسیقی آرام‌بخش او را برای خواب آماده کنید.
این‌ها کلیاتی بود که در اختیار شما قراردادم اما خیلی مهم است که بدانید کودکان نیاز دارند کودکی کنند و بازی کنند و از دوران زندگی خود لذت ببرند تا بتوانند استعدادهای مختلف خود را نشان دهند. مراقب باشید کودکتان را محصور در انواع کلاس‌ها نکنید بلکه بگذارید آزادانه همه‌چیز را تجربه کند.

برای برانگیختن علائق و استعدادهای فرزندتان او را به کتابخانه، موزه، کنسرت، یا مسابقه ببرید.



ضمن اینکه:
- بگذارید فرزندتان در انجام کارها مرتکب اشتباه شود.

- از او سؤالاتی مانند چرا آسمان آبی است؟ بپرسید تا کودکتان با شگفتی‌های دنیا مواجه شود.

- پروژه‌های خانوادگی برای پیدایش استعداد طرح‌ریزی نمایید.

- کودک را مجبور به یادگیری نکنید.
- انتظاراتتان از فرزندتان باید واقع‌بینانه باشند.

- در انجام کارها، کودک خود را سهیم کنید.

- کودک خود را با برچسب زدن به او محدود نکنید.

- به بازی با کودکتان بپردازید.

- برنامه زمانی منظم برای فعالیت‌هایی نظیر خواندن، گوش دادن به موسیقی و صحبت کردن در نظر بگیرید.

- اجازه دهید فرزندتان به فعالیت‌های گروهی مورد علاقه‌اش بپردازد.

- فعالیت‌هایی را که فرزندتان انجام می‌دهد مورد انتقاد یا قضاوت قرار ندهید.

- کارهای روزمره‌ای را که به عهده فرزندتان بگذارید.

- داستان‌های الهام بخشی برای فرزندتان بخوانید.

- از مقایسه کودک خود با دیگران بپرهیزید.
- برای برانگیختن علائق و استعدادهای فرزندتان او را به کتابخانه، موزه، کنسرت، یا مسابقه ببرید.

- کودکتان را تشویق به صحبت درباره آینده کنید.

- کودکتان را با افراد موفق آشنا کنید.

- کودک خود را تشویق به خواندن کنید و یا برایش زیاد کتاب بخوانید.

منبع: پرسش و پاسخ های عمومی مرکز مشاوره تبیان
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت