خطری که نسل بشر را تهدید میکند
برخورد سیارکها به زمین، یکی از جدیترین خطرهایی است که نسل بشر را تهدید میکند. این اجسام فضایی که از صخرههای سنگی و فلزی تشکیل شدهاند، پس از نابودی عصر دایناسورها میتوانند نسل بشر را نیز منقرض کنند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ :
يکشنبه 1397/08/27
سیارکها که شبیه به تودههای بزرگ سنگی یا فلزی هستند، در فضای اطراف کره زمین در حال حرکت هستند و ممکن است با کره زمین برخورد کنند. در ادامه سعی داریم به بررسی خطرات احتمالی بپردازیم.
اهمیت روز جهانی سیارکها
سازمان ملل متحد با هدف افزایش سطح آگاهی مردم روز 30 ژوئن را به عنوان روز سیارک نامگذاری کرده است تا مردم نسبت به خطرهایی که از سوی برخورد سیارک ها به زمین آنها را تهدید میکند، آشنا شوند. برخورد سیارکی با پهنای 10 کیلومتر در 66 میلیون سال پیش نابودی دایناسورها را به همراه داشت و اکنون تنها تعدادی از فسیلها و اسکلت این موجودات در موزهها قرار داشته و نسل آنها به کلی از بین رفته است.کریستیان کوبرل، مدیر موزه تاریخ طبیعی وین در این خصوص عنوان کرد سیارکی که با پهنایی بیش از 10 کیلومتر در 66 میلیون سال پیش به زمین برخورد کرد، منجر به ایجاد حفرهای با قطر 200 کیلومتر در کره زمین شد که آثار آن هنوز نیز پا برجاست. آثار مخرب این حادثه موجب شد تا زلزلههای متعددی در سراسر کره زمین رخ دهد و زندگی بسیاری از جانواران و چرخه آب و هوایی کره زمین را دگرگون سازد. در این حادثه حدود دو سوم نسل جانواران آن زمان از بین رفت.
شهاب سنگ چلیابینسک
کلکسیونی از تمامی شهاب سنگهایی که به کره زمین برخورد کردهاند در موزه وین گردآوری شده و به خوبی اطلاعاتی در خصوص زمان، مکان برخورد و خساراتی که به همراه داشتهاند را نشان میدهند. قسمت بزرگی از شهاب سنگ چلیابینسک نیز در این موزه مشاهده میشود.
به دلیل موج انفجار حاصل از برخورد این سیارک به زمین، ساکنان شهر چلیابینسک با تلفات جانی و خسارتهای مالی مواجه شدند.
به دلیل مکانی که این شهاب سنگ با آن برخورد کرده است، نام شهاب سنگ چلیابینسک را برای آن انتخاب کردهاند. این اتفاق موجب شد تا در خصوص برخورد سیارک ها به زمین حساسیتهای بیشتری از جانب مردم به وجود آید.
تغییرات آب و هوایی پس از برخورد سیارک ها به زمین
بدون شک اگر اجسام آسمانی مانند شهاب سنگها در ابعاد مختلف به زمین برخورد کنند آثار مخرب زیادی را به وجود خواهند آورد. برای مثال اگر شهاب سنگی به اندازه یک ساختمان در منطقه جنگلی برخورد کند، به طور کل آن را نابود کرده و اگر در دریا سقوط کند، حوادثی نظیر سونامی را به همراه دارد.در این خصوص لیدا پیتارلو، محقق سیارکها از دانشگاه وین عنوان میکند اگر یک سیارک در دریای کم عمق برخورد کند، موجب انتشار گازهای گلخانه خواهد شد؛ چرا که بر اثر گرمای برخورد شهاب سنگ رسوبات موجود در کف دریا تبخیر شده و به مرور زمان روی آب و هوای کره زمین تاثیر بدی میگذارد.
احتمال برخورد 740 سیارک به کره زمین وجود دارد
آژانس فضایی اروپا برای جلوگیری از خطرهایی که با برخورد سیارک ها به زمین، نسل بشر را تهدید میکند، به ساخت تلسکوپ فلای آی (Flyeye Telescope) اقدام کرده است که با نصب آن در جزیره سیسیل ایتالیا، میتوان سیارکها را شناسایی کرد. شناسایی، رصد و کنترل تمامی اجرام کوچکی که در اطراف کره زمین قرار دارند، جزو بزرگترین اهداف این تلسکوپ محسوب میشود. در حال حاضر بیش از 740 سیارک که امکان برخورد آنها با کره زمین وجود دارد، توسط آژانس فضایی اروپا شناسایی شده است.انحراف مسیر سیارکها
یکی از ماموریتهای مشترک سازمان فضایی ناسا و جاسکا (آژانس فضایی ژاپن)، پرتاب کاوشگر هایابوسا-2 به مدار سیارک ریگو است. این کاوشگر روی فرودگر مسکات (Mascot) که آژانس فضایی آلمان آن را ساخته است، فرود خواهد آمد و از خاک سیارک ریگو نمونهبرداری میکند.کاوشگر هایابوسا-2 در سال 2014 به فضا پرتاب شد و در ژوئن 2018 با موفقیت روی سیارک ریگو که نزدیک به کره زمین قرار دارد، فرود آمده است. به کمک این کاوشگر میتوان بهترین راه ممکن برای انحراف مسیر سیارکها را شناخت و با تهدیدهای احتمالی مقابله کرد.
سطح کره ماه، دلیل اصلی نگرانی از برخورد سیارک ها به زمین
کریستیان کوبرل، مدیر موزه تاریخ طبیعی وین عنوان میکند با مشاهده سطح ماه درمییابیم که از گذشته تاکنون تعداد بسیاری از سیارکها به سطح آن برخورد کردهاند، اما به دلیل اینکه کره زمین از نظر زمینشناختی همواره فعال بوده، قادر به مشاهده چنین علائمی نیستیم. همواره سطح کره زمین مورد هجوم بسیاری از شهاب سنگهای بزرگ و کوچک واقع شده و شاید در عصر حاضر شاهد برخورد اجسام بزرگی نبودهایم، اما در گذشته چنین اتفاقی افتاده و آثار مخربی را به دنبال داشته است. محققان آژانس فضایی ناسا در حال حاضر بیش از 90 درصد از سیارکهایی که با برخورد خود قادر به نابودی کره زمین هستند را شناسایی کرده و مسیر حرکتی آنها را کنترل میکنند.
منبع: گجت نیوز
مطالب مرتبط مجموعه :
آخرین مطالب سایت