غار کهک استان مرکزی، غاری منحصربفرد برای طبیعت گردی
استان مرکزی طبیعتی بکر و جذابی دارد فرقی نمی کند در چه فصلی از سال به این استان بروید اینجا در همه ی زمان ها جذابیت های خاص خودش را دارد. یکی از جذابیت های استان مرکزی غار کهک است، غاری که جاذبه ای منحصربفرد برای ماجراجویان است و خیلی از کوهنوردان را به خود جذب می کند.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
تاریخ :
چهارشنبه 1397/03/30 ساعت 09:36
یکی از جذاب ترین غارهای ایران غار کهک در استان مرکزی است که برای وارد شدن به آن باید ۸ متر آغازین مسیر را با طناب به سمت پایین طی کرد. این غار با جذابیت های ویژه ای که دارد جاذبه ای هیجان انگیز برای طبیعت گردی و البته گشت و گذار است. برای بازدید از غار کهک باید به ۸۶ کیلومتری جنوب شهر قم و نزدیکی جاده قم – اصفهان بروید. اسم کهک از کوه کم ارتفاع این ناحیه آمده که قلعه ی روستا بر روی قله اش ساخته شده است. از آن جایی که ارتفاع این کوه خیلی کم است به آن کوهک یا کوه کوچک و به اختصار کهک گفته می شود.
ارتفاع دهانه ورودی غار کهک از سطح دریا ۱۹۵۰ متر است و شکلی شبیه دایره با قطر ۷۰ سانتی متر دارد. غار کهک به مانند چاهی بزرگ است که ۳۰ متر قطر دارد و با ۴۵ درجه توسط فرآیند غار زایشی پدید آمده است. قبلا در تالار ورودی غار ریزش بزرگی اتفاق افتاده که سنگ های به جای مانده، پرتگاه های زیادی را به وجود آورده اند. دهانه غار بر روی دیواری ۸ متری قرار گرفته و برای رفتن به داخل غار باید ۸ متر آغازین مسیر را با طناب به سمت پایین رفت. این غار شامل تعدادی سکوی بزرگ و پشت سر هم است به بین هر کدام از آن ها پرتگاهی به ارتفاع ۱۰ تا ۲۰ متر به چشم می خورد.
اینکه این پرتگاه ها چگونه پدید آمده اند به زمان های قدیم و ریزش هولناک بخش های داخل غار برمی گردد. در داخل این غار اثری از هیچ دهلیز و یا دالان فرعی نیست اما در غار فضاهای خالی ای هست که به خاطر ریزش به وجود آمده اند و ظاهری شبیه دالان و دهلیز دارند. مسیر رسیدن به غار با لایه ای از خاک رس پوشیده شده که مسیر را کاملا مرطوب و لغزنده کرده است و در کنار آن پرتگاه های مرتفع به چشم می خورد. در نیمه ی اول مسیر پیمایش این غار دو چاه عمیق هست که عبور از آن ها نیازمند مهارت و دقت کامل است، به طوری که کمی بی دقتی شاید منجر به سقوط شود.
در نیمه دوم مسیر، شیب سطح غار بسیار تند می شود و در ادامه از وسط یک تالار عبور می کند. در اینجا سنگ های ریزش کرده ی زیادی روی زمین هست که غارنوردان آن ها را دور می زنند. غارنوردان زیادی از تالارهای اصلی و بزرگ غار دیدن می کنند و از مسیرهای خارق العاده و جذاب می گذرند. بعد به وسیله طناب حمایت و ابزارهای فنی دیواره ۱۰ متری پایانی غار به طرف سمت راست بالا می روند و از تونلی تنگ و باریک به طور دراز کش به تالارهای پایان غار می رسند.
در غار کهک ستون های آهکی زیادی هست که ارتفاع بعضی از آن ها به حدود ۱۴ متر می رسد و از مرتفع ترین ستون های آهکی کشور به شمار می رود. بعد از از گذر از ۲۵۰ متر، تالار غار تمام شده و گودالی پر از آب صاف و زلال دیده می شود که در دخمه ای مملوء از چکنده های مرمرین و بلورین قرار دارد. این گودال با عمق ۸۰ متر پایین تر از دهانه ی ورودی غار، ژرف ترین قسمت غار است. بعد از این گودال، مسیر غار در سمت عکس و به جهت بالا تا ۱۰۰ متر ادامه پیدا می کند تا غار به آخر برسد. این غار در مجموع دارای ۳۵۰ متر طول است و از نظر بزرگی از غارهای متوسط ایران به شمار می رود اما پرتگاههای زیاد، غارسنگهای خاص، آبشار سنگهای مرتع و چکیدههای رنگارنگ و بزرگ آن را به بکی از غارهای خاص ایران تبدیل کرده به طوری که خیلی از غارنوردان به سمت این غار جذب می شوند.
بدون شک یکی از دیدنی ترین قسمت های غار یک ردیف ستون لوله مانند سرخ رنگ به هم چسبیده است که ۶ متر ارتفاع و ۴ متر عرض دارند و به مانند پرده ی چین داری جدا کننده ی بخش مسطح جلو و پرتگاه پشت آن هستند. در نقطه ی پایانی تالار غار و کف آن تعدادی ستون عظیم به قطر ۳ متر به چشم می خورد که این احتمال وجود دارد که به علت زلزله پدید آمده اند.
غار کهک از غارهای پر پرتگاه ایران است و از معدودترین غارهایی است که مرتفع ترین و جذاب ترین چکیده های مرمری و مخروطی را در خود جای داده است. از برجسته ترین ویژگی های این غار چکیده های سرخ رنگ با طول ۱۰ متر است. معمولا غارنوردان این غار را به صورت تیمی طی می کنند و در مسیرهای جذاب این غار ماجراجویی های جذابی را از سر می گذرانند.
غارها همیشه جایی منحصربفرد و عالی برای طبیعت گردی اند، جایی عالی که می توانید با پیمایش آن تجربه ای هیجان انگیز را بگذرانید. ایران غارهای زیادی با ویژگی های منحصربفرد دارد که یکی از آن ها غار کهک است که پر از قندیل های جذاب است.
منبع: مجله گردشگری الی گشت
مطالب مرتبط مجموعه : استان خراسان رضوی
آخرین مطالب سایت